10 λόγοι για να επισκεφθείς την Πάφο

Κάνοντας την καθιερωμένη μου καθημερινή «βόλτα» στο διαδίκτυο, το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα άρθρο της ελληνικής «Ηuffingtonpost».

 


Article featured image
Article featured image

Ο τίτλος του άρθρου ήταν «10 Λόγοι για να επισκεφθείς την Πάφο».

Εννοείται πως αμέσως πάτησα πάνω στο σύνδεσμο, για να δω ποιοι είναι αυτοί οι 10 λόγοι που ένας Έλληνας προτείνει για διακοπές την μικρή πόλη του νησιού μας.

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσιο το άρθρο:

 

«Πριν μερικές ημέρες βρέθηκα στην όμορφη Κύπρο με σκοπό να συναντήσω την αγαπημένη μου φίλη Α. η οποία είναι από τη Λευκωσία. Η πτήση μου είχε προορισμό την Πάφο, μια πόλη που δεν είχα επισκεφθεί στο παρελθόν, παρόλο που έχω επισκεφθεί την Κύπρο άλλες δύο φορές.

Έτσι αφού πήγα στη Λευκωσία, 2 μέρες πριν την επιστροφή μου στην Αθήνα έκλεισα ξενοδοχείο στην πόλη της Πάφου ώστε να καταφέρω να πάρω και μια μικρή «γεύση» από τη συγκεκριμένη πόλη.

Η Πάφος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι διάσημη ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Χωρίζεται σε 2 επίπεδα, την Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που θεωρείται το κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται παραλιακά και είναι το σημείο που τραβάει πιο πολύ την προσοχή του τουρίστα. Εκεί βρίσκει κανείς και τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου όπου από το 1980 βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco.

Προσωπικά, διάλεξα να μείνω στο κέντρο της πόλης καθώς θεώρησα πως είναι πιο αυθεντικό το μέρος και έτσι θα μου δινόταν η ευκαιρία να γνωριστώ με ντόπιους και να πιάσω κουβέντα μαζί τους, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο αν έμενα παραλιακά όπου η περιοχή είναι γεμάτη τουρίστες (ναι ακόμα και τον Ιανουάριο).

Έτσι έκανα τις βόλτες μου, τόσο μόνη μου όσο και μαζί με νέους και παλιούς φίλους που έπεσα τυχαία πάνω τους και συγκέντρωσα όπως πάντα μερικούς από τους λόγους για τους οποίους θα πρότεινα και σε σένα να επισκεφτείς την όμορφη Πάφο. Ξεκινάμε;

 

1. Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017

pafos

Ναι, η Πάφος θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την επόμενη χρονιά και αυτό σημαίνει πως από φέτος έχουν ξεκινήσει να γίνονται ενδιαφέρουσες κινήσεις με σκοπό να προετοιμάσουν την πόλη για το 2017. Υπέροχες παραστάσεις, εκδηλώσεις, θέατρο, εκθέσεις και πολλά άλλα έχουν ήδη ξεκινήσει και προετοιμάζουν το έδαφος για μια χρονιά που θα είναι αφιερωμένη 100% στις τέχνες, τον πολιτισμό αλλά και στον επισκέπτη. Γιατί σου προτείνω όμως να πας φέτος; Γιατί πολύ απλά θα μπορείς να θαυμάσεις την πόλη και τις διάφορες εκδηλώσεις της πριν "κατακλυστεί" από πολύ κόσμο. Δες το πρόγραμμα της χρονιά εδώ και διάλεξε πότε θα πας! 

 

 

2. Τεχνό.πολις 20

pafos

Στο κέντρο της Πάφου, πολύ κοντά από την κεντρική πλατεία των Σχολείων ανακάλυψα αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό. Λέγεται Τεχνό.πολις 20 και είναι ο ιδανικός χώρος για να συνδυάσεις τον καφέ σου με μουσική δωματίου ή απλά με το αγαπημένο σου βιβλίο καθισμένος σε μια από τις αναπαυτικές πολυθρόνες. Η Μαρίνα και η Μαρκέλλα άνοιξαν τον συγκεκριμένο χώρο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κέντρο πολιτισμού που θα δώσει μια διαφορετική νότα στην πόλη και παράλληλα θα εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους. Εφόσον αποφασίσεις να πας στην Πάφο πρέπει να περάσεις, ειδικά το καλοκαίρι θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις και θερινό σινεμά στην αυλή του νεοκλασικού. Πόσο τέλειο;;

 

3. Κουτουρού

pafos

Ξέρεις πολύ καλά ότι όσο λατρεύω τα ταξίδια άλλο τόσο λατρεύω το φαγητό και όπου και να ταξιδέψω, μπορώ άνετα να στερηθώ τις ανέσεις και τα ακριβά ξενοδοχεία αλλά το νόστιμο φαγητό είναι κάτι που δεν το διαπραγματεύομαι. Έτσι και αυτή τη φορά ανακάλυψα - με τη βοήθεια της Μαρκέλλας (βλέπε παραπάνω)- το πιο νόστιμο και παραδοσιακό εστιατόριο/ μαγειρείο, το Κουτουρού. Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία του Έρωτα (κέντρο) και έχει μόνο 3 πιάτα ημέρας τα οποία όμως είναι μοναδικά. Εγώ δοκίμασα πέστροφα με ρύζι και σπανάκι και για να γλυκαθώ έφαγα και το γνωστό "υποβρύχιο" με μαστίχα αφού απόλαυσα και τον κυπριακό (ή ελληνικό) καφέ μου.

Μοναδική συμβουλή, να πας νωρίς για μεσημεριανό από τις 13:00 μέχρι τις 15:00 γιατί μετά κλείνει για μεσημεριανή σιέστα :)

 

4. Τα γκράφιτι

pafos

Νόμιζα πως μόνο στην Αθήνα έχουμε ωραία graffiti και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ψυρρή, αλλά περπατώντας στα στενά της Πάφου ανακάλυψα απίστευτα γκράφιτι που εύκολα διεκδικούν μια θέση ανάμεσα σε μεγάλα έργα τέχνης. Αξίζει να τα ανακαλύψεις ένα ένα και να φωτογραφηθείς μπροστά τους ώστε μετά να τα χρησιμοποιήσεις για wallpapers στον υπολογιστή σου. Θα σου φτιάχνουν καθημερινά τη διάθεση! Τα graffiti των συγκεκριμένων φωτογραφιών είναι από το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος στο πλαίσιο των ενεργειών του "Πάφος 2017" . 

pafos

 

5. Τα σχολικά συμπλέγματα

pafos

Ω ναι! Αυτά τα κτήρια που βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία είναι σχολεία και μάλιστα λειτουργούν κανονικά! Δεν ξέρω για σενα αλλά εγώ το βρίσκω εντυπωσιακό όλο αυτό και γι'αυτό θεωρώ πως φτάνοντας στην Πάφο δε θα έπρεπε να παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα εκεί. Άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και δύσκολα μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Το Γυμνάσιο Νικολάου Νικολαϊδη είναι το πιο παλιό, κτισμένο το 1928, ενώ το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ είναι το νεώτερο, κτισμένο το 1960. Ανάμεσα στα σχολεία βρίσκεται το Ιακώβειο Γυμνάσιο, που ίδρυσε τη δεκαετία του 1920 ο Αντζουλάτος, ο προοδευτικός Επίσκοπος Πάφου. Στη μέση, μου είπαν πως είναι τα 'Προπύλαια», η κλασική τύπου είσοδος που οδηγεί στο αθλητικό κέντρο και στη συνέχεια το Δημήτρειο Δημοτικό Σχολείο. Αφού είσαι εκεί, φυσικά πέρασε και απέναντι στην πλατεία και κατηφόρισε μέχρι το τέλος της για να δεις το μικρό συντριβάνι με τον κοιμώμενο Έρωτα.

 

6. Οι τάφοι των Βασιλέων

pafos

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να πάρουμε λεωφορείο και να κατευθυνθούμε προς την παραλία όπου από εκεί αφού κάνουμε μια βόλτα μέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου παίρνουμε το λεωφορείο 615 για να πάμε στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πόλης, στους τάφους των Βασιλέων. Αν δεν είσαι κουρασμένος, μπορείς να περπατήσεις κιόλας μέχρι εκεί. Οι τάφοι των Βασιλέων αρχικά πρέπει να σου πω πως δεν έχουν/είχαν βασιλιάδες μέσα τους. Οφείλουν το όνομά τους σε αριστοκράτες αξιωματούχους που λόγω της υψηλής τους θέσης θα μπορούσαν θεωρητικά να θεωρηθούν βασιλείς. Η περιοχή ονομάζεται και "Νεκρόπολις" και είναι μια τεράστια ανοικτή έκταση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και αξίζει να την επισκεφτείς όχι μόνο για να περπατήσεις μέσα στους τάφους αλλά και για ξεφύγεις για λίγο από το θόρυβο της πόλης. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 2,50 ευρώ.

 

7. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου

pafos

Δε γίνεται να είσαι στην Πάφο και να μην επισκεφθείς τον αρχαιολογικό της χώρο. Υπολόγισε πως θα χρειαστείς τουλάχιστον 3 ώρες για να περιπλανηθείς στην τεράστια ανοιχτή έκταση που είναι γεμάτη από αξιοθέατα και μνημεία από τα προϊστορικά χρόνια έως τον μεσαίωνα, αν και τα περισσότερα ερείπια χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Τα θαυμαστά ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων αποτελούν το εντυπωσιακό επίκεντρο των ευρημάτων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει, επίσης, άλλα σημαντικά μνημεία όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, το Φρούριο των Σαράντα Κολόνων και φυσικά, αυτό που αγάπησα εγώ και με ταξίδεψε σε κάποια άκρη της Ισλανδίας (μη με ρωτάς γιατί), τον Φάρο.

 

8. Μούτταλος - Η τουρκικό κυπριακή γειτονιά

pafos

Ανηφορίζοντας πάλι προς το κέντρο της Πάφου, το Κτήμα, όπως το λένε οι Παφίτες, υπάρχει μια γειτονιά που οι δρόμοι της μαρτυρούν το παρελθόν της. Κάτι παρόμοιο είχα εντοπίσει και στη Λάρνακα και για μια ακόμη φορά μου έκανε εντύπωση και γι'αυτό θεώρησα πως έπρεπε να μπει στους λόγους επίσκεψης της πόλης.

Είναι η τουρκική γειτονιά του Κτήματος, που εκτείνεται γεωγραφικά προς την οδό Φελλάχογλου, ένα μεγάλο εμπορικό δρόμο. Ήταν κάποτε ο πιο εμπορικός δρόμος όπου εμπορεύονταν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι από τα κοντινά χωριά και η γειτονιά αυτή έχει πάρει το όνομά της από το Τέμενος Μους Αλλάχ που στέκει επιβλητικά στην είσοδο της συνοικίας. Περπάτησε στα άδεια δρομάκια και όταν βρεθείς στην θορυβώδη αγορά, πιάσε κουβέντα με τους παππούδες που πίνουν τον καφές τους σε κάποιο καφενέ και ζήτησέ τους να σου μιλήσουν για τη συγκεκριμένη συνοικία.

 

9. Η πέτρα του Ρωμιού

pafos

Βγαίνοντας λίγο πιο έξω από την πόλη της Πάφου (μισή ώρα με το αυτοκίνητο) θα συναντήσεις την "Πέτρα του Ρωμιού", μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα. Η ονομασία "Πέτρα του Ρωμιού" ("η πέτρα του Έλληνα") σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του). Λένε πως με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον "Πενταδάκτυλο", τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως δε γίνεται να παραλείψεις μια στάση στο συγκεκριμένο μέρος. Έχει και μια πολύ όμορφη και παρθένα παραλία εκεί οπότε αν δε σε φοβίζει το κρύο, ρίξε και μια βουτιά! Εγώ ήμουν στο τσακ καθώς τη μέρα που πήγα η θερμοκρασία έφτανε σχεδόν τους 30 βαθμούς και μιλάμε για Ιανουάριο. Φαντάσου τι ωραία που θα είναι αν πας Μάρτιο! Μαγιό λοιπόν!

 

10. Τα Λουτρά της Αφροδίτης

Τελευταίος και σημαντικότερος λόγος για να επισκεφθείς την Πάφο όμως είναι σίγουρα τα Λουτρά της Αφροδίτης τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά το ψαροχώρι Λατσί προς τη μύτη της χερσονήσου του Ακάμα. Είναι ένα φυσικό σπήλαιο περιστοιχισμένο από πράσινο και βρίσκεται στο τέλος ενός μικρού φυσικού μονοπατιού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεά του Έρωτα έκανε το λουτρό της στο συγκεκριμένο σημείο και εκεί γνώρισε λέει και τον Άδωνη. Μαγικό μέρος το οποίο θα δώσει μια ρομαντική νότα στο ταξίδι σου.

pafos

Όπως λέω πάντα, υπάρχουν σίγουρα πολλοί περισσότεροι λόγοι για να επισκεφθείς ένα μέρος, όμως αν σκέφτεσαι να επιλέξεις την Πάφο για ένα Σαββατοκύριακο τότε σίγουρα αν επισκεφθείς τα παραπάνω 10 μέρη θα πάρεις αναμφισβήτητα μια γερή δόση Πάφου και θα μπορέσεις να σχηματίσεις μια αρκετά ολοκληρωμένη γνώμη για το υπέροχο αυτό μέρος.»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ