Ένας Κύπριος εκθέτει στην Αθήνα

«Phototellers» είναι ένα project που ξεκίνησε την πρώτη μέρα του Φλεβάρη του 2013. Η Αλέκα Κατσέλη και ο Χρίστος Χατζηστυλιανού, φίλοι εδώ και 15 χρόνια, εγκαινίασαν μια μοντέρνα μορφή του φωτό ρομάν.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για ένα συνδυασμό μικρών ιστοριών που κουμπώνουν πάνω σε ατμοσφαιρικές εικόνες που λειτουργούν ως σκηνικό. Τα κείμενα γράφει η Αλέκα, ενώ οι φωτογραφίες ανήκουν στον Χρίστο.

Τα θέματα των ιστοριών εμπνέονται από την καθημερινότητα στους πιο σουρεαλιστικούς της τόνους αλλά και από τα δεδομένα της κοινωνίας του σήμερα. Οι χώροι είναι συνήθως φανταστικές πόλεις με ιδιόρρυθμους πρωταγωνιστές και απρόσμενες περιπέτειες. Για παράδειγμα, οι ήρωες μπορεί να νιώθουν παγιδευμένοι σε μικρά δωμάτια, χαζεύοντας το φωταγωγό με το άγχος των απλήρωτων λογαριασμών, ή να νιώθουν παγιδευμένοι στην ίδια τους την κουζίνα υπό την απειλή μιας φυλλωσιάς που βγαίνει από το νεροχύτη.

Οι φωτογραφίες αποτελούν μια οπτική ερμηνεία του κάθε κειμένου. Η ματιά του Χρίστου δίνει και το τελικό ερέθισμα στον αναγνώστη. Ακριβώς επειδή υπάρχει η οικειότητα και επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών, είναι ευκολότερος ο δρόμος του πειραματισμού και του διαλόγου. Η έκθεση αυτή είναι μια παρουσίαση του project μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα και ως μια εικαστική πρόκληση.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ο Χρίστος Χατζηστυλιανού γεννήθηκε το 1981 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ. Έχει εργαστεί σε εταιρίες παραγωγής και στην τηλεόραση, σε Ελλάδα και Κύπρο. Ασχολείται με τη φωτογραφία και η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το food styling για το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Hervé This : «Note-by-Note Cooking» (Columbia University Press).

ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

H Αλέκα Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε σκηνοθεσία. Η πτυχιακή της ταινία: «Κοίτα.. happiness» συμμετείχε στην 11η Μπιενάλε νέων δημιουργών στην Αθήνα και στη Βενετία. Δούλεψε στην παραγωγή και σαν βοηθός σκηνοθέτη για ένα διάστημα. Συνεργάστηκε με τον εικαστικό Λάζαρο Ζήκο σε δικές του ατομικές εκθέσεις καθώς επίσης και στα ετήσια φεστιβάλ κόμικς του περιοδικού Βαβέλ στην Τεχνόπολη. Συμμετείχε στο διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με τις εκδόσεις Περίπλους. Η ιστορία της «Πρώτη πρώτου» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή που εκδόθηκε με τίτλο: «Stories from the city, tales from the sea». Έχει εργαστεί σε ριψοκίνδυνες θέσεις όπως βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, delicatessen,αποθήκες, καταστήματα και κάθε είδους ταμεία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ