Ένας 17χρονος έχει επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αεροπορικών ταξιδιών

Η συσκευή που κατασκεύασε ο 17χρονος Raymond Wang είναι ένας μικροσκοπικός ανεμιστήρας που εισάγει καινούργιο αέρα από το εξωτερικό της καμπίνας -αντί να αναπαράγει τον ίδιο στάσιμο αέρα από το εσωτερικό της-, δημιουργώντας «εξατομικευμένες ζώνες αναπνοής».

 


Article featured image
Article featured image

Το σύστημα αυτό που εφηύρε ο Wang, αφότου ανακάλυψε πώς μεταδίδονται τα επιβλαβή παθογόνα από επιβάτη σε επιβάτη, στην ουσία αποτρέπει τη μετάδοση ιών στα αεροπλάνα.

Με αφορμή το φονικό ξέσπασμα του ιού Έμπολα το 2015, ο 17χρονος Raymond Wang άρχισε να μελετά τον τρόπο που κυκλοφορούν τα μικρόβια μέσα σε αεροπλάνα, με σκοπό να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τη μετάδοσή τους από επιβάτη σε επιβάτη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα πρόσφατο TED, o Raymond Wang εξήγησε πώς κατασκεύασε προγράμματα προσομοίωσης σε υπολογιστές για να προσδιορίσει τον τρόπο που κινούνται τα μικρόβια μέσα σε αεροσκάφη που αναπτύσσουν ταχύτητα.

Όπως επισήμανε, η άντληση του αέρα μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους έχει ως συνέπεια τη μετάδοση των παθογόνων από άτομο σε άτομο. Οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα περιλαμβάνουν τον SARS, τη γρίπη των πτηνών και τον Έμπολα, που συλλογικά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους την τελευταία 20ετία. Ωστόσο, ο νεαρός εφευρέτης ελπίζει ότι το σύστημα που εφηύρε μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη μετάδοση των εν λόγω ιών κατά τη διάρκεια πτήσεων.

 



Ο νεαρός επιστήμονας εξέτασε στο πλαίσιο της έρευνάς του ποικίλες περιπτώσεις μετάδοσης ιών εν ώρα πτήσης. Σε μια από αυτές, 17 άτομα είχαν κολλήσει τον ιό της γρίπης των πτηνών από έναν ασθενή που επέβαινε στο ίδιο αεροπλάνο. Όπως εξήγησε ο Wang, αυτό συνέβη επειδή, παρόλο που ένα μέρος του χρησιμοποιημένου αέρα τελικά αποβάλλεται με το υπάρχον σύστημα εξαερισμού, προτού συμβεί αυτό συγκεντρώνεται στο κέντρο της καμπίνας, όπου και κινείται κυκλικά.

«Όταν φτερνιζόμαστε, ο αέρας στριφογυρνά αρκετές φορές προτού τελικά περάσει μέσα από τα υπάρχοντα φίλτρα», εξήγησε ο νεαρός, επισημαίνοντας ότι το δικό του σύστημα δημιουργεί «εξατομικευμένες ζώνες αναπνοής» ανεξάρτητα από πού κάθεται καθένας επιβάτης.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ