«Οι Κύπριοι δεν μπορούμε να χαρακτηριστούμε στιλάτος λαός»

Το ότι το στυλ δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, είναι σίγουρα μια παράμετρος αδιαπραγμάτευτη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως, όλο και περισσότεροι είναι οι άντρες που ψάχνονται πολύ και ασχολούνται συστηματικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και ιδιαίτερα με το ντύσιμό τους.

 


Article featured image
Article featured image

Ανάμεσά τους και το παρεάκι που βλέπεις στις φωτογραφίες, τα παιδιά από τη Λεμεσό, τα οποία συχνάζουν στην Ανεξαρτησίας και δη στο «Block 22», το οποίο άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Μια ανδρική boutique που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει ένα buzz γύρω από το όνομά της, ντύνοντας ένα μεγάλο ποσοστό της λεμεσιανής ανδρικής νεολαίας.

Με μακριές ανδρικές μπλούζες, στενά παντελόνια, επιβλητικά ρολόγια και διάφορα άλλα ανδρικά αξεσουάρ, ο Νίκος Κανέτη, ιδιοκτήτης του «Block 22», καταφέρνει κυριολεκτικά να μεταμορφώσει τον κάθε πελάτη του ή «Blockers» όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει.



Φωτογραφίες: Γιώργος Ερέσσιος

 

Νίκο, τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι κατέστησε το κατάστημά σου αλλά και τα ρούχα σου τόσο δημοφιλή;

Το στυλ τους… Βασικά, πρότεινα μία νέα τάση ανδρικής μόδας στην Κύπρο, την οποία πολλοί νέοι, ενώ αρχικά τους άρεσε, δεν τολμούσαν να την ακολουθήσουν. Σιγά-σιγά όμως, όλο και περισσότερα άτομα τολμούν να αλλάξουν το στυλ τους και να δοκιμάσουν πιο εύκολα κάτι το διαφορετικό.

Η μόδα με τις μακριές ανδρικές μπλούζες καλά κρατεί;

Η αλήθεια είναι πως για μένα, η μακριά μπλούζα δεν είναι μόδα αλλά στυλ. Πάντα υπήρχαν άτομα που φορούσαν μακριές μπλούζες και ίσως πολλοί να τους κορόιδευαν. Πλέον, όμως, επειδή είναι στη μόδας, τις φοράνε περισσότερα άτομα, χωρίς να νιώθουν άβολα όπως παλαιότερα.

 



Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σου;

Οι πελάτες μου είναι άτομα απαιτητικά, τα οποία ψάχνονται σε ό,τι αφορά στη μόδα και την εμφάνισή τους. Ο καθένας ξεχωριστά, όμως, βγάζει τον δικό του χαρακτήρα μέσα από τα ρούχα μου.


Δεν θαυμάζω κάποιον γνωστό Κύπριο για το στυλ του, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι πλέον φοράνε αυτά που τους δίνουν και όχι αυτά που τους αρέσουν.


Οι πελάτες σου γενικά έχουν ο καθένας το δικό του ιδιαίτερο στυλ, ή αναπόφευκτα θα πέσει και αντιγραφή σε κάποιες περιπτώσεις;

Οι περισσότεροι έχουν το δικό τους στυλ, αλλά σίγουρα γίνονται και αντιγραφές, όπως σε όλους τους τομείς. Εμένα προσωπικά με ενοχλεί να βλέπω άτομα που αντιγράφουν εξολοκλήρου το στυλ κάποιου άλλου. Όλοι επηρεαζόμαστε από αυτά που βλέπουμε γύρω μας, αλλά θα ήταν καλύτερα να βάζαμε και τα δικά μας στοιχεία μέσα στο outfit, για να μπορούμε να την υποστηρίξουμε.

 



Πώς μπήκε στη ζωή σου η μόδα; Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό;

Όχι, δεν σπούδασα κάτι σχετικό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Συγκεκριμένα σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και τώρα κάνω μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά. Από πολύ μικρή ηλικία, όμως, ασχολούμουν με το χώρο της μόδας και γενικότερα με ό,τι έχει σχέση με αυτήν. Μου αρέσει να ψάχνομαι και να ενημερώνομαι συνεχώς για τις νέες στιλιστικές προτάσεις της κάθε σεζόν. Όμως δεν ακολουθώ πιστά τη μόδα, φοράω αυτά που μου αρέσουν και μπορώ να υποστηρίξω.


Με ένα ωραίο παπούτσι, έστω κι αν έχεις ντυθεί πολύ απλά, μπορείς να αλλάξεις ολόκληρο το στυλ σου και να καταφέρεις να εντυπωσιάσεις.


Πότε και πώς αποφάσισες να φτιάξεις το «Block 22» και γιατί το ονόμασες έτσι;

To «Block 22» ήταν για μένα ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα και κάτι χρόνο. Πάντα ήθελα να έχω το δικό μου κατάστημα και χαίρομαι που τα κατάφερα σε τέτοια ηλικία. Επέλεξα το νούμερο «22» λόγω του αριθμού της οδού και το «Block» για τη φιλοσοφία του καταστήματος. Εχτός του να ψωνίσει κανείς εδώ, το κατάστημα αποτελεί και ένα χώρο συνεύρεσης για όλους τους λάτρεις της μόδας. Όσοι ψωνίζουν από το BLOCK ονομάζονται Blockers.

 



Θεωρείς πως προσφέρει κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο, το «Block 22» σε σχέση με άλλα καταστήματα αντρικών ρούχων της πόλης;

Το «Block 22» έχει το δικό του στυλ. Όλα σχεδόν τα ρούχα του καταστήματος είναι μακριάς γραμμής με ιδιαίτερο στυλ και ποιότητα. Υπάρχουν πολύ λίγα κομμάτια από το κάθε ρούχο για να μην φοράνε πολλά άτομα τα ίδια και σχεδόν κάθε βδομάδα έχουμε νέες παραλαβές.

Από πού εισάγεις ρούχα; Ποια brands βρίσκει κανείς εκεί;

Τα περισσότερα ρούχα εισάγονται κυρίως από Ελλάδα, καθώς και από Αγγλία και Ιταλία. Γενικά όμως, ψάχνω συνέχεια για καινούργια brands, τα οποία πιστεύω ότι ταιριάζουν με το στυλ του καταστήματος και που θα αρέσουν στους πελάτες μου. Τα brands που θα βρείτε είναι: i-clothing, Good For Nothing, Ritz, Saints Menswear, Twin Black, Freedman, San Torpe, G&P jewellery designer,Spitfire Sunglasses και τέλος τα Handmade Rings.


Δεν ακολουθώ πιστά τη μόδα, φοράω αυτά που μου αρέσουν και μπορώ να υποστηρίξω.




Οι Κύπριοι, ως λαός, ντύνονται ωραία; Έχουν ωραίο στυλ;

Πιστεύω πώς οι Κύπριοι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ψάχνονται περισσότερο σε ό,τι αφορά στην ενδυμασία και να βελτιώνονται. Δεν μπορούμε να χαρακτηριστούμε όμως, κατά την άποψη μου, ως στιλάτος λαός. Υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις σε άτομα που είναι αρκετά στιλάτα και χαίρεσαι πραγματικά να τους βλέπεις.

Ποιο ανδρικό ρούχο ή αξεσουάρ θεωρείς πως μπορεί να απογειώσει από μόνο του το στυλ ενός άνδρα;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να απογειώσουν το στυλ ενός άνδρα, αλλά πιστεύω πως τα παπούτσια είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Με ένα ωραίο παπούτσι, έστω κι αν έχεις ντυθεί πολύ απλά, μπορείς να αλλάξεις ολόκληρο το στυλ σου και να καταφέρεις να εντυπωσιάσεις.

 Τι δεν θα φόραγες ποτέ, εσύ προσωπικά, έστω κι αν ήταν το απόλυτο trend;

Δεν θα φορούσα με τίποτα τα μυτερά και γυαλιστερά παπούτσια που είναι τώρα στη μόδα.

 


Με ενοχλεί να βλέπω άτομα που αντιγράφουν εξολοκλήρου το στυλ κάποιου άλλου


Ποιου γνωστού Κύπριου το στυλ θαυμάζεις;

Δεν θαυμάζω κάποιον γνωστό Κύπριο για το στυλ του, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι πλέον φοράνε αυτά που τους δίνουν και όχι αυτά που τους αρέσουν. Θαυμάζω, όμως, το στυλ αρκετών μη επώνυμων Κυπρίων.

Ποιον Κύπριο πολιτικό θα ήθελες να ντύσεις;

Στα δικά μου μάτια, όλοι οι Κύπριοι πολιτικοί έχουν το ίδιο στυλ. Άρα όποιον κι αν επιλέξω, θα είναι το ίδιο πράγμα. Δεν μου κάνει κάποιος συγκεκριμένος ιδιαίτερη αίσθηση.

 


Δεν θα φορούσα με τίποτα τα μυτερά και γυαλιστερά παπούτσια που είναι τώρα στη μόδα.


Θεωρείς πως υπάρχουν αξιόλογοι Κύπριοι σχεδιαστές μόδας; Θα συνεργαζόσουν με κάποιον, αν σου δινόταν η ευκαιρία, θα φιλοξενούσες κομμάτια κάποιου;

Ναι, πλέον υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι Κύπριοι σχεδιαστές μόδας και αν μού δινόταν η ευκαιρία θα συνεργαζόμουν με κάποιον από αυτούς.

Τι είναι μόδα και τι στυλ;

Μόδα είναι η επικρατούσα τάση στο στυλ ή σε μια συνήθεια, τόσο στον τρόπο που ντυνόμαστε όσο και στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Στυλ για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Μέσα από το στυλ σου, μπορείς να εκφραστείς χωρίς να μιλάς. Τα ρούχα είναι αυτά που μιλάνε για σένα. Όπως έχει πει και η Coco Chanel «Η μόδα περνάει, μόνο το στυλ μένει πάντα το ίδιο».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ