Τα «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα» του Κώστα Ν. Χατζηκωστή

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ν. Χατζηκωστή «ΕΞΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤA, Πολιτικά βιώματα με τους Προέδρους της Κύπρου την ιστορική περίοδο των τελευταίων πενήντα χρόνων».

 


Article featured image
Article featured image

Το βιβλίο αποτελεί  ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική ιστορία μέσα από τους διαλόγους και τις επαφές του συγγραφέα με τους έξι πρώτους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια προσωπικών βιωμάτων ξετυλίγονται μέσα από μια αφήγηση όπου ο αναγνώστης μεταφέρεται στις αίθουσες όπου ελήφθησαν κατά καιρούς κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

 



Ο κ. Χατζηκωστής, μέσα από το βιβλίο περιγράφει και αξιολογεί τους κορυφαίους ηγέτες που διαχειρίστηκαν τη μοίρα της Κύπρου. Μέσα από την πλούσια γνώση που αποκόμισε στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, καταθέτει το δικό του προσωπικό απολογισμό για τα  πολιτικά πεπραγμένα στην Κύπρο.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Προλογίζοντας την παρουσίαση του βιβλίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης  προέβηκε σε ανασκόπηση της πολιτικής δράσης του συγγραφέα και της συμβολής του στον αδικαίωτο αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και στα δεινά που σφράγισαν την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.

 



Με μια ευσύνοπτη παρουσίαση του βιβλίου στην παρέμβαση του,  ο πρώην Υπουργός Οικονομικών  της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, επισήμανε τις εύστοχες παρατηρήσεις και τις πολυσέλιδες αναλύσεις και αναφορές του συγγραφέα για τους πρώτους έξι Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εγχειρίδιο και σημαντική πηγή για μελλοντικούς ιστορικούς μελετητές γιατί περιγράφει γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Τέλος, στην προσωπικότητα του Κ. Χατζηκωστή και στην ιστορική διαδρομή του κυπριακού προβλήματος όπως περιγράφεται στο βιβλίο αναφέρθηκε ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι αποτελεί συγκυρία η εποχή που γράφτηκε το βιβλίο γιατί τα γεγονότα που παρατίθενται αποκτούν, υπό τις περιστάσεις, δυναμική.

Συγκεκριμένα, τόνισε την καταλυτική συμβολή του συγγραφέα στη διαμόρφωση πολιτικής και στο συλλογικό όραμα για πραγματοποίηση των προσδοκιών για εξεύρεση εφικτής λύσης στο κυπριακό.

 



Ο Κώστας Χατζηκωστής αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές επισήμανε το γεγονός ότι βίωσε απο πρώτο χέρι τις τραγικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

 



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Κωστή Χατζηκωστή να αναφέρεται στους 6 προέδρους επισημαίνοντας ότι ο χρόνος και οι ερχόμενες γενιές των Ελλήνων θα κρίνουν την προσφορά τους. Αναφέρθηκε όμως και στο προσωπικό καθήκον του κάθε Έλληνα για προάσπιση της πατρίδας.

 


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ