Δημιουργείται το μεγαλύτερο φυσικό χαρουπόδασος της Κύπρου

Δεκάδες πολίτες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου για δημιουργία του μεγαλύτερου φυσικού χαρουποδάσους της Κύπρου, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Έργο «Μαύρος Χρυσός: Παραγωγή και Μεταποίηση Χαρουπιού» ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

 


Article featured image
Article featured image

Στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016, στην Πανεπιστημιούπολη, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, από κάθε ηλικία, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στην πρωτοβουλία για δημιουργία του μεγαλύτερου φυσικού χαρουπόδασους της Κύπρου, με την καλλιέργεια 40.000 χιλιάδων χαρουπιών, σε κρατική γη που αναμένεται να εκμισθωθεί πολύ σύντομα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά συνάμα ρεαλιστικά εφικτό  έργο που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και που αναμένεται να προσελκύσει ξένους επενδυτές, να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια και να δημιουργήσει ευκαιρίες έρευνας και εργοδότησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του προγράμματος από μέλη της Ομάδας έργου, ενώ παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, ένα νέο προϊόν με πρώτη ύλη το χαρούπι, που ετοίμασε η εταιρεία ΣΟΔΑΠ Λτδ. Πρόκειται για ρακί από χαρούπι, το οποίο όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν!

Ένα από τα δυνατά σημεία του έργου είναι η σύνθεση της Ομάδας του, η οποία αποτελείται από μέλη του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρίως από τα Τμήματα Χημείας και Βιολογικών Επιστημών, τα οποία έχουν αναλάβει το ερευνητικό κομμάτι του έργου, καθώς και εκπρόσωπους του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

 

 

Σκοπός του Έργου

Βασική ιδέα του έργου είναι ο συνδυασμός της παράδοσης και των πλεονεκτημάτων της Κύπρου με την επιστημονική γνώση, ώστε να παραχθεί και να μεταποιηθεί το χαρούπι σε νέες μορφές προϊόντων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες αναπτυσσόμενων αγορών. Επιδίωξη του πολύπτυχου αυτού έργου είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου φυσικού χαρουπόδασους της Kύπρου, όπου θα παράγεται και θα μεταποιείται το χαρούπι και παράλληλα, θα διεξάγεται επιστημονική έρευνα με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση της πρώτης ύλης και την παρασκευή νέων προϊόντων. Απώτερος στόχος του έργου είναι η σύναψη συνεργασιών με πολυεθνικές και εθνικές εταιρείες, για τη δημιουργία υποδομών παραγωγής υψηλής τεχνολογίας για την παρασκευή υφιστάμενων και συμβατικών προϊόντων, για τα οποία η ζήτηση της αγοράς είναι αυξανόμενη, όσο και για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες.

Επιπλέον, το έργο πρόκειται  να συμβάλει ώστε η Κύπρος να ανακτήσει και να υπερβεί τα επίπεδα παραγωγής χαρουπιού που υπήρχαν πριν από την εισβολή, μέσω μιας διαδικασίας που θα επιτρέπει σε κάθε γεωργό που επιθυμεί, να ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, ως ανεξάρτητος, ισότιμος συνεργάτης. Η στοχευμένη αύξηση στην παραγωγή του χαρουπιού θα αξιοποιηθεί, μέσα από μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση,  για μεταποίηση του σε νέα προϊόντα, τα οποία  θα προωθούνται στη διεθνή αγορά.

Στο επίκεντρο οι παιδικές τροφές

Έρευνα αγοράς που διεξήγαγε ειδική ομάδα που συστάθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέδειξε ότι το χαρούπι θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό προϊόν, κυρίως για τη βιομηχανία παιδικών τροφών. Ήδη, μεγάλη πολυεθνική εταιρεία παρασκευής παιδικών τροφών βρίσκεται σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία ενός εργοστασίου υψηλής τεχνολογίας για παρασκευή παιδικών τροφών με βάση το χαρούπι, για παιδιά που πάσχουν από παλινδρόμηση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ