Η Χρυστάλλα ξέρει... για την πρώτη κατοικία

Article featured image
Article featured image

Την ώρα που η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ετοιμάζεται να συνέλθει (σήμερα Παρασκευή) για να αποφασίσει για την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, ώστε να αποφευχθούν εκποιήσεις, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία αναλαμβάνει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας την 11η Απριλίου, αιφνιδιάζει τη Βουλή, καλώντας την να τερματίσει τη συζήτηση μέχρι, λέει, να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κα Γιωρκάτζη ζήτησε από τη Βουλή να αναβάλει την ψήφιση της πρότασης νόμου για την πρώτη κατοικία, προειδοποιώντας για πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε πως οι τράπεζες και κυρίως ο Συνεργατισμός θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν εγκριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθεί νέα τρύπα στα κεφάλαια των τραπεζών.

Σήμερα, η κ. Γιωρκάτζη θα κληθεί στην Επιτροπή για να εξηγήσει το σκεπτικό της και, αναλόγως των εξηγήσεων, θα αποφασίσει και η Επιτροπή τι θα πράξει. Δηλαδή, κατά πόσο θα αναβάλει τη συζήτηση και ψήφιση της πρότασης για μετά τις εορτές του Πάσχα, ή αν θα προχωρήσει, όπως έχει προγραμματιστεί, στην ψήφισή της στην Ολομέλεια της 10ης Απριλίου. Πάντως, η Βουλή τελεί υπό τη διπλή πίεση του απερχόμενου Διοικητή και της νέας Διοίκησης, και πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στον αέρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμενοποιεί τους όρους υπό τους οποίους θα μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στο Δικαστήριο και να αιτηθεί αναστολή καταβολής δόσεων.

Επίσης, ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση νόμου που προωθεί η Βουλή στοχεύει στην προστασία της οικογενειακής εστίας και της επαγγελματικής στέγης μόνο στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης συναντά πραγματικά προβλήματα για να συνεχίσει την αποπληρωμή των οφειλών τους στις τράπεζες και όχι για να προσφέρει κάλυψη σε όσους σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ