Το παράπονο του Θάνου Ανεστόπουλου αναφορικά με την χορτοφαγία

Ο Θάνος Ανεστόπουλος -ίσως και λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει- επιλέγει να απέχει συνειδητά από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα διάφορα άλλα τυποποιημένα προϊόντα.

 


Article featured image
Article featured image

Ως χορτοφάγος, όμως, θίγει ένα ζήτημα που τον προβληματίζει μέσω ενός κειμένου που δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα και με το οποίο πιστεύουμε πως θα μπορούσε να ταυτιστεί ο κάθε χορτοφάγος εκεί έξω.

Διαβάστε πιο κάτω τις σκέψεις-παράπονο ενός κατ’ επιλογή χορτοφάγου:

 

«Η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος, γαλακτοκομικών και διαφόρων τυποποιημένων προϊόντων, τις τελευταίες δεκαετίες χρηματοδοτούνται με λογής-λογής οικονομικά κονδύλια. Κάτι που δεν συμβαίνει ανάλογα για τις μικρές επιχειρηματικές προσπάθειες για παραγωγή φυτικών και βιολογικών προϊόντων.

Εδώ, σ’ αυτήν την περίπτωση, το καταλαβαίνω λοιπόν οι τιμές στα βιολογικά να είναι πιο υψηλές απ’ τις τιμές των προϊόντων της κρεατογαλακτοβιομηχανίας και να μην μπορούν να τις ανταγωνιστούν και οι καταναλωτές να επιλέγουν την φθηνότερη λύση για αυτούς.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πολλοί απ’ τους φυτοφάγους -χορτοφάγους να διαλέγουμε -και βάζω και τον εαυτό μου μέσα- να επισκεπτόμαστε που και που η όποτε θα το σηκώσει το βαλάντιό μας -και δεν είναι δυνατόν να είναι συχνές αυτές οι επισκέψεις- αυτά τα εστιατόρια που προσφέρουν φυτοφαγική κουζίνα -και στην χώρα μας είναι μετρημένα στα δάχτυλα του χεριού- και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με το σοκ της λυπητερής την ώρα του λογαριασμού δηλαδή, με τις τιμές των πιάτων να ξεπερνούν την λογική οποιασδήποτε τσέπης.

Πολλές φορές έχω παραδεχτεί πως έχουν δίκιο τελικά όσοι απαξιώνουν και αρνούνται την επιλογή σε μια έξοδό τους να πάνε και να φάνε φυτοφαγικά αφού με αυτές τις τιμές που βάζουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά κάτι τέτοιο καθίσταται τουλάχιστον αποτρεπτικό. Είναι πραγματικά κρίμα απ’ την στιγμή που σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και χρόνια και με την διατροφικά φυτοφαγική κουλτούρα αρκετά οικία αναγνωρισμένη κι ανερχόμενη να μπορείς τελικά να βρεις και να επιλέξεις για να φας από ένα μάτσο μαγαζιά φυτοφαγίας με προσιτές και φθηνές τιμές στα πιάτα.

Τέλος, δεν μπορεί μια διατροφή που αντιπροσωπεύει την υγεία και την ομορφιά να εμπορικοποιείται σε τέτοιο βαθμό που να καταλήγει να είναι αγαθό,πράξη και είδος πολυτελείας. Εν μέσω κρίσης λοιπόν, αντί να ρίξουν τις τιμές αναγκάζουν πολλούς χορτοφάγους και φυτοφάγους να περιορίζουν τις επιλογές τους σε μια. Στο αποκλειστικό μαγείρεμα στο σπίτι. Δίχως να έχουν την ευκαιρία να βγουν έξω και να κάτσουν σε ένα εστιατόριο, όπως έχουν την δυνατότητα όσοι ακολουθούν την παμφαγία και έχουν αμέτρητες φθηνές και οικονομικές επιλογές για να φάνε με την παρέα τους οπουδήποτε από έναν σκατζόχοιρο μέχρι δυστυχώς έναν βούβαλο».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ