Βραδιά περσικής κλασικής μουσικής στη Λευκωσία

Στο The Shoe Factory

 


Article featured image
Article featured image

Έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσαν οι συναυλίες περσικής μουσικής που το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσίασε το 2014 και 2015, το Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο, παρουσιάζει και φέτος μια βραδιά Περσικής Κλασικής Μουσικής, με το Rohaab Ensemble σε παραδοσιακά όργανα: Ταμπούρ, Νέϋ, Νταφ, Κρουστά, Ταρ, Σιτάρ, Ούτι και Περσική Λύρα.

Η κλασική μουσική της Περσίας αντανακλά τη βαθιά θλίψη που ένιωθαν οι άνθρωποι αυτοί εξαιτίας των βίαιων εισβολών, και συμβολίζει τη σύνθετη ομορφιά της φύσης και τη σύντηξη του ανθρώπου με μια ανώτερη υπαρξιακή δύναμη. Η περσική κλασική μουσική εξελίχθηκε σαν μια ευμετάβλητη έκφραση των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών που τόσο περήφανα ενσάρκωναν οι Πέρσες, όπως αποδεικνύεται και μέσα από το σύστημα της μουσικής θεωρίας, τον ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική στην περσική κουλτούρα και τη δημιουργική διαδικασίας της μουσικής εκτέλεσης. 

Η θεμελιώδης εγκαθίδρυση του Ισλάμ ως η εθνική θρησκεία της Περσίας, τον 17ο αιώνα, οδήγησε σε μια σύμμειξη αραβικής και περσικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών οργάνων, της μουσικής ορολογίας και των θεωρητικών αρχών. Όπως οι περσικές πολιτιστικές αξίες και πεποιθήσεις είχαν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι και η περσική κλασική μουσική είχε ταυτόχρονα μεταμορφωθεί.  Η περσική μουσική, η οποία συνδέεται συχνά με τη βαθιά, πολυσύνθετη και βαθυστόχαστη ποίηση των σπουδαίων ποιητών της Περσίας, ενσαρκώνει το προτελευταίο στάδιο της έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής.  Σταδιακά, η περσική κλασική μουσική εξυψώθηκε σε ενός είδους μυστικιστικής τέχνης.

Ο εκσυγχρονισμός και η δυτικοποίηση του Ιράν δεν άλλαξαν απλά με διάφορους τρόπους τα δομικά στοιχεία της περσικής μουσικής, αλλά κατάφεραν να φέρουν τον υπόλοιπο κόσμο πιο κοντά σε αυτήν την τέχνη. Καθώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με αυτή την έξοχη και μυστηριώδη περσική τέχνη, επιτυγχάνουν μια πνευματική ανάταση, κατά την οποία «ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκαλύπτοντας θαυμάσιες εικόνες, και μέσα από αυτές, το κάθε ον που μπορεί να αισθανθεί λαμβάνει την άμεση κατανόηση μιας ανείπωτης διαφάνειας». 

 

 

ROHAAB ENSEMBLE

Seyed Bijan Madani / Ταμπούρ, Νέϋ, Φωνή

Miyad -nik Farjam / Νταφ & Κρουστά

Mohammad Reza Amou Javadi / Περσική Λύρα

Hedayat Kalari / Ταρ, Σιτάρ, Ούτι 

 

Η μουσική του τετραμελούς Rohaab Ensemble έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική των Αλαουιτών  και των Αλεβήδων της Ανατολίας και των βουνών Ζαγκρός του Ιράν. Χρησιμοποιώντας ως όχημα τη μεγάλη και πλούσια μουσική παράδοση της Περσίας, το Rohaab Ensemble έχει περαιτέρω προσαρμόσει αυτή τη μουσική σε πιο σύγχρονες μουσικές παραδόσεις, ούτως ώστε να αναπτύξει πιο δομημένες αυτοσχεδιαστικές φόρμες, οι οποίες, ωστόσο, δεν αποκλίνουν ποτέ από τα αυθεντικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της Περσικής Κλασικής Μουσικής.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το σύνολο έχει διεξάγει έρευνες σχετικά με την σχέση μεταξύ μουσικής, των αρχαίων μυστικιστικών σχολών σκέψης και του Ταμπούρ, το οποίο σε ορισμένες περιοχές του Ιράν θεωρείται ασίκικο όργανο. 

Το Rohaab Ensemble έχει προ πολλού καθιερωθεί στην Τεχεράνη και σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράν, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει ολοένα και περισσότερη φήμη στο εξωτερικό για τις ξεχωριστές, γεμάτες μυστικιστική έκφραση ερμηνείες του, μεταφέροντας την πλούσια μουσική κουλτούρα της πατρίδας τους σε κοινό ανά το παγκόσμιο.

 

 

Πληροφορίες: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος Τηλ. +35722663871 / www.pharosartsfoundation.org

Εισιτήρια: €15 / €10 Μέλη και Υποστηρικτές του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος & Συνταξιούχοι, Μαθητές

Box Office: Από την ιστοσελίδα www.pharosartsfoundation.org και το τηλ. 96 669003 (Δευ-Παρ 10πμ-3μμ)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ