Ποιοι και γιατί παίζουν ξύλο σε γνωστό πάρκινγκ στα Πολεμίδια;

Συναντήσαμε τους Κύπριους street fighters.

 


Article featured image
Article featured image

Μάλλον θα’ ναι έφηβοι γκάνγκστερ που τσακώνονται μεταξύ τους, συμφωνήσαμε αυθόρμητα με τον φίλο μου τη στιγμή που τυχαία τους είδαμε, λίγες μέρες πριν, στον πολυσύχναστο χώρο στάθμευσης του νέου Jumbo (πρώην Ορφανίδη) στα Κάτω Πολεμίδια στη Λεμεσό.

Ήταν νωρίς Σάββατο νύχτα, το κρύο ήταν κάμποσο, εκτυφλωτικούς τους προβολείς δεν τους ονόμαζες και οι «γκάνγκστερ» ήταν καμιά εικοσαριά και μαζεμένοι όλοι στο ίδιο σημείο. 

Οι περίεργες κραυγές, η χρήση ροπάλων χωρίς να επικρατεί πανικός και οι «θέσεις μάχης» στις οποίες με τάξη βρίσκονταν όλοι παραταγμένοι μας έκανε να υποψιαστούμε πως το όλο σκηνικό θα ήταν προφανώς σκηνοθετημένο, πράγμα που επιβεβαιώσαμε τελικά δύο λεπτά αργότερα, όταν τους πλησιάσαμε (με το αυτοκίνητο) για να διαπιστώσουμε τα ποιοι και τα γιατί.

«Κοπιάστε να σας μάθουμε πως να παίζετε ξύλο και εσείς» μας είπε με μάλλον ανέμελο τόνο στη φωνή μια περίπου τριανταπεντάρα και μετρίου αναστήματος ξανθή κοπέλα, που πρώτη μας μίλησε, πείθοντάς μας τελεσίδικα πως το πεδίο είναι ασφαλές.

Το «Krav Maga» είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό στρατό και συνδυάζει τεχνικές από το aikido, το judo, το μποξ και τη ρωμαϊκή πάλη μαζί με ρεαλιστικό ξύλο του δρόμου, θα διάβαζα λίγο μετά στη Βικιπαιδεία.

Πρωτοήρθα σε επαφή μαζί του όταν είχα ταξιδέψει στο Ισραήλ για να συμμετάσχω σε ένα σεμινάριο για VIP προστασία, αναφέρει ο Κύπριος «αρχηγός» της φάσης ή όπως ο ίδιος συστήνεται, ο «G5 Level Head Instructor και Director toy IKMF* Cyprus» Παναγιώτης Ιακώβου.

(*IKMF: International Krav Maga Federation)

 


 Εφάρμοζε τις γνώσεις του ως μποξέρ στους δρόμους της Μπρατισλάβα για να αντιμετωπίζει φασίστες


 

Το Krav Maga επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση πραγματικών απειλών στον δρόμο και θεωρείται από τους εκπαιδευτές του ως εξαιρετικά αποτελεσματικό γι’ αυτόν τον σκοπό. Έχει καταβολές στη δεκαετία του 1930 και στον Ούγγρο-ισραηλινό Imi Lichtenfeld, ο οποίος εφάρμοζε τα «προσόντα» του ως μποξέρ στους δρόμους της Μπρατισλάβα στην Τσεχοσλοβακία για να αντιμετωπίζει φασιστικά γκρουπ που μάχονταν εναντίον των Εβραίων της πόλης. Στα τέλη της δεκαετίας του 40’, με τη μετεγκατάσταση του στο Ισραήλ, ο Imi ξεκίνησε να παραδίδει σχετικά μαθήματα που στην πορεία μετεξελίχθηκαν στο σύστημα που θα ονομαζόταν Krav Maga και που σήμερα χρησιμοποιείται από σώματα ασφαλείας όπως ο στρατός και η αστυνομία αλλά και από αρκετούς απλούς πολίτες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στην αυτοάμυνα.

 

 

Από τον Ίμι μεταφέρθηκε στον Avi Moyal, τον Πρόεδρο του Ιnternational Federation που έχει τύχει να γνωρίσω προσωπικά, μας πληροφορεί ο Παναγιώτης. «Είναι ένας αρκετά ιδιαίτερος άνθρωπος και έχει ταξιδέψει παντού στον κόσμο μεταδίδοντας την τέχνη αυτή. Στην Κύπρο ξεκινήσαμε με κάποια σεμινάρια και σταδιακά επεκταθήκαμε σε όλες τις πόλεις με σχολές και δασκάλους. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες και μικρά παιδιά ενώ σχετικό μονοετές course έχει δημιουργηθεί και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας».

 

 

Οι γυναίκες μαθήτριες που έχουμε είναι δύο ειδών, διευκρινίζει. «Η πρώτη κατηγορία είναι γυναίκες που θέλουν να εκπαιδευτούν ίσως επειδή έχουν έρθει αντιμέτωπες με βίαιη συμπεριφορά από τους άνδρες τους, στο σπίτι ή/και αλλού. Η δεύτερη κατηγορία είναι έφηβες ή νεαρές κοπέλες που πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και θέλουν να μπορούν να νιώθουν και να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και να είναι έτσι σε θέση να μπορούν να προστατεύουν τους εαυτούς τους».

 

 

Ούτε σπορ είναι, ούτε πολεμική τέχνη, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κύπριος εκπαιδευτής. «Είναι τεχνική αυτοάμυνας. Έχει να κάνει με το πως να μπορεί να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του και να αμυνθεί στο ενδεχόμενο που δεχθεί επίθεση με μαχαίρι, ρόπαλο, όπλο ή άλλο αντικείμενο που μπορεί να σου κάνει κακό».

«Είναι πολύ εύκολο να το μάθεις, αποτελείται κυρίως από σπρωξίματα, λαβές και κεφαλοκλειδώματα και γίνεται προσπάθεια να αποφεύγονται τα χτυπήματα. Βασίζεται σε πραγματικές συνθήκες και απειλές που οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει. Στον δρόμο ή σε ένα κλαμπ. Οπουδήποτε».

 


Ούτε σπορ είναι, ούτε πολεμική τέχνη. Είναι τεχνική αυτοάμυνας


 

Το Κrav-Maga δεν διδάσκεται μόνο σε ενήλικες. «Εκπαιδεύουμε και μικρά παιδιά για να αντιμετωπίζουν το μπούλινγκ στα σχολεία και για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους. Για το πώς, για παράδειγμα, να μπορεί ένα μωρό να αντιμετωπίζει ένα άλλο μεγαλύτερο που του συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο. Είναι αρκετή η κακοποίηση που παρατηρείται από κάποια μωρά προς άλλα. Πέρσι είχα κάνει για ένα μήνα σεμινάριο σε δημοτικό σχολείο στο Παραλίμνι και τώρα έχουμε μαθητές που διδάσκουν».

Το γυναικείο Krav Maga ονομάζεται «Stay Away» και το παιδικό «anti-bullying».

 

 

Μαθήματα γίνονται σε όλες τις πόλεις σε συγκεκριμένα παραρτήματα της IKMF «από Κύπριους διπλωματούχους εκπαιδευτές που έχουν περάσει από μάθηση και εξέταση από Ισραηλίτες».

Όπως άλλωστε ιδίοις όμμασι το διαπιστώσαμε, μαθήματα πραγματοποιούνται και σε δημόσιους χώρους, όπως σε πάρκα, σε χώρους στάθμευσης, σε παραλίες ή ακόμη και σε σπίτια.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο στο οποίο έτυχε να βρεθούμε στον χώρο στάθμευσης, μας υποδεικνύει ο Παναγιώτης, βάζει τον μαθητή στη ρεαλιστική κατάσταση του κρύου και του σκοταδιού.

«Έτυχε να κάνουμε πχ και μέσα σε κλαμπ στην Αγία Νάπα, σε ώρα φυσικά που δεν ήταν ανοιχτό».

 

 

Αναφορικά δε με την καταλληλόλητα των μαθητών, δεν υπάρχουν ειδικά κριτήρια. «Δεν έχει να κάνει με τον σωματότυπο αλλά με την ενδυνάμωση του μυαλού και μόνο».

Το επόμενο ανοιχτό σεμινάριο της IKMF Cyprus ονομάζεται «Point Zero Attack in Public» ή αλλιώς «αδιάκριτη επίθεση σε δημόσιο χώρο».

«Υπεράσπισε τον εαυτό σου σε ενδεχόμενο συμβάν βίας κατά της σωματικής σου ακεραιότητας ή των αγαπημένων σου προσώπων ή ακόμα και των συμπολιτών σου σε απρόσμενα βίαιο περιστατικό σε δημόσιο χώρο επίθεσης. Mέθοδοι αποκλιμάκωσης και απεμπλοκής από καταστάσεις πίεσης και απειλής, τακτικές πρόληψης, καθώς και ψυχολογία δρόμου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή.

 


«Δεν έχει να κάνει με τον σωματότυπο αλλά με την ενδυνάμωση του μυαλού και μόνο»


 

Για τις ιστοσελίδες των μάχιμων αυτών μαχητών του δρόμου στην Κύπρο πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ