Δικαιολογίες που είπαν συμπολίτες μας για να γλυτώσουν το εξώδικο

Τι ακούνε κι αυτοί οι Αστυνομικοί σε τούτο τον τόπο!

 


Article featured image
Article featured image

Από την ομάδα της CITY

 

Ως οδηγοί, οι Κύπριοι δεν φημιζόμαστε ιδιαίτερα για την κατά γράμμα τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ούτε και για την ευλαβική συμμόρφωσή μας με νόμους και διατάξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που κάθε χρόνο οι διάφορες τροχαίες παραβάσεις αποτελούν σημείο αναφοράς, κυρίως λόγω του μεγέθους τους σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του νησιού.

Κόκκινο πανί για τον Κύπριο οδηγό, ο αστυνομικός που θα τον σταματήσει για να του δώσει εξώδικο ή απλώς να του κάνει μια παρατήρηση. Άλλωστε, αυτός φταίει που κάνει τη δουλειά του (έστω και με υπερβάλλοντα ζήλο ενίοτε) και όχι εμείς που τρέχαμε ή μιλούσαμε στο κινητό ή δεν φορούσαμε τη ζώνη μας -ή και όλα μαζί καμιά φορά.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής του τόπου, που ενώ παρανόμησαν επανειλημμένα στο δρόμο, προσπάθησαν να γλυτώσουν την ποινή προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, ρωτήσαμε αστυνομικούς (όλοι έχουμε συγγενείς, φίλους και γνωστούς) για να μας πουν περίεργες ιστορίες που βίωσαν εν ώρα εργασίας και πως αντέδρασαν τελικά στα «επιστημονικής φαντασίας» σενάρια.



 

Όχι για μένα, για τον φουκαριάρη τον αδελφό μου...

«Μου έχουν τύχει διάφορα κατά καιρούς, αλλά ένα περιστατικό που θυμάμαι έντονα ήταν όταν σταμάτησα μια φορά μια κοπέλα γιατί μιλούσε στο κινητό και οδηγούσε σαν μεθυσμένη. Όταν την πλησίασα, άρχισε να κλαίει με λυγμούς και να με παρακαλεί να την αφήσω, αφού στο τηλέφωνο ήταν ο αδελφός της ο οποίος απειλούσε να αυτοκτονήσει και προσπαθούσε να τον μεταπείσει. Στην αρχή πάγωσα λίγο, αλλά κάτι από τα όσα που μου είχε πει ‘έδειχνε’ πως με κορόιδευε τελικά. Της έδωσα το πρόστιμο και την προέτρεψα να είναι πιο προσεκτική την επόμενη φορά»

 

Τον κάλεσε η φύση… μέσα στο αυτοκίνητο

«Μια δικαιολογία που ακούω συχνά, είναι ότι τρέχουν γιατί θέλουν να πάνε τουαλέτα και δεν προλαβαίνουν. Μια φορά, όμως, ένας κύριος έτρεχε με 80km/h σε συνοικιακό δρόμο και όταν τον σταμάτησα και πλησίασα στο αυτοκίνητο συνειδητοποίησα ότι όχι μόνο δεν προλάβαινε, αλλά είχε ήδη κάνει την ανάγκη του μέσα στο αυτοκίνητο. Απλά απομακρύνθηκα και τον άφησα να φύγει»

 



Ασπρόμαυρες φωτογραφίες: William Karl Valentine / Business Insider

 

Ανταλλάγματα… άλλου τύπου

«Κάποιος θα τα έλεγε τυχερά του επαγγέλματος. Στην πραγματικότητα όμως είναι περιστατικά που, όταν συμβαίνουν σε φέρνουν πραγματικά σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Αρκετές φορές, άντρες και γυναίκες οδηγοί που παρανόμησαν, για να γλυτώσουν το πρόστιμο, προσπάθησαν να με δελεάσουν με σεξουαλικά ανταλλάγματα. Αυτά που άκουσα δε λέγονται, αλλά μπορείς να φανταστείς τι προτάσεις είχα. Βεβαίως αρνήθηκα ευγενικά και τους έδωσα και το ανάλογο πρόστιμο»

 

«Όποτε με χρειαστείς…» είχε πει ένας νεκροθάφτης

«Σταματάμε νεκροφόρα να πηγαίνει σχεδόν με 150, έχοντας μάλιστα μέσα το φέρετρο. Αμέσως μας λέει να τον αφήσουμε γιατί άργησε και βιάζεται. ‘Γιατί βιάζεσαι; Νεκρό έχεις, όχι ασθενή. Ή μήπως θα κλείσουν οι πύλες του παράδεισου;’. ‘Σε παρακαλώ, άφησέ με να φύω τζαι όποτε με χρειαστείς…’. Η ιστορία τελείωσε με ένα ‘Πτου πτου πτου’ και ένα εξώδικο»

 

 

Μας πήγε μέχρι το νοσοκομείο για να αποδείξει ότι… είναι ψεύτης

«Στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Λευκωσίας, στο ύψος της εξόδου προς Τσέρι, σταματάμε ένα αυτοκίνητο για υπερβολική ταχύτητα. ‘Πάω νοσοκομείο, είναι η γυναίκα μου εκεί και βιάζομαι’. ‘Εντάξει, ακολούθησε μας να σε πάμε πιο γρήγορα’. Αφού φτάσαμε στο Γενικό, αρκέστηκε απλά να μας πει ένα ‘συγνώμη, είπα σας ψέματα’, παίρνοντας μαζί και το εξώδικό του»

 

Μαστογραφία και άλλες ιστορίες πόνου

«Σταματώ μια κυρία γιατί δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. ‘Τι συμβαίνει;’, ρωτάει. ‘Τι εννοείτε, δεν φοράτε ζώνη’. ‘Υπάρχει λόγος’ απαντά και ομολογουμένως μου έδωσε μια αναπάντεχη απάντηση που ειλικρινά με σάστισε. ‘Μόλις έφυγα από μαστογραφία και πονάω το στήθος μου. Έχετε φανταστεί ποτέ πως είναι να συνθλίβουν το πέος σας δύο πλάκες;’. Κάπως έτσι άδοξα τερματίστηκε η συνομιλία»

 

 

Μανία καταδίωξης

«Συγκεκριμένος συμπολίτης μας, τον οποίο σταματήσαμε επανειλημμένα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, πάντα πρόβαλλε την ίδια δικαιολογία: ‘Τζυνηούν με να με σκοτώσουν ρε κοπέλια, γι’ αυτό βουρώ’»

 

Μα... εν με τα μωρά μου που μιλώ

«Σχεδόν κάθε φορά που θα σταματήσω κάποιον, θα ακούσω και μια δικαιολογία. Μόνο όταν απολογηθεί κάποιος για το λάθος που έκανε μπορεί να σε… προβληματίσει. Η πιο συχνή δικαιολογία για κινητό είναι το ‘μα... εν με τα μωρά μου που μιλώ’, ενώ για υπερβολική ταχύτητα μια φορά μας είχε πει κάποιος ‘Έφκαλα το αυτοκίνητο μες στο highway να το ξικαρβουνιάσω, γι’ αυτό εβούρουν’…» 

 

Η ανάγκη για… ανάγκη

«Με το που την σταμάτησα, για ταχύτητα, αμέσως είπε ότι βιάζεται γιατί πρέπει να κάνει επείγον την ανάγκη της. ‘Αν βιάζεστε πολύ μπορείτε, αν θέλετε, να κατεβείτε και να πάτε στο χωράφι’. Τελικά, μάλλον, δεν ήταν και τόσο μεγάλη η ανάγκη…»

 

 

Δεν φταίω εγώ, το φαΐ της γυναίκας μου φταίει

«Ήμουν περιπολία και εντοπίζω έναν κύριο να οδηγεί χωρίς ζώνη. Τον σταματώ και τον ρωτώ για ποιο λόγο δεν έβαλε τη ζώνη του. ‘Ρε κουμπάρε, μα νομίζεις εν θέλω να τη βάλω, επεθάναν με οι καούρες όμως. Έλα τζαι συ να φάεις που το τζίνα που μαειρεύκει η γεναίκα μου τζαι μετά βάλε ζώνη αν μπορείς’. Ο άνθρωπος ήταν πολύ απελπισμένος, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι, του έδωσα το εξώδικο και του ευχήθηκα καλή τύχη»

 

Όταν πεθαίνει… η ελπίδα

«Αυτοκινητόδρομος Πάφου-Λεμεσού, κοντά στη σήραγγα και ένα ζευγάρι τρέχει με 160km/h, απόγευμα προς βράδυ. Όταν τους σταματήσαμε με τον συνάδελφό μου, η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει να τους αφήσουμε να φύγουν γιατί η γιαγιά της ήταν ετοιμοθάνατη στο νοσοκομείο Λεμεσού. Όταν προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε ότι θα μπορούσε να βρεθεί και η ίδια στο νοσοκομείο έτσι όπως έτρεχε, ξεκίνησε να χτυπάει το κεφάλι της στο ταμπλό, και να φωνάζει ‘Θεέ μου, πάρε με μαζί της, πάρε με’. Δώσαμε το εξώδικο στον σύζυγο της και τους αφήσαμε να φύγουν»

 

 

UFO στο highway κοντά στον Κόρνο

«’Με κυνηγούν οι εξωγήινοι’ μάς είχε πει ένας τύπος που σταματήσαμε μια φορά στο highway. Εμείς απλώς τον γράψαμε γρήγορα και τον αφήσαμε να φύγει, μήπως και τον προλάβουν»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ