10 στιγμές του 2015 που σημάδεψαν την κυπριακή κοινωνία [+bonus 6 τηλεοπτικές στιγμές]

Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν εισβάλλει ο καινούργιος στις ζωές μας, κάνουμε μια αναδρομή στα καλά και στα άσχημα που σημάδεψαν τους μήνες που μας αποχαιρέτησαν.

 


Article featured image
Article featured image

Στιγμές που μας συγκλόνισαν, μας έκαναν να κλάψουμε, να συγκινηθούμε, να αναρωτηθούμε, να γελάσουμε, αλλά και να τρολάρουμε.

Όπως και να το δεις, το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη, από όλες τις απόψεις, με κερδισμένη την Κύπρο η οποία φέτος έκανε διεθνή καριέρα, αφού με τα καμώματα ντόπιων πολιτικών και ανθυποσελέμπριτι μάς έκραξαν σε όλο το διαδίκτυο.

 

Γράφει ο Ανδρέας Κάτσιης

Κεντρική φωτογραφία: Γελοιογραφία Πόπης Πισσουρίου



 

7 Απριλίου: Παναγία Τράχωνα Vs Αρχιεπίσκοπος: 0 - 450.000 ευρώ

Ήταν η αποφράδα εκείνη ημέρα που ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Παναγίας του Τράχωνα, τόλμησε να καταγγείλει τον Αρχιεπίσκοπό για «δανεισμό» μεγάλου ποσού από το ταμείο της εκκλησίας τους. Ποιος είδε τον Θεό (sic) και δεν τον φοβήθηκε. Ο Αρχιεπίσκοπος, σε τηλεφωνική του παρέμβαση άστραψε και βρόντηξε εναντίων της επιτροπής και όλων όσοι προσπαθούν να το διαβάλουν. Το αποτέλεσμα, να παύσει την επιτροπή, να διορίσει καινούργια και τα δανεικά να γίνουν αγύριστα…

 

27 Απριλίου: Μια πισίνα (που έγινε τζακούζι) για τον Αρχιεπίσκοπο

Λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μάλλον σκέφτηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύει χρήματα σε πισίνες ξενοδοχείων για να δροσίζεται και πώς θα ήταν καλύτερα να έφτιαχνε μια δική του. Έτσι, τέλος Απριλίου εγκατέστησε στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής (για να την βλέπει κι ο ήλιος), μια πισίνα η οποία στην πορεία βέβαια έγινε τζακούζι που ήταν απαραίτητο για τα αρθριτικά του Προκαθήμενου της εκκλησίας, όπως του συνέστησε και ο γιατρός…

 

7 Σεπτεμβρίου - Η Κύπρος που χάθηκε στη σκόνη

Τι θα λέγατε για ένα κλίμα, ξηρό με καύσωνα και μπόλικη σκόνη; Καλωσορίσατε στην Κύπρο! Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνες τις ανυπόφορες ημέρες άπνοιας και καύσωνα, εμποτισμένες με μπόλικη συριακή κίτρινη σκόνη. Μάλλον κανείς, ούτε όσοι έτρεχαν στα νοσοκομεία, ούτε όσοι δούλευαν εκείνες τις ημέρες. Βέβαια, το γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, με ομολογουμένως πολύ εύστοχα αποτελέσματα.

 

3 Οκτωβρίου: Η Εκκλησία αφορίζει τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη

Αγαπάτε αλλήλους, δεν κήρυττε ο Χριστός; Μάλλον η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου δεν το έχει διαβάσει πουθενά, εξ ου και ο αφορισμός της τηλεοπτικής περσόνας/θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αφού οι «επαναστατικές» του απόψεις δεν συνάδουν με τα χρηστά ήθη. Το τι ακολούθησε… αξίζει να το θυμηθούμε.

 

14 Οκτωβρίου: Πατέρας πυροβολεί και σκοτώνει τον γιο του

Το περιστατικό συνέβηκε στο χωριό Παραμύθα, Λεμεσού. Ο 67χρονος πατέρας, διαφώνησε με τον 19χρονο γιο του και πάνω στην ένταση, άρπαξε το κυνηγετικό όπλο και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Η είδηση συγκλόνισε όλη την Κύπρο, οι αναλύσεις διαφόρων ειδικών γέμισαν τα media και το γεγονός ξεχάστηκε μετά από λίγες ημέρες.

 

16 Νοεμβρίου: Επιθέσεις μαθητών σε Τ/Κ οχήματα

Μαθητές λυκείου, διαδήλωναν κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους -μια μέρα μετά γιατί η προηγούμενη ήταν Κυριακή. Ξαφνικά, βλέπουν στο δρόμο τους αυτοκίνητα με Τ/Κ πινακίδες και έτσι απλά κάνουν επίθεση με ρόπαλα, βανδαλίζοντας τα οχήματα, αλλά και τραυματίζοντας έναν από τους οδηγούς στο μάτι. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από την πολιτεία, έγιναν και συλλήψεις, μα ο ρατσισμός και ο φανατισμός καλά κρατεί…

 

24 Νοεμβρίου: Τριπλό φονικό στη Λεμεσό





19:30 το απόγευμα σε πολυσύχναστο δρόμο της Λεμεσού (οδός Ανεξαρτησίας), ένας άντρας δολοφονεί εν ψυχρώ 3 άτομα με μαχαίρι. Δεν είναι σενάριο ταινίας θρίλερ, αλλά μια πικρή πραγματικότητα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, για το ποιο ήταν τελικά οι λόγοι που οδήγησαν τον Χρίστο Θωμά, στη διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος. Προσωπικές διαφορές, έρωτας, ναρκωτικά, δεν έχει σημασία, αφού το αποτέλεσμα είναι εκεί και μας κοιτάει κατάματα. Ποιες είναι τελικά οι ευθύνες της κοινωνίας;

 

26 Νοεμβρίου: Σύμφωνο Συμβίωσης… η Κύπρος κάνει την έκπληξη

Ίσως μια από τις πιο ιστορικές στιγμές που βίωσε η πατρίδα μας, με την πλειοψηφία των βουλευτών, να επικυρώνουν το Σύμφωνο Συμβίωσης, για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, αφήνοντας πίσω πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

1 Δεκεμβρίου - Άγιος Φυτίλις έρχεται!

Με το που μπήκε ο μήνας των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης που κοσμούσε (;) τον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό για πάνω από μια 10ετία, μάλλον δεν άντεξε… τον εαυτό του και αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί. Έτσι, το βράδυ της Τρίτης 1η Δεκεμβρίου, γύρω στις 23:00, ένα βραχυκύκλωμα έκανε στάχτη ένα από τα ίσως πιο scary διακοσμητικά Χριστουγέννων.

 

7 Δεκεμβρίου: Σκυροδέτηση Πλατείας Ελευθερίας

Μια ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πρωτεύουσας, που υπήρξε αιτία για διαξιφισμούς, ψηφοθηρία κ.α., η περίφημη Πλατεία Ελευθερίας, μέσα από οικονομικά σκάνδαλα, έρευνες και αδιαφορία, άρχισε επιτέλους να παίρνει σάρκα και οστά. Η σκυροδέτηση της με 2,500 τόνους μπετόν από την εταιρεία Lois Builders, αποτέλεσε την αρχή για την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα project της πρωτεύουσας.

 

 

+ BONUS: 6 τηλεοπτικές στιγμές που έριξαν το διαδίκτυο

Τι θα ήταν τα τηλεοπτικά show, οι «celebrities» και οι πολιτικοί μας, χωρίς τα social media; Μάλλον ένα ακόμα αδιάφορο πέρασμα στην καθημερινότητα μας. Πολιτικές δηλώσεις και αναρτήσεις που γίνονται viral, μοντέλα σε κρίση πανικού και σίριαλ εφάμιλλα παραγωγών των NBC και HBO, κάνουν το γύρο του κόσμου, προσφέροντας στην Κύπρο τη διεθνή καριέρα που πάντα επιθυμούσε.

 

28 Ιουλίου: Welcome to United States of Cyprus

Μια δήλωση του ΠτΚ Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα Σαμπαχ, σχετικά με το νέο όνομα της ΚΔ, μετά τη λύση του Κυπριακού, ήταν αρκετή για να ταρακουνήσει τον νωχελικό Ιούλη. «Έχει λεχθεί ότι το όνομα που συζητούμε με Ακιντζί είναι το Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος και τα social media, πήραν κυριολεκτικά φωτιά.

 

Σταρ Κύπρος: Ο φτωχός κλέφτης, ο Κύπριος Διονύσιος Σολωμός και ο Διγενής Γρίβας

Μια κατηγορία από μόνο του, το show καλλιστείων Star Κύπρος, αποτέλεσε ανεξάντλητη πηγή για memes, δηλητηριώδη tweets και αξεπέραστες ατάκες, που έγραψαν ιστορία. Για πολλούς το φετινό show, ξεπέρασε κατά πολύ το περσινό «Έχεις Aids, συγχαρητήρια να το ξανακάνεις», αφού οι διαγωνιζόμενες απέδειξαν πώς το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, εξαντλείτε στο «Λόλα να ένα Μήλο», κάτι που για το Mega, αποτέλεσε την κότα με τα χρυσά αυγά. Ας θυμηθούμε όμως μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του Star Κύπρος 2015:



Ο Διονύσιος Σολωμός είναι Κύπριος! Εσύ το ήξερες;

 

Μάθε τι σχέση έχει η πέτρα του Ρωμιού και ο Διγενής ο Γρίβας

 

Αν δεις φτωχό τρέξε μακριά… είναι κλέφτης

 

Λόγια του αέρα: «Έντζαι θέλεις να σου τον κόψω;»

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά του Σίγμα «Λόγια του Αέρα», κατάφερε να γίνει viral, πρώτα στην Ελλάδα και ακολούθως στην Κύπρο. Η σκηνή, όπου ο πρωταγωνιστής προσφέρει ένα κομμάτι σιουσιούκο στην συμπρωταγωνίστρια του και αυτή το αρπάζει με πάθος, είναι όντως αξιομνημόνευτη.

 

Το τσεκκούι και η αξιοπρέπεια του κομμωτηρίου





ΕΠΕΙΓΟΝ!!! ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ


Posted by Agios Adelfos on Wednesday, 16 December 2015


Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2015, η βουλή μάς επιφύλασσε μερικά δωράκια για να έχουμε να θυμόμαστε από το έτος που θα παρέλθει, με πρώτη την βουλευτή του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, η οποία σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στην εκπομπή Ανοιχτή Γραμμή, παραδέχθηκε με πόνο ψυχής πώς μια γυναίκα βουλευτής, έχει τόσα έξοδα που τα 3700 ευρώ που παίρνει, χωρίς τα επιδόματα, δεν της φτάνουν ούτε για ένα κότσο-μπανάνα.

 

Ελεείστε τον άπορο βουλευτή

Από την άλλη μεριά, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, απευθυνόμενος σε κοινό και δημοσιογράφους αποκάλυψε το δράμα των συναδέλφων του, που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους. «Όχι για μένα, για τη φουκαριάρα τη μάνα μου».

 

Η επανάσταση του Χαμπελοπουλιού

Και κλείνουμε (ελπίζω!) το 2015 με τον δίκαιο αγώνα του βουλευτή Ευγένιου Χαμπουλλά για την αποκατάσταση του κουτού νόμου, που απαγορεύει τη θήρευση και βρώση αμπελοπουλιών. Μετά λοιπόν το ευφάνταστο post στο facebook με την ευχή σύντομα να αρθεί ο νόμος, ο Ε. Χαμπουλλάς ξεκίνησε ένα τηλεοπτικό μπαράζ δηλώσεων παραφροσύνης, υπερασπίζοντας την παράνομη πράξη του!



Καλό νέο έτος να ευχηθούμε!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ