Η νεαρή Κύπρια σκηνοθέτης που κατακτά την Ευρώπη

Σπουδαία διάκριση για μικρού μήκους ταινία της που γυρίστηκε πριν από ένα χρόνο στη Λεμεσό

 


Article featured image
Article featured image

Μετά από το πραγματικό κατόρθωμα να προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, η μικρού μήκους «Σεμέλη» της νεαρής Μυρσίνης Αριστείδου από τη Λεμεσό διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου και απέσπασε το επίσης πολυσήμαντο ειδικό βραβείο του τμήματος Generation της φετινής Μπερλινάλε.

Η «Σεμέλη» είναι ουσιαστικά η πρώτη ταινία από την Κύπρο που έχει ποτέ διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ του Τορόντο, η πρώτη συμμετοχή από Κύπρια γυναίκα σκηνοθέτιδα στο Βερολίνο και η πρώτη κυπριακή ταινία που αποσπά το συγκεκριμένο βραβείο.

Η ταινία έχει ως πρωταγωνίστρια τη Βασιλική Κοκκολιάδη στον ντεμπούτο ρόλο της και σύμφωνα με την ίδια την σκηνοθέτιδα, «τονίζει τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους. Αν και ο πατέρας της, ο Άρης, στην αρχή δεν θέλει τη Σεμέλη στα πόδια του, όσο προχωρά η μέρα μοιράζονται πολύτιμες στιγμές που θα θυμούνται για πάντα».

 

 

Η σκηνοθέτης Μυρσίνη Αριστείδου γεννήθηκε στη Λεμεσό, όπου και γυρίστηκε η ταινία στις αρχές Ιανουαρίου του 2015, και ζει στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό της (MFA) στη σκηνοθεσία στο TischSchooloftheArts.

Πρόσφατες ταινίες της είναι το «Μα» ένα σύντομο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Αργεντινή, η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «NotNow» (2013) (Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρος 2014 – Καλύτερο Βραβείο Σκηνοθεσίας), και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Χαμένες Ελπίδες» (2011).

 

Η Μυρσίνη με το βραβείο της


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ