Οι Κρητικοί οργανοπαίχτες που ζουν Κύπρο και παίζουν κινέζικη μουσική

Λένε πώς η μουσική δεν έχει σύνορα και πως ενώνει τους λαούς και… έχουν δίκαιο.

 


Article featured image
Article featured image

Πριν λίγο καιρό ένας φίλος μού μίλησε για έναν Κρητικό που παίζει κινέζικη παραδοσιακή μουσική πάνω στην κρητική του λύρα. Μάλιστα, μου έδειξε και ένα ερασιτεχνικό βίντεο με τον Κρητικό να παίζει κινέζικη μουσική.

Λίγες μέρες μετά, είχα απέναντι μου δύο παιδιά αυθεντικά, με λεβεντιά κρητική που σε σκλαβώνουν με την ευγένεια και τη ζεστασιά τους. Οι «Μινωίτες», βρίσκονται στην Κύπρο από το 2011 περίπου -κι από τότε έχουν γεμίσει την Κύπρο με νότες από την Κρήτη και μυρωδιές από τον Ψηλορείτη.

Ο Αντώνης Χουρδάκης και ο Νίκος Γεπεσάκης, δεν είναι απλώς δύο μουσικοί που παίζουν κρητικά. Αγαπάνε αυτό που κάνουν, με πάθος. Το βλέπεις στα μάτια τους. Μιλήσαμε μαζί τους για την πορεία τους, τις εμφανίσεις τους στην τηλεόραση, τα σχέδια τους, αλλά και για τις γνώσεις τους πάνω στην κινέζικη παραδοσιακή μουσική.



Ο Αντώνης μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης με την οικογένεια του να μην έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική.

«Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν τότε που ο πατέρας μου αποφάσισε να στείλει εμένα και την αδελφή μου να μάθουμε κάποιο όργανο. Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν αυτό που ήθελα, αυτό που αγαπούσα».

Ο Νίκος από την άλλη κατάγεται από καθαρά μουσική οικογένεια. Από μικροί στα γλέντια και στα πανηγύρια, το σπίτι του, λέει, είναι σαν ωδείο.



Γράφει ο Ανδρέας Κάτσιης

 

Κινέζικη παραδοσιακή μουσική στο λαούτο:



Πώς προέκυψαν οι Μινωίτες;

Τυχαία. Ήταν τότε που έψαχνα συνεργάτη και κάποιος φίλος μού μίλησε για το Νίκο. Τον πήρα τηλέφωνο, είπαμε δύο κουβέντες και από τότε κολλήσαμε.

Κύπρο πώς βρεθήκατε;

Ένας φίλος από την Κρήτη μας κάλεσε να εμφανιστούμε στο μαγαζί του, που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Ήρθαμε τότε πρώτη φορά και από τότε τα πράγματα κύλησαν από μόνα τους και κατεβήκαμε μόνιμα. Εξ αιτίας αυτού βρεθήκαμε να παίζουμε στο Μπρούσκο, όπου και μας έμαθε ο περισσότερος κόσμος.


Έψαχνα να βρω ένα μέρος που να παίζει παραδοσιακή κυπριακή μουσική για να ακούσω. Όσους ρωτούσα, με κοίταζαν περίεργα και δεν είχαν ένα μαγαζί να μου προτείνουν.


Σας ενοχλεί που σας προωθούν ως «οι Κρητικοί που έπαιξαν στο Μπρούσκο»;

Αντίθετα, μέσα από αυτό γίναμε περισσότερο γνωστοί και κακά τα ψέματα, αποτελεί κίνητρο για να έρθουν να μας ακούσουν. Το στοίχημα για εμάς δεν είναι πώς θα τους πείσουμε να έρθουν, αλλά πως θα τους κρατήσουμε για να ξαναέρθουν. Αυτό είναι το δύσκολο και ευτυχώς μέχρι σήμερα τα καταφέρνουμε μια χαρά.

Πώς αντιδρούν οι Κύπριοι με την κρητική μουσική;

Αυτό που διαπιστώσαμε ερχόμενοι στο νησί, ήταν πώς στην Κύπρο υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την παραδοσιακή κρητική μουσική. Αυτά που παίζουν οι περισσότεροι εδώ, δεν είναι αυτά που παίζουμε εμείς ή ακούμε σε κρητικά μαγαζιά. Είναι κάτι το οποίο εμείς σαν Μινωίτες προσπαθούμε να ανατρέψουμε, προωθώντας τη μουσική μας όπως είναι. Το κυπριακό κοινό πάντως είναι ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο.

Κυπριακή παραδοσιακή μουσική έχετε ακούσει; Πώς την αξιολογείτε;

Όταν πριν 4 χρόνια πρωτοήρθα στην Κύπρο, έψαχνα να βρω ένα μέρος που να παίζει παραδοσιακή κυπριακή μουσική για να ακούσω. Όσους ρωτούσα, με κοίταζαν περίεργα και δεν είχαν ένα μαγαζί να μου προτείνουν. Πολύ μεγάλο λάθος να έχεις τόσο μεγάλη μουσική παράδοση και να την κρύβεις.


Στην Κύπρο υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την παραδοσιακή κρητική μουσική. Αυτά που παίζουν οι περισσότεροι εδώ, δεν είναι αυτά που παίζουμε εμείς ή ακούμε σε κρητικά μαγαζιά.


Όταν η Κρήτη συνάντησε την Κίνα:



Πάμε τώρα σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Σε είδα σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο να παίζεις παραδοσιακή κινέζικη μουσική, μαζί με Κινέζους τουρίστες. Πώς γίνεται αυτό;

Γενικότερα, μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω και να μελετώ μουσικές άλλων χωρών. Είναι μαγικό να μαθαίνεις την κουλτούρα της κάθε χώρας μέσα από τη μουσική της.

Με την ασιατική κουλτούρα έχω μια ιδιαίτερη σχέση, αφού λατρεύω τον εκεί πολιτισμό. Άρχισα να δοκιμάζω παραδοσιακά κινέζικα κομμάτια πάνω στη λύρα, με το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Έμαθα μάλιστα και για την παραδοσιακή λύρα που χρησιμοποιούν εκεί την εχρού, που ούτε οπτικά, αλλά ούτε ακουστικά έχει ομοιότητες με τη δική μας λύρα.

Όπως και η κινέζικη μουσική δεν έχει ομοιότητες με την κρητική μουσική, αντίθετα έχει πολλά κοινά με την ηπειρώτικη. Η κινέζικη μουσική βασίζεται στην πεντατονική κλίμακα, που βασίζονται τα μπλουζ και τα ηπειρώτικα.



* Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην παραδοσιακό κρητικό φαγητοπωλείο

«Κρητικός».

* Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα και τις εμφανίσεις του συγκροτήματος «Μινωίτες» στη σελίδα τους στο Facebook, πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ