Της Σαριπόλου γίνεται!

Article featured image
Article featured image

Εδώ και λίγες μέρες το πιο hot gossip που κυκλοφορεί στη Λεμεσό, είναι η απόφαση του Δήμου, να επιβάλει πλαφόν στην ένταση της μουσικής, στα μπαράκια της Σαριπόλου. Μια απόφαση που, όπως διαπίστωσα, βρίσκει πολλούς συμμάχους, από τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών, τους DJ, έως τον απλό κόσμο. Θα έφτασε, φαντάζομαι, στα αυτιά σας το σχόλιο ότι η Σαριπόλου άρχισε να «αγιαναπίζει»... Από τον Ανδρέα Κάτσιη.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η εξέλιξη της παλιάς πόλης της Λεμεσού έχει γίνει θέμα συζήτησης πολλές φορές, είτε με αρνητικό σχολιασμό είτε με θετικό. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πώς όταν πριν τρία χρόνια ξεκίνησαν τα πρώτα μπαράκια να εμφανίζονται στην οδό Σαριπόλου, κανείς δεν φανταζόταν την απήχηση που θα είχε όλο αυτό το καινούργιο μοτίβο διασκέδασης, στον κόσμο.

Όταν πήγα για πρώτη φορά  στη Σαριπόλου -μέχρι τότε δεν ήξερα καν την ύπαρξη της οδού- διαπίστωσα με μεγάλη χαρά πώς επιτέλους στην Κύπρο αποκτήσαμε εναλλακτικό τρόπο να περνάμε τα βράδια μας. Ψαγμένη μουσική, ποιοτικό φαγητό και ποτό και σαφώς αρκετά προσιτές τιμές.

Ο καιρός πέρασε και η περιοχή εδραιώθηκε ως το νέο hot spot της πόλης, με θαμώνες και από άλλες πόλεις. Ειδικά το Σαββατοκύριακο, γινόταν κατακλυσμός και ήσουν τυχερός αν πετύχαινες έστω ένα τοίχο για να ακουμπήσεις.

Όπως κάθε τι όμως που γίνεται μαζικά αποδεκτό και εμπορικό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι άρχισαν να χάνουν το μέτρο, να δυναμώνουν την ένταση στα  ηχεία και εν τέλει, να αλλάζουν τον χαρακτήρα της περιοχής, από alternative σε σκυλάδικο.

Βαβούρα, πολυκοσμία και μια κατάσταση που άνετα θα μπορούσε να συγκριθεί με την αντίστοιχη κατάσταση που επικρατούσε στην πολύβουη πλατείας της Αγ. Νάπας κατά τη διάρκεια των 90s, όπου στην ουσία, αν ήσουν έξω στον πεζόδρομο, δεν καταλάβαινες ποια μουσική έβγαινε από ποιο μαγαζί -οι παλαιότεροι θα θυμάστε και τα μαγαζιά στον πεζόδρομο του Galatex, στην τουριστική περιοχή Λεμεσού. Άλλο Αγία Νάπα και η ιδιαίτερη διασκέδαση που προσέφερε και προσφέρει (σε εντελώς διαφορετικό crowd) και άλλο η Σαριπόλου που ξεκίνησε ως κάτι εναλλακτικό και «ήσυχο». Γι΄ αυτό το κάτι άλλο είναι που κατάφερε να γίνει αυτό που έγινε. Γι' αυτό αγαπήθηκε. Και γι' αυτό ο κόσμος δυσανασχετεί τώρα που κάποιοι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο της αλλάζουν το DNA.

Πριν λίγες μέρες, έσκασε η βόμβα. Ο Δήμος Λεμεσού μετά από παράπονα των κατοίκων για οχλυρία και ηχορύπανση -στην περιοχή διαμένουν περίπου 4000 άτομα-, αποφάσισε να κάνει τις σχετικές μετρήσεις, που διήρκησαν περίπου ένα τετράμηνο και να επιβάλλει, τελικά, σε ορισμένους ιδιοκτήτες μείωση της έντασης του ήχου. Το όριο είναι στα 74db και κάποιοι, Σαββάτο βράδυ, ξεπερνούσαν τα 100db.

Όλοι αρχικά συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των αρμοδίων, παρόλα αυτά αρκετοί αντέδρασαν αρνητικά, θεωρώντας πώς αυτή η κίνηση, θα σκοτώσει την περιοχή και θα διώξει τον κόσμο.

Κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, μιλήσαμε με αρκετό κόσμο, βρήκαμε ιδιοκτήτες, θαμώνες και εργαζόμενους στα μαγαζιά. Οι πλείστοι είχαν την ίδια άποψη, αυτή η εξέλιξη ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει. «Έπαιζα μουσική στο μαγαζί και οι πελάτες που κάθονταν στου εξωτερικούς χώρους άκουγαν τη μουσική του  παραδίπλα που ήταν στην διαπασών». Αν συνέχιζε αυτό, ο κόσμος θα μας γύριζε την πλάτη», αναφέρει DJ γνωστού μπαρ της περιοχής.

Αλλά και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, διατηρούν την ίδια άποψη. «Όλο αυτό το σκηνικό χάλαγε τον χαρακτήρα της περιοχής που στήθηκε με πολύ κόπο, ανέβαζε ο ένας την ένταση στο φουλ και αναγκαστικά την ανέβαζα και εγώ για να ακούγομαι. Η κατάσταση ήταν χαοτική», δηλώνει ιδιοκτήτης μαγαζιού.

Βέβαια, όλοι θεωρούν πώς το όριο που έθεσε ο Δήμος στα ντεσιμπέλ, είναι αρκετά χαμηλό, αφού πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ο αριθμός των ατόμων και η βαβούρα που προκαλούν απορροφώντας την ένταση της μουσικής.

Όπως μας ανέφεραν, χρειάζονται να γίνουν ακόμα κάποιες μετρήσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Οι ίδιοι, πάντως, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν.

«Αντιλαμβάνομαι πώς είναι για καλό όλο αυτό. Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω ένα  χώρο στην Σαριπόλου, ήξερα πολύ καλά γιατί το έκανα. Ήθελα να μπορεί ο άλλος να έρθει να πιει χαλαρά ένα ποτό, να δοκιμάσει νέες γεύσεις και να απολαύσει μια ποιοτική έξοδο, μακριά από την ένταση των μεγάλων χώρων διασκέδασης».

Ο Δήμος Λεμεσού από την πλευρά του, είναι κάθετος, πώς όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να υφίσταται άλλο γιατί αλλοιώνει την ποιότητα και το προφίλ της περιοχής, κάνοντας στην ουσία κακό.

Όπως φαίνεται, όμως, δεν ασπάζονται όλοι, αυτές τις απόψεις και προσπαθούν με κάθε τρόπο, να αναιρέσουν τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν παρθεί. Όπως μάθαμε, νομικά δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να αφορά τα σχετικά «παραπτώματα» και να τα απαγορεύει. Κι αυτό αφήνει παράθυρα, σε όσους διαφωνούν, να επιστρέψουν στις παλιές συνήθειες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ