Τα χθεσινά επεισόδια στο Old Trafford και η ατυχής αναφορά στο Χίλσμπορο

Ο τεράστιο φάουλ των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί να γλίτωσαν την ποινή μετά τον πρώτο αγώνα όταν οι φίλοι των «Κόκκινων Διαβόλων» φώναζαν συνθήματα για τα θύματα του Χίλσμπορο*, δεν φαίνεται όμως ότι θα συμβεί το ίδιο και αυτή την φορά.

Εκτός από τον αποκλεισμό της από το Europa League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έχει να αντιμετωπίσει και την τιμωρία από την UEFA μετά τα επεισόδια που προξένησαν οι οπαδοί της ομάδας, στην χθεσινή αναμέτρηση με την Λίβερπουλ.

Κατά την διάρκεια του αγώνα και αμέσως μετά την λήξη του, υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των γηπεδούχων, σπασίματα και ρίψη καθισμάτων.

Σε αντίθεση όμως με το τι συνηθίζεται να βλέπουμε στα δικά μας γήπεδα, η αστυνομία επενέβη άμεσα και προέβη σε τρεις συλλήψεις, Μάλιστα, σχημάτισε ένα ανθρώπινο τείχος ώστε να προστατεύσει τους φίλους της Λίβερπουλ και να αποτρέψει την επέκταση των επεισοδίων.

Επίσης, πριν την έναρξη του αγώνα, η αστυνομία αφαίρεσε πανό από κεντρική οδό προς το Μάντσεστερ που είχαν αναρτήσει οπαδοί και αναφερόταν στην τραγωδία του Χίλσμπορο.

 

*Το Στάδιο Χίλσμπορο (Hillsborough) είναι γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στην πόλη Σέφιλντ της Αγγλίας και άνοιξε τις πύλες του το 1899. Είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Σέφιλντ Γουένσντεϊ και έχει χωρητικότητα 39.814 θέσεων. Το γήπεδο έχει συνδεθεί με μία από της σημαντικότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες στην παγκόσμια ιστορία. Στις 15 Απριλίου του 1989 το στάδιο του Χίλσμπορο φιλοξενεί τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αντιπάλους την Νότιγχαμ Φόρεστ και την Λίβερπουλ. Μετά από μια σειρά από σοβαρά λάθη (εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, προχειρότητα, κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης), αψυχολόγητες ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ Φ.Κ. στην εξέδρα Λέπιγκς λέιν (Leppings Lane), την βόρεια κερκίδα του σταδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήσουν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου. Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που δεν πρόλαβαν. Ως αποτέλεσμα 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν.





Πηγές: sport-fm.gr / wikipedia / e-soccer.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ