6 μυστικά για να απολαμβάνεις καλύτερο καφέ

Έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι ο καφές που παίρνεις απ’ έξω, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε μυρίζει ‘καμένο’ είτε έχει πολύ πικρή γεύση;

 


Article featured image
Article featured image

Τι να φταίει άραγε, αναρωτιόμαστε πολλές φορές. Άσε που ενίοτε μπορεί να πονάς και το στομάχι σου με τον καφέ που σου σερβίρουν στο take out ποτήρι και όχι μόνο.

Πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε στο «A Kxoffee Project», στην Πινδάρου, το hip micro-roastery + coffee bar, όπου οι ιδιοκτήτες του, η Μαρία και ο Χρήστος, προσπαθούν εδώ και καιρό να μυήσουν τους πελάτες τους στο μαγικό κόσμο του specialty grade καφέ και να τους βοηθήσουν να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο αυτό το σπουδαίο προϊόν της φύσης!

Και επειδή για να απολαύσεις έναν καφέ στο μάξιμουμ πρέπει απαραίτητα κιόλας ο καφές να είναι άψογος, δεν χάσαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε από τα παιδιά να μας πουν τι πρέπει να ξέρουμε ή τι πρέπει να γίνεται από πλευράς του εκάστοτε café/μαγαζιού έτσι ώστε το τελικό προϊόν που μπαίνει στο ποτήρι να είναι top quality.

Θα προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε τα tips που μας έδωσαν, απλά και κατανοητά, χωρίς «επιστημονικές» ορολογίες και χωρίς ατάκες τύπου «αντί να βάλεις 6 κουταλάκια ζάχαρη στον καφέ, δεν παίρνεις άνθρωπέ μου καλύτερα ένα προφιτερόλ;». Ποιοι είμαστε εμείς εξάλλου που θα πούμε σε κάποιον να μην πίνει τον americano χωρίς γάλα, να μην πίνει το latte πολύ καυτό («χογλαστό» που λέμε) ή τον fredo espresso με 6 κουταλάκια ζάχαρη; Περί ορέξεως, ουδείς λόγος!

 



Πλην όμως, επειδή ο καφές έχει μια ολόκληρη φιλοσοφία ως προϊόν, όπως για παράδειγμα και το κρασί, καλό είναι να ξέρουμε 5-6 βασικά πράγματα απλώς και μόνο για να είμαστε υποψιασμένοι και για να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε στο έπακρο.

 

Ως εκ τούτου, αν ο καφές σού μυρίζει, αν έχει πικρή γεύση, αν μοιάζει καμένος, αν σου δίνει την αίσθηση του χαλασμένου ή αν νοιώθεις πως έχει άλατα, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν τα παιδιά στο «A Kxoffee Project» μάλλον θα φταίει κάτι από τα πιο κάτω:

 

-Ξεκινάμε από τα βασικά. Ένας κακής ποιότητας καφές είναι δεδομένο πως θα έχει άσχημη γεύση.

 

-Οι ακαθαρσίες στις μηχανές του καφέ και δη στους μύλους αλέσματος, κάτι που ισούται μάλλον με μη τακτική συντήρηση και καθημερινό καθάρισμα, είναι μια παράμετρος που σίγουρα μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του καφέ σου.

 



-Λόγω του ότι το τρεχούμενο πόσιμο νερό της Κύπρου είναι κακής ποιότητας, οπωσδήποτε στη μηχανή πρέπει να υπάρχει σύστημα φιλτραρίσματος του νερού. Σε αντίθετη περίπτωση, σε χρόνο ρεκόρ δημιουργούνται πέτρα και άλατα, κάτι που σημαίνει πως αυτόματα αλλοιώνεται η μυρωδιά και η γεύση του καφέ.



-Η παγομηχανή πρέπει επίσης να είναι συνδεδεμένη με το σύστημα φιλτραρίσματος. Όσο πιο διαφανή είναι τα παγάκια σημαίνει ότι τόσο πιο στέρεα είναι και άρα ο καφές θα αργήσει και περισσότερο να αραιώσει.

 



 

-Μην παραγγέλνεις «χογλαστό» τον καφέ σου, ενώ καλό θα ήταν να ζητάς να μη σου τον σερβίρουν έτσι. Ο καφές που είναι τόσο ζεστός ώστε δεν μπορείς να κρατάς το ποτήρι με γυμνό χέρι, στις πλείστες φορές σημαίνει ότι έχει καεί και άρα αλλοιώθηκε η γεύση του.

 

-Αν ο καφές σου έχεις ως βάση το γάλα ή αν έστω περιέχει γάλα, επίσης δεν πρέπει να είναι «χογλαστός». 55-75 βαθμοί είναι η ιδανική θερμοκρασία για το γάλα, αλλιώς, αν είναι πολύ ζεστό, καίγονται οι πρωτεΐνες του και άρα χάνει τη γλυκάδα του. Έναν καφέ με σωστά ζεσταμένο γάλα μπορείς να τον πιεις ακόμα και χωρίς ζάχαρη, λόγω ακριβώς της γλυκάδας του γάλακτος. Άσε που ένα πάρα πολύ ζεστό γάλα αλλοιώνει και τη γεύση-μυρωδιά του καφέ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ