Η «Πηνελόπη» του Enda Walsh [στο Θέατρο Σκάλα]

Τέσσερις άντρες, που μόλις την προηγούμενη μέρα ήταν πέντε, συγκατοικούν επί χρόνια μέσα σε μια άδεια πισίνα με στόχο να κερδίσουν την καρδιά της Πηνελόπης.

 


Article featured image
Article featured image

Ο άντρας της, ο Οδυσσέας, λείπει στον πόλεμο. Γιατί βρίσκονται εκεί; Από έρωτα, αυταπάτη ή ματαιοδοξία;

Όταν, κάποιο βράδυ, οι άντρες βλέπουν το ίδιο όνειρο – η ψησταριά στην άκρη της πισίνας ανάβει για πρώτη φορά – διαισθάνονται ότι επίκειται το τέλος τους.

Για να σωθούν, πρέπει να ενεργοποιήσουν κάθε ικμάδα γλωσσικής δεινότητας που διαθέτουν ώστε να πείσουν την Πηνελόπη να επιλέξει έναν απ’ αυτούς για σύντροφο.

Εκείνη, λοιπόν, τους παρακολουθεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος να επιδίδονται σε ευφάνταστους μονολόγους, πεδία λυρικής απόγνωσης και κυνικής σάτιρας. Κι όσο οι παράταιροι μνηστήρες θα αντιλαμβάνονται τα θλιβερά όρια της γλώσσας και του σώματος, τόσο πιο επιτακτικά θα αναδεικνύεται η έλξη τους, η έλξη του ανθρώπινου είδους, προς την αυτοκαταστροφή.

Το έργο είναι βασισμένο στον μύθο των μνηστήρων της Πηνελόπης, που αντιπροσωπεύονται εδώ από τέσσερις άντρες μέσα σε μια αποστραγγισμένη πισίνα. Αν και η μεταξύ τους σχέση εδράζεται στον ανταγωνισμό, ο πραγματικός λόγος που παραμένουν για χρόνια προσηλωμένοι σε αυτό το άνυδρο τοπίο, δεν είναι το λάφυρο, το τέρμα, αλλά η διαδρομή, τα λόγια που ανταλλάζουν καθημερινά, οι αψιμαχίες, η συμφιλίωση, η παρηγοριά, ο σαρκασμός, η αλληλεξόντωση. Στο ταξίδι που διανύουν οι μνηστήρες, η πιο στυγνή απόσταση είναι απ’ το παρελθόν στο παρόν και απ’ τον ένα στον άλλον.

 



 

Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου

Μετάφραση: Δέσποινα Πυρκεττή

Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική/ Ενορχήστρωση/ Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρίστος Ανδρέου

Κινησιολογία: Λίζα Τσαγγαρίδου/ Λάρα Τεμπριώτη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Miroslav Zdravko

Φωτογράφηση: Γιάννος Αχιλλέως

Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή

Ερμηνεύουν:  Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης (Αμφίνομος), Γιάννης Κόκκινος (Ευρύμαχος), Σοφοκλής Κασκαούνιας (Αντίνοος) Ανδρέας Μελέκης (Αγέλαος) και η Μόνικα Μελέκη (Πηνελόπη)

Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολλά θεατρικά βραβεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Επίσης, έχει γράψει το σενάριο της πολυβραβευμένης ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender, HUNGER.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στο Θέατρο Σκάλα, στη Λάρνακα.

Πληροφορίες: 24652800-01

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ