Πλάνα «διαμάντι» από τουρκική ταινία στην Κύπρο του 74’

Ολόκληρη βρίσκεται αναρτημένη στο YouTube η σέβεντις τουρκική ταινία με τίτλο «Esir Hayat», η οποία γυρίστηκε στην Κύπρο λίγο πριν τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

 


Article featured image
Article featured image

«Διαμάντι» είναι τα πλάνα στην τουρκική ταινία «Esir Hayat» η οποία γυρίστηκε στην Κύπρο, λίγο πριν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Η ανάλαφρη σαν ρομαντική κομεντί (αν κρίνουμε και από τη μουσική) ταινία θυμίζει λίγο «Φίνος Φιλμ» και ξεκινά μ' ένα αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που προσγειώνεται στο πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπές Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Εντύπωση προκαλούν οι εντελώς άκτιστες τότε εκτάσεις γης γύρω από το Αεροδρόμιο ενώ η «οικειότητα» στη σκηνή επέρχεται με το έμβλημα του αγρινού στο «αρχαίο» αεροσκάφος και τη διαφήμιση της ΚΕΟ στον χώρο παραλαβής των αποσκευών.

 

 

Το «ξενοδοχείο» στο οποίο διαμένει ο πρωταγωνιστής πρέπει να βρίσκεται κάπου εντός των τειχών, αφού (πιθανώς σκηνοθετικά σκόπιμα) από τη μπαλκονόπορτα φαίνεται ο Καθεδρικός ναός – τζαμί της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη σήμερα Λευκωσία.

 

 

Στην ταινία έχουν βιντεογραφηθεί στιγμιότυπα της καθημερινότητας από στενοσόκκακα στην παλιά Λευκωσία και την εντός των τειχών Αμμόχωστο ενώ οι ρομαντικές σκηνές μεταξύ του ζευγαριού που πρωταγωνιστεί γυρίζονται στην παραλία των Βαρωσίων και σε ακόμα μια παραλία που μάλλον είναι η Πέτρα του Ρωμιού.

 

 

Ο ιππόδρομος της Λευκωσίας και μια απίθανη παραθαλάσσια έπαυλη (στη Λάρνακα;) με τις χαρακτηριστικές καμάρες που γενικότερα στην ταινία κυριαρχούν.

 

 

 

Δύο στιγμιότυπα προδίδουν τελικά και το ταραχώδες πολιτικό κλίμα της εποχής: το πρώτο δείχνει το ζευγάρι να περπατά σε ένα βομβαρδισμένο και ερημωμένο στενοσόκκακο, ίσως στην παλιά Λευκωσία με ένα αναποδυγυρισμένο αυτοκίνητο και στοίβες χώματος στην άσφαλτο και το δεύτερο είναι μια πινακίδα σε αυτοκινητόδρομο, ίσως κάπου στον Πενταδάκτυλο, στην οποία ζουμάρει η κάμερα και γράφει στα τουρκικά και αγγλικά: «Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και την ελευθερία μας».

 

 

Βουαλά:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ