Η «τρίτη μητέρα πατρίδα» προβάλλεται στο Καϊμακλί

Η Συσπείρωση Ατάκτων μας προσκαλεί σε προβολή του ντοκιμαντέρ «The Third Motherland» των Κώστα Κωσταντίνου και Γιώργου Σκορδή.

 


Article featured image
Article featured image

Είθισται να αναφερόμαστε στις «δύο μητέρες πατρίδες της Κύπρου» που «μας έχουν διχάσει», «μας έχουν καταστρέψει», «μας έχουν προστατέψει», «από τις οποίες πρέπει να απαλλαγούμε» και ούτε καθεξής. Τι συμβαίνει με ανθρώπους που δεν ανήκουν σε μία από τις δύο μεγαλύτερες κοινότητες;

Τι σημαίνει τελικά να ανήκεις σε μια μητέρα πατρίδα; Ποια είναι η αίσθηση να είσαι παγιδευμένος μεταξύ διαφορετικών μητέρων πατρίδων; Ποια είναι τα βάρη, τα δικαιώματα και οι ευκαιρίες που περιέχει το να ανήκεις σε μια μητέρα πατρίδα;

Πώς ο εθνικός διχασμός αμβλύνει προβλήματα ταυτότητας και επιδρά στην πολιτιστική κληρονομιά των μικρότερων κοινοτήτων;

Γυρισμένο σε Κύπρο και Λίβανο, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ακολουθώντας την κυπριακή κοινότητα των Μαρωνιτών.

«Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα διλλήματα της ταυτότητας και του ανήκειν, συνυπολογίζοντας τα αντικρουόμενα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις εντός και πέρα από την κοινότητα.

Αυτή είναι μια ταινία για την πολιτιστική απώλεια, την άρνηση των δικαιωμάτων και των καθημερινών κοινωνικών προβλημάτων, όπως επίσης και μια ταινία εθνικής υπερηφάνειας, πολιτιστικής αναγέννησης, κοινοτικής χαράς και αντίστασης».

 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Social Space Kaymakkin την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ