Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο

Αν δεν έχεις δουλέψει σε πόστο που να ‘χεις να κάνεις με κόσμο, δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορείς να ακούσεις, τι μπορείς να δεις, τι μπορείς να βιώσεις και τι μπορείς να πάθεις.

 


Article featured image
Article featured image

Επίσης, αυτός που είπε πρώτος πως, ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο, θα πρέπει μάλλον να ρίξει μια γρήγορη (έστω κλεφτή) ματιά στα πιο κάτω παραδείγματα. Αλλοφροσύνη, αμηχανία, υπερβολή, αφέλεια, χαζομάρα, αρχοντοχωριατισμός αλλά και ψευτομαγκιά σε κάποιες περιπτώσεις, από ανθρώπους καθημερινούς, της διπλανής πόρτας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ‘δείχνουν το νου τους’ όποτε βρουν μια ευκαιρία.

«Εγώ είπα σου θέλω να μιλήσω μ’ άδρωπον τζαι εσύ στέλλεις μου γεναίκα;» επισημαίνει μαινόμενος πελάτης σε πολυκατάστημα, γυναίκα σε ξενοδοχείο κλαίει γοερά στη receptionist και μπροστά σε άλλους πελάτες γιατί το δωμάτιό της ήταν πιο μικρό από αυτό που θα έμενε η φίλη της, πελάτης σε εστιατόριο ζήτησε από τον σερβιτόρο να αφαιρέσουν το πιπέρι από τον κιμά που θα του έφτιαχαν το burger που παρήγγειλε, «Μπορείς να τον υπνωτίσεις να μας πει αν με απατά;» είπε γυναίκα σε mentalist, ενώ επιβάτης σε πτήση, έπειτα από μισή ώρα στον αέρα, πάτησε το κουμπάκι και ρώτησε τον αεροσυνοδό αν... το αεροπλάνο πετάει.

 

20 συν 1 ιστορίες καθημερινής κυπριακής τρέλας που αποδεικνύουν περίτρανα πως… ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο. Ή μήπως έχει;

 

Ελένη / 33 / Εξυπηρέτηση Πελατών σε Πολυκατάστημα / Λεμεσός

«Πελάτης ζητά να μιλήσει με υπεύθυνο και μόλις με βλέπει από μακριά φωνάζει της υπαλλήλου: Εγώ είπα σου θέλω να μιλήσω μ’ άδρωπον και εσύ στέλλεις μου γεναίκα; Σε μια άλλη περίπτωση, έφεραν για αλλαγή παιχνίδι του οποίου η απόδειξη ήταν από άλλο κατάστημα και έλεγαν ότι θα μας καταγγείλουν στο Σύνδεσμο Καταναλωτών γιατί δεν του το αλλάζαμε».

Χάρης / 30 / Γκαρσόνι / Λευκωσία

«Δούλευα σε ένα ακριβό εστιατόριο ως γκαρσόνι και μια μέρα μια πελάτισσα η οποία είχε παραγγείλει μπριζόλα απαιτούσε με το έτσι θέλω να της κόψω εγώ το φαγητό της σε κομματάκια».

 

Αναστασία / 30 / Υπάλληλος σε Πρακτορείο Στοιχημάτων / Πάφος

«Πριν από περίπου δυο χρόνια ήρθε ένας πελάτης στο πρακτορείο στοιχημάτων όπου εργαζόμουν και έπαιζε ‘φρουτάκια’ όλο το βράδυ. Όταν αντιλήφθηκε πως έχασε όλα τα χρήματα του, τα οποία ήταν περίπου 700 ευρώ, νευρίασε και άρχισε να με βρίζει. Στο τέλος έσπασε έναν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του καταστήματος και σηκώθηκε και έφυγε».

 

Μαρία / 27 / Αισθητικός / Πάφος

«Μια πελάτισσα ήρθε στο ινστιτούτο και δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε να κάνει. Μου ζητούσε απλώς να την κάνω όμορφη. Εγώ της είπα πως έξω η ταμπέλα γράφει ‘Ινστιτούτο Αισθητικής’ και όχι Φουστάνος».

 

Χριστόφορος / 30 / Καφετέρια / Λευκωσία

«Μπαίνει μέσα χωρίς να πει τίποτε άλλο τζαι λαλεί: Έναν εσπρέσο. Κάμε με πελάτη».

 

Γιώτα / 26 / Receptionist σε Ξενοδοχείο / Πάφος

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε δούλευα ως receptionist σε ένα ξενοδοχείο στην Πάφο. Μια πελάτισσα, όταν συνειδητοποίησε πως το δωμάτιο της φίλης της, ήταν μεγαλύτερο από το δικό της, ήρθε αμέσως στη reception και ήθελε να αλλάξει δωμάτιο και να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο. Της εξήγησα πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα μεγαλύτερα δωμάτια αλλά αυτή επέμενε πως ήθελε να μετακομίσει. Όταν πήγαμε να της δείξω ένα από τα υπόλοιπα διαθέσιμα δωμάτια του ξενοδοχείου, το οποίο προφανώς ούτε κι αυτό της άρεσε, άρχισε να κλαίει γοερά και να φωνάζει πως δεν μπορεί να ζήσει μέσα σε ένα τόσο μικρό δωμάτιο για μια ολόκληρη βδομάδα. Στην συνέχεια εγώ επέστρεψα στη reception για να εξυπηρετήσω τους υπόλοιπους πελάτες. Αυτή με ακολούθησε και έμεινε εκεί κλαίγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας μου».

 

Κωνσταντιάνα / 37 / Υπεύθυνη σε Κατάστημα Ρούχων / Λευκωσία

«Έφερε πίσω ρούχο που αγόρασε για να το αλλάξει, να πάρει μεγαλύτερο size. Παρόλο που κατάλαβα πως το είχε φορέσει ήδη, δεν αρνήθηκα να της το αλλάξω. Της εξήγησα όμως πως το συγκεκριμένο πουλόβερ δεν υπήρχε σε στοκ και ότι θα πρέπει να πάρει κάτι άλλο ισότιμης αξίας. Και ξαφνικά, πήδηξε πάνω μου και άρχισε να μου τραβάει τα μαλλιά. Αντιλαμβάνεστε το σοκ. Τελικά τη μάζεψε η αστυνομία».

 

Μαρίνος / 38 / Ιδιοκτήτης Pet Shop / Λευκωσία

«Πούλησα σκυλάκι σε μια κοπέλα και μετά από λίγες μέρες ήρθε πίσω με το σκυλάκι και μου είπε πως δεν είναι καλό γιατί… χέζει και κατουράει. Ο άντρας της (προφανώς μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο) χαμογελούσε με νόημα και το ίδιο έκανα κι εγώ, προτείνοντάς της να πάει στο Jumbo να πάρει ένα άλλο σκυλάκι, λούστρινο».

 

Μάρθα / 29 / Ιδιοκτήτρια Καφετέριας / Λευκωσία

«‘Ένα φραπέ’. ‘Εν έχουμε’. ‘Ένα νέσκαφε τότε’. ‘Εν χρησιμοποιούμε’. Πάει να φύει, γυρίζει πίσω τζαι λαλεί: Συγνώμη δηλαδή αλλά… ίντα ανοίξετε;».

 

Κώστας / 44 / Μηχανικός Αυτοκινήτων / Λευκωσία

«Αφού παρέδωσα ένα αυτοκίνητο μετά από full servie, μετά από κάποιες ώρες με πήρε τηλέφωνο η κοπέλα και μου είπε πως το δυσκολεύεται πολύ με το πεντάλ της βενζίνης. Ότι πρέπει να καταβάλει πολλή δύναμη για να το πατήσει και ότι το αυτοκίνητο δεν κινείται και τόσο γρήγορα. Κατάλαβα τι ήταν το «λάθος» αλλά της ζήτησα να έρθει ξανά στο γκαράζ. , Αφού κάθισα στην θέση του οδηγού, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα της ζήτησα να μπει ξανά στο αμάξι και να ελέγξει αν όλα είναι ok. Ενθουσιασμένη, απάντησε «Μα τι έκανες; Εν μια χαρά τωρά!». Δεν της είπα ότι απλώς τράβηξα λίγο πίσω το χαλάκι των ποδιών που πήγε λίγο μπροστά και ενοχλούσε το πεντάλ να κατέβει κάτω καλά…».

 

Νίκος / 33 / Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

«Θα μετακόμιζα έναν υπολογιστή από ένα γραφείο σε άλλο και απλώς θα άλλαζα την οθόνη με μια καινούργια. Τότε γυρνάει και μου λέει: ‘Και τι θα γίνει με αυτά που είχα πάνω στην οθόνη μου; Θα χαθούν;».

 

Πέρσα / 36 / Πολυκατάστημα / Λεμεσός

«Είχε βάλει το μωρό του να κάνει ανάγκη του σε μια μπουκάλα νερού την οποία είχε πιει προηγουμένως και όταν έφτασε στο ταμείο δεν δεχόταν να πληρώσει το νερό, φωνάζοντας μάλιστα ότι το φταίμε εμείς που ‘το κατάστημα εν πολλά μεγάλο και γι’ αυτό κατουρήθηκε το μωρό’. Σε μια άλλη περίπτωση, γυναίκα πελάτης, πληρώνει, απομακρύνεται από το ταμείο, της πέφτουν οι τσάντες, σπάνε τα ποτήρια και απαιτεί να πάρει τα σπασμένα μαζί της, να της δώσουμε άλλα δωρεάν, να απολυθεί ο υπεύθυνος και να κλείσει το κατάστημα’».

 

Νικήτας / 27 / Αεροσυνοδός

«Ένας επιβάτης μού ζήτησε να αλλάξω πάνα στο παιδί του και το θεώρησε αδιανόητο που δεν το έκανα τελικά. Ένας άλλος, μισή ώρα μετά που απογειωθήκαμε, πάτησε το καμπανάκι στην καμπίνα και με ρώτησε ‘Το αεροπλάνο πετάει τώρα;’. Επίσης, είναι και αυτοί που στην ερώτηση ‘Καφέ, τσάι;’ απαντάνε ‘Ναι’, εννοώντας που θέλουν καφέ…

 

Μιχάλης / 42 / Κομμωτής / Λάρνακα

«Μπαίνει μια καινούργια πελάτισσα στο κομμωτήριο και βλέπει το σκυλάκι μου που το έχω πάντα εκεί. ‘Μπορείς να το βγάλεις έξω;’ μου λέει και της απαντώ πως το σκυλάκι θα μείνει εκεί και πως μπορεί, αν θέλει, να φύγει η ίδια. Αφού βγήκε για λίγο έξω, επέστρεψε τελικά και κάθισε στην καρέκλα για να χτενιστεί. Λίγη ώρα αργότερο και αφού εξοικειώθηκε με ρώτησε αν μπορεί να το χαϊδέψει. Βεβαίως, της απάντησα, φτάνει φυσικά να είναι λουμένη. Είσαι;».

 

Mental Val / 28 / Mentalist

«Τα πιο συνήθη requests είναι: ‘Εξαφάνισε τον άνδρα ή τη γυναίκα μου’ ενώ παίζει και το ‘Μπορείς να τον υπνωτίσεις να μας πει αν με απατά;’».

 

Κτηνίατρος / 30 / Λάρνακα

«O πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο όταν νομίζει πως ο κτηνίατρος δεν πρέπει ποτέ να σταματά να δουλεύει. Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο όταν βάζει το Google πάνω από τις σπουδές μας. Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο όταν λέει στον κτηνίατρο ‘άφησ’ την να ψοφήσει’ ούτε όταν παρετά στην πόρτα της κλινικής ζώα και θεωρεί τον εαυτό του φιλόζωο. Ούτε όταν τηλεφωνεί στις 3 το πρωί γιατί έβηξε ο σκύλος του. Ούτε όταν αγαπά μόνο το δικό του ζώο και θεωρεί ότι όλα τα άλλα δεν αξίζει καν να υπάρχουν».

 

Πάρης / Κομμωτής / 30 / Λεμεσός

«Έρχεται πελάτισσα που έχουμε ραντεβού στις 11 αργοπορημένη δέκα λεπτά και με πιέζει να την τελειώσω γρήγορα γιατί έχει μετά να πάει να κάνει τα νύχια της πχ. Έχω επίσης πολλές παχουλές που μου ζητούν συνέχεια να τους κάνω χτενίσματα και κουρέματα που θα τις αδυνατίζουν. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται χρυσή μου κόρη, πόσες φορές να λέμε τα ίδια και τα ίδια».

 

Παναγιώτης / 29 / Μάγειρας / Λεμεσός

«Ένα περιστατικό που θυμάμαι έντονα, ήταν όταν κάποιος παρήγγειλε garlic sauce και ήθελε να αφαιρέσουμε από τη σάλτσα το σκόρδο… Επίσης, κάτι που συμβαίνει συχνά είναι να έρχονται στο εστιατόριο και να προσπαθούν να παραλλάξουν ένα πιάτο στο μενού, σύμφωνα με κάτι που έφαγαν σε κάποιο άλλο μέρος. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο να προτιμούν ρύζι αντί πατάτες, αλλά στα συστατικά της συνταγής. Κάτι που αντιλαμβάνεστε πώς είναι σχεδόν αδύνατον, αφού κάποια συστατικά δεν μπορούν ν’ αφαιρεθούν από κάποιες συνταγές, όπως πχ το πιπέρι από τον κιμά που θα πλάσεις ένα burger… Έτυχε και αυτό!».

 

Μαρίνα / 45 / Travel Agent / Λεμεσός

«Μια χαρακτηριστική περίπτωση ‘περίεργου’ πελάτη που θυμάμαι, ήταν όταν όντας ευκατάστατος κύριος είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις και δεν έκανε συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, ακόμα και αν έπρεπε να φύγει στο εξωτερικό άμεσα, αν δεν υπήρχε πτήση με διαθέσιμα εισιτήρια business class, δεν δεχόταν να πετάξει. Όσο για το δωμάτιο, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ‘δύσκολα’, αφού ήθελε η σουίτα του 5άστερου να είναι οπωσδήποτε πάνω από 25 τετραγωνικά μέτρα και το πάτωμα να είναι παρκέ. Επίσης, απαιτούσε το δωμάτιο σε θέματα διακόσμησης να έχει χαρακτήρα και να μην είναι ψυχρό. Και όλα αυτά για μια μέρα διαμονής…».

 

Κυπριανός / 37 / Φωτογράφος / Λάρνακα

«Σε φωτογράφηση, αφού με ενημέρωσε πως έχει τα πάνω και τα κάτω της, και πως εκείνη τη μέρα ήταν down, μου ζήτησε να την αφήσω λίγη ώρα να ‘ανέβει’. ‘Συνήθως σου παίρνει πολύ χρόνο αυτό;’, ρώτησα και μου απάντησε ‘Κανένα 3ωρο’. Και όντως, για 3 ώρες περίμενα την κυρία να τα βρει τον εαυτό της».

 

Νάταλη / 27 / Εξυπηρέτηση Πελατών / Λεμεσός

«Στο πολυκατάστημα που δουλεύω υπάρχει δωροκάρτα με βαθμούς, του οποίους για να εξαργυρώσεις είναι απαραίτητο να επιδείξεις ταυτότητα. Μια συγκεκριμένη πελάτισσα έρχεται στο πόστο μου χωρίς ταυτότητα και απαιτεί να εξαργυρώσει του βαθμούς της. Προσπαθώντας να της εξηγήσω ευγενικά ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η πολιτική της εταιρείας είναι πολύ αυστηρή σε τέτοια ζητήματα, η κυρία άρχισε να χάνει την ψυχραιμία της και να φωνάζει -σε κατάμεστο κατάστημα- ότι θα με καταγγείλει στον υπεύθυνο μου και αν συνεχίσω θα μπει μέσα στο γραφείο και θα μου ξεριζώσει τα μαλλιά μου τρίχα-τρίχα». Επειδή εμείς ως υπάλληλοι, ότι και να γίνει οφείλουμε να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, αναγκάστηκα να ειδοποιήσω τον διευθυντή -που όπως με είχε προειδοποιήσει ήταν γνωστός της-, για να την αναλάβει. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση ικανοποίηση ένοιωσα, όταν ο ‘γνωστός’ της την ενημέρωσε πώς είναι αδύνατον αυτό που ζητά και στην ουσία επανέλαβε όσα της είχα πει εγώ προηγουμένως».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ