Είναι η Τσικνοπέμπτη η πιο δυνατή μέρα του λεμεσιανού καρναβαλιού;

«Τη μέρα φωτίζονται τα πάντα, ενώ τη νύχτα μπορείς να φωτίσεις ότι θέλεις εσύ. Να το υπογραμμίσεις. Να δώσεις σημασία. Ενώ υπάρχει και το μυστήριο της νύχτας. Συν ότι γίνεται στο ιστορικό κέντρο η Τσικνοπέμπτη, ενώ τα άλλα γίνονται στις λεωφόρους, με τις πολυκατοικίες δεξιά αριστερά... Ενώ όταν περνάς κάτω από τα μπαλκόνια και νοιώθεις την αύρα της παλιάς Λεμεσού, των παλιών Λεμεσιανών που έζησαν το καρναβάλι, ξυπνούν οι μνήμες του παλιού καρναβαλιού».

 


Article featured image
Article featured image

Στα λόγια του σύγχρονου Σερ του καρναβαλιού, Στέλιου Γεωργιάδη, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει πολύ πρόσφατα ένα 500σέλιδο βιβλίο για το Καρναβάλι της Λεμεσού -ενδεχομένως να μην υπάρχει άνθρωπος που να έχει διεκπεραιώσει τόσο μεγάλη σε έκταση και σημασία έρευνα πάνω στο καρναβάλι της Λεμεσού-, φαίνεται η σημαντικότητα της σημερινής μέρας, της Τσικνοπέμπτης.

Είναι ο ρομαντισμός, η μαγεία, η ενέργεια, η αύρα της παλιάς πόλης, το μυστήριο, ο αυθορμητισμός, οι καντάδες, το γλέντι, οι μουσικές, ο χορός, τα πάρτι.

Δεν ξέρουμε και δεν έχει κιόλας πολλή σημασία αν η σημερινή είναι η πιο δυνατή μέρα του λεμεσιανού καρναβαλιού, είναι όμως μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις.

Οπότε, δεν χάνουμε χρόνο, σήμερα πάμε Λεμεσό!

Δες το βίντεο-ντοκιμαντέρ της CITY για το Λεμεσιανό Καρναβάλι, με πλάνα και από τη βραδιά της περσινής Τσικνοπέμπτης, και ακολούθως, πιο κάτω, το πλήρες πρόγραμμα της σημερινής ημέρας (Τσικνοπέμπτη, 3 Μαρτίου).

 



11.00 Καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με ζωντανή μουσική και κέρασμα μπροστά από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού (οδός Γλάδστωνος), την Ελληνική Τράπεζα (οδός Γλάδστωνος) και την Τράπεζα Κύπρου (οδός Αγίου Ανδρέου έναντι Αγίας Νάπας).

12.00 Οι Κανταδόροι Λεμεσού τραγουδούν στην Πλατεία Σαριπόλου για όλο τον κόσμο.

17.30, Δημοτικό Μέγαρο Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Ένωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων (Λεμεσού) διοργανώνουν έκθεση με θέμα ‘Καρναβάλι 2016’. Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού και τις Μαζορέτες Λεμεσού σε πομπή θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο).

17.30, Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου Η πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) ζωντανεύει και μας παρασέρνει στους ρυθμούς του Καρναβαλιού με τους Batukinio, το Βραζιλιάνο τραγουδιστή Hasley Clouberg και την μπάντα του. Μια 5μελής ομάδα από σολίστες του Τσίρκου Σκηνής της Αγίας Πετρούπολης θα δώσει μια ξεχωριστή νότα. Κλόουν, ζογκλέρ, αναβάτης σε μονόκυκλο ποδήλατο και άλλοι θα σας καταπλήξουν.

19.00 Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού με θέμα ‘Λεμεσός, το διαμάντι της Μεσογείου’ σε εντυπωσιακό άρμα θα εισέλθει πανηγυρικά στην πόλη με τη συνοδεία της. Τη Βασίλισσα θα πλαισιώνουν ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η βασιλική οικογένεια, οι ‘Κανταδόροι Λεμεσού’, η Χορωδία Αρίονες, η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, οι Μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, η ομάδα κρουστών Batukinio και οι Μαζορέτες Λεμεσού. Καρναβαλιστές. Κοπιάστε όλοι μεταμφιεσμένοι! Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) και θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Ανεξαρτησίας, Αγίου Ανδρέου, Καραϊσκάκη (Δημοτική Βιβλιοθήκη), Στασίνου, Ανδρέα Δρουσιώτη και θα καταλήξει στην Πλατεία Ηρώων. Θα ακολουθήσει καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό από το συγκρότημα Los Carnavalos.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ