Σαν σήμερα πέθανε ο «αυτοκράτορας» του ελληνικού κινηματογράφου

Σαν σήμερα, πριν 39 χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή ο Φιλοποιμένας Φίνος, ο άνθρωπος με τον οποίο έχει ταυτιστεί η ιστορία του κινηματογράφου στην Ελλάδα. 

 


Article featured image
Article featured image

Χαρακτηρίστηκε ως «μεγιστάνας», «πατριάρχης» ή «αυτοκράτορας» του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Φίνος κατάφερε σε πολύ δύσκολες εποχές να πετύχει κάτι που φάνταζε ουτοπικό. Να δημιουργήσει σύγχρονο ελληνικό σινεμά και μάλιστα στην καρδιά της γερμανικής κατοχής με μόνα του όπλα, το όραμά του, την αφοσίωσή του, το μεράκι του και τις αστείρευτες γνώσεις του.

Πήρε τον νηπιακό και μέχρι τότε βωβό ελληνικό κινηματογράφο - ή στην καλύτερη περίπτωση... ομιλών χωρίς αρμονία ήχου και εικόνας σε κάποιες προσπάθειες επεξεργασίας ήχου στο εξωτερικό- τον ανέθρεψε, τον μεγάλωσε,  τον ενηλικίωσε και του έδωσε ταυτότητα.

Όλες οι κατακτήσεις της έβδομης τέχνης σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του Φίνου, έχουν την υπογραφή του. Ομιλούσα ταινία, σύγχρονη εικονοληψία, ηχοληψία, σινεμασκόπ, ντουμπλάζ ηθοποιών, στερεοφωνικός ήχος είναι μερικά από τα επιτεύγματά του.

Παρακαταθήκη του η εταιρία «Φίνος Φιλμ» με το σήμα κατατεθέν «FF» να έχει αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις και να συνοδεύει ταινίες διαμάντια, οι οποίες συντροφεύουν τους Έλληνες όλων των ηλικιών μέσα από τον τηλεοπτικό φακό εδώ και τέσσερεις δεκαετίες.

 

 

Ταινίες που ανέδειξαν λαμπρά αστέρια και έχτισαν καριέρες σημαντικών ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων του κινηματογράφου. Και εκείνοι με τη σειρά τους προσέφεραν τα μέγιστα στην ανάδειξη του έργου της Φίνος Φιλμ ως το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου στην Ελλάδα και της «χρυσής εποχής» όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η περίοδος ηγεμονίας της Φίνος Φιλμ (1943 -1977).

 

Διαβάστε περισσότερα για τον Φιλοποιμήν Φίνο ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ