«Η ζωή είναι ευκαιρίες»

Όσες «αδυναμίες» κι αν έχουμε, έχουμε και ικανότητες. Κι αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό το πολύ απλό πράγμα; Δε νομίζω.

 


Article featured image
Article featured image

Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στην Κύπρο, διά στόματος του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρη Λαμπριανίδη, ζητούν το αυτονόητο. «Πλήρη και ισότιμη συμμετοχή και ενσωμάτωση σε κάθε πτυχή της ζωής, για όλους τους πολίτες».

«Η ζωή είναι ευκαιρίες» λέει πολύ εύστοχα ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, εξ ου και ζητά «ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη ζωή».



Με αφορμή τη σημερινή (3/12) Διεθνή Hμέρα ΑμεΑ (IDPD), ζητήσαμε από τον Δημήτρη Λαμπριανίδη να μας πει τι άλλαξε και τι όχι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα ΑμεΑ.

 

9 πράγματα που άλλαξαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα ΑμεΑ

Ψηφίστηκε η νομοθεσία για την ποσόστωση για εργοδότηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στον Δημόσιο Τομέα.

Κυρώθηκε η Σύμβασης των Η.Ε. για ΑμεΑ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λειτούργησε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας το οποίο χειρίζεται σε μεγάλο βαθμό τα θέματα των ΑμεΑ εκ μέρους του κράτους.

Εισήχθη νέο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας και δυσλειτουργικότητας όπου με επιστημονικό και αξιόπιστο τρόπο αξιολογούνται τα ΑμεΑ για σκοπούς επιδομάτων και άλλων παροχών.

Λειτούργησε νέο σύστημα δημόσιων μεταφορών, εισάγοντας στην Κύπρο καινούργια λεωφορεία, προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρικό τροχοκάθισμα και με πρόνοια να αντικατασταθούν όλα τα λεωφορεία με μοντέρνα προσβάσιμα λεωφορεία.

Δημιουργήθηκαν υποδομές για πρόσβαση στις παραλίες ατόμων που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Έντονη εμπλοκή και ενασχόληση του Επιτρόπου Διοικήσεως για θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ στη χώρα μας.

Έχει υπογραφτεί Μνημόνιο Συνεργασίας της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για μελέτες σε θέματα που αφορούν στα ΑμεΑ.

Μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα η αστυνομία καταγγέλλει όσους σταθμεύουν παράνομα σε χώρους για ΑμεΑ σε ιδιωτικά κτίρια δημόσιας χρήσης.

 

9 πράγματα που ΔΕΝ άλλαξαν στην Κύπρο σε σχέση με τα ΑμεΑ (και ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουν)

Συντηρούμε ένα περιβάλλον (κτίρια, πεζοδρόμια) μη προσβάσιμο σε άτομα που κινούνται με τροχοκάθισμα, ακόμα και σε καινούργια κτίρια.

Δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμα μια κοινωνία πλήρως δεκτική απέναντι σε ΑμεΑ η οποία να σέβεται τα δικαιώματά τους και να κατανοεί πως πρέπει να σταματήσει να τους δημιουργεί εμπόδια στην καθημερινότητά τους.

Οι Τοπικές Αρχές είναι ανεπαρκείς στο να διαδραματίσουν τον ρόλο που πρέπει αναφορικά με τα ΑμεΑ.

Παρατηρείται καθυστέρηση στην ψήφιση και εφαρμογή νέου νόμου με προδιαγραφές για την προσβασιμότητα κτηρίων (Έγγραφο Προσβασιμότητας).

Καθυστερεί η λειτουργία ενός ολοκληρωτικά προσβάσιμου δικτύου λεωφορείων, για αστικές και υπεραστικές διαδρομές.

Η ένταξη μας στο Μνημόνιο είχε αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στις παροχές που λάμβαναν τα ΑμεΑ όσο και στις αναβαθμίσεις που έπρεπε να γίνουν.

Το κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να στηρίξει τα άτομα με διαφορετικού τύπου αναπηρίες, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργεί η αναπηρία στη ζωή του ατόμου, καλύπτοντας πλήρως το κόστος αναπηρίας.

Πρέπει να λειτουργήσουν Ολοκληρωμένα Κέντρα Αποκατάστασης.

Πολλοί δεν έχουν σταματήσει ακόμα να σταθμεύουν σε πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ