Το κλειστό «PHOTO MIKIS» ανοίγει για περίεργους

Ένα παλιό φωτογραφείο στην εντός των τειχών Λευκωσία που είναι εκτός λειτουργίας θα ανοίξει για μία μέρα την πόρτα και το ιστορικό του αρχείο για περίεργους επισκέπτες!

 


Article featured image
Article featured image

Η Phaneromenis 70 σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τη Δρ. Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert του ΤΕΠΑΚ σκέφτηκαν να οργανώσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που αν είστε λάτρεις της φωτογραφίας και της αστικής ιστορίας του τόπου μας πιθανό να σας συναρπάσει.

Το ερχόμενο Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, το «Φώτο Μίκης» απέναντι από την Αρχιεπισκοπή θα ανοίξει παρέχοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιεργαστούν το περιεχόμενο ενός παλιού και ιστορικού φωτογραφείου της πρωτεύουσας καθώς και την ευκαιρία να επεξεργαστούν το αρχείο του.

Αν και εκτός λειτουργίας, το φωτογραφείο περιέχει ένα τεράστιο αριθμό φωτογραφιών των τελευταίων δεκαετιών.

Η προτεινόμενη δράση εμπίπτει «στον ευρύτερο στόχο της ενεργοποίησης ξεχασμένων κλειστών χώρων που από μόνοι τους εμπεριέχουν ένα αφηρημένο συμβολικό χαρακτήρα, αισθητοποιώντας μια ολόκληρη κατάσταση, στην ουσία μια ολόκληρη εποχή».



Παράλληλα, η εικαστική πρωτοβουλία αποτελεί προσπάθεια να γνωρίσουμε εκ νέου την πόλη μας, να την οικειοποιηθούμε, να αποκτήσουμε ευθύνη προς αυτήν και να τη συνδιαμορφώσουμε, και έχει στόχο να εγείρει τα ακόλουθα ερωτήματα.

 



 

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των καλλιτεχνικών, συμμετοχικών πρωτοβουλιών μικρής κλίμακας στον δημόσιο χώρο; Μπορεί να αλλάξει η πόλη μας αν αλλάξει ο τρόπος που τη βλέπουμε;



Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας για την περιοχή της Αρχιεπισκοπής;

 

Για κάποιους, συμβολίζει την αίγλη μιας παλιάς αστικής Λευκωσίας με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα κι εμπορική ζωή.

Για άλλους, είναι μια περιοχή του ιστορικού κέντρου χωρίς κάτι ιδιαίτερο, άσχημη και ίσως επικίνδυνη. Αν και διαφορετικές μεταξύ τους, οι δύο αυτές απόψεις συνοψίζουν τα σύγχρονα διακυβεύματα της περιοχής, τη σχέση της δηλαδή με το παρελθόν αλλά και τη θέση της στο παρόν.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία της Phaneromenis70, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  και της Δρ. Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert «Visual Sociology and Museum Studies Lab», Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.

 

FACEBOOK EVENT

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ