Φίλοι της Γης: «Χλιαρή και χωρίς δεσμεύσεις η συμφωνία στο Παρίσι»

Μπορεί πολιτικοί, αρχηγοί κρατών, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι να χαρακτηρίζουν τη συμφωνία στο Παρίσι ως ιστορική και με δεσμεύσεις χωρίς προηγούμενο, όχι όμως οι Φίλοι της Γης και οι λοιποί ακτιβιστές περιβαλλοντιστές. 

 


Article featured image
Article featured image

Το Διεθνές Δίκτυο των Φίλων της Γης χαρακτηρίζει τη συμφωνία χλιαρή «που δεν δεσμεύει τις χώρες προς οποιοδήποτε στόχο. Οι χώρες έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους  2°C, αλλά το κείμενο δεν αναφέρει κανένα μέτρο και καμία υποχρέωση ή δέσμευση».

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα και ανεξάρτητοι πολίτες, αντέδρασαν στα αποτελέσματα των συνομιλιών και διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, καλώντας για μετάβαση και μετατροπή του ενεργειακού μας συστήματος.

Ο στόχος των 2°C, πιστεύουν οι οργανωμένοι περιβαλλοντιστές, δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν συνεχιστεί το υφιστάμενο ενεργειακό μοντέλο που είναι εξαρτημένο στα ορυκτά καύσιμα, και δεν γίνει η μετάβαση σε καθαρές, ασφαλή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



«Οι πολίτες που διαδηλώνουν στους δρόμους του Παρισιού, είναι η μόνη ελπίδα ότι η αλλαγή στο σύστημα έπεται».

Οι Φίλοι της Γης Κύπρου δηλώνουν: «Η συμφωνία που έγινε σήμερα αποφασίστηκε από και για τις πλούσιες χώρες του πλανήτη, και καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον παγκόσμιο Νότο να υποστούν τις συνέπειες. Η συμφωνία αφήνει πολλά παραθυράκια για να αποφύγουν οι χώρες ουσιαστικά μέτρα, και είναι δεσμευτικά αδύνατη. Όμως, η απόφαση αυτή δρομολογεί την απεξάρτησή μας ως κοινωνία από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Παρίσι δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά ένας σταθμός στην πορεία μας για ένα υγιή πλανήτη και ένα ασφαλές μέλλον».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ