«Το ρεμπέτικο είναι η απόλυτη ελληνική μουσική»

«Η ορολογία ‘αυθεντικοί ρεμπέτες’ δεν νομίζω ότι στέκει πια, αφού οι ρεμπέτες ζούσαν μια ζωή περιθωριακή» μού λέει ο Αγάθωνας, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα χώροι όπου το κοινό αγαπά και υποστηρίζει το ρεμπέτικο.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας από αυτούς τους χώρους είναι σαφώς και το Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη το οποίο φιλοξενεί τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, την Κατερίνα Τσιρίδου και την κομπανία τους για μια συναυλία μέσα στο μήνα.


Το ρεμπέτικο παρουσιάζει όλες τις πτυχές της ζωής με ειλικρίνεια. Τον πόνο του ξενιτεμένου, τη φτώχεια, τον έρωτα, τη ζωή του απόκληρου και τα ναρκωτικά, με καθαρή ματιά, αριστοτεχνικές μουσικές και μεστό στίχο.


Ασχολείστε με το ρεμπέτικο εδώ και σαράντα χρόνια; Θεωρείτε ότι είστε ένας πιστός «υπηρέτης» του είδους;

Και βέβαια είμαι πιστός υπηρέτης του είδους. Το ρεμπέτικο κυριαρχεί στην ελληνική μουσική. Έχω βέβαια και πολλά δείγματα του πόσο ανοιχτές κεραίες έχω, από τις συνεργασίες μου με άλλα είδη μουσικής όπως ροκ κ.λπ. Τρανταχτό παράδειγμα η συνεργασία μου με τους Πυξ Λαξ ή το τραγούδι που πήγε στη Γιουροβίζιον!

 



Τι είναι ρεμπέτικο τραγούδι; Ποιον ορισμό δίνετε εσείς στο είδος;

Το ρεμπέτικο είναι η απόλυτη ελληνική μουσική. Παρουσιάζει όλες τις πτυχές της ζωής με ειλικρίνεια. Τον πόνο του ξενιτεμένου, τη φτώχεια, τον έρωτα, τη ζωή του απόκληρου και τα ναρκωτικά, με καθαρή ματιά, αριστοτεχνικές μουσικές και μεστό στίχο.

Υπάρχουν στις μέρες μας αυθεντικοί ρεμπέτες; Υπάρχουν αυθεντικά ρεμπετάδικα;

Αυθεντικοί ρεμπέτες... Δεν νομίζω ότι στέκει πια η ορολογία. Οι ρεμπέτες ζούσαν μια ζωή περιθωριακή, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια. Όσο για τα μαγαζιά, υπάρχουν ακόμα χώροι στους οποίους εμφανιζόμαστε κι όπου το κοινό αγαπά και υποστηρίζει το ρεμπέτικο, όπως για παράδειγμα ο χώρος όπου θα εμφανιστούμε στην Κύπρο! Το Κοσμικό Κέντρον του Αντωνάκη!

Η λέξη ρεμπέτικο εκφράζει τη σημερινή εποχή; Αν όχι, γιατί;

Η λέξη ρεμπέτικο πιστεύω ότι εκφράζει την εποχή σήμερα. Ο Έλληνας πασχίζει να τα βγάλει πέρα με όποιο μέσο μπορεί και το ρεμπέτικο τραγούδι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Να παραθέσω ένα στίχο του μεγάλου Μάρκου. «Όσοι γενούν πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν, τους κυνηγάει ο λαός για τα καλά που κάνουν».

Γράφονται καλά ρεμπέτικα σήμερα;

Όχι, δεν νομίζω ότι γράφονται πια ρεμπέτικα τραγούδια.

 

 



 

Ποια τραγούδια δεν λείπουν ποτέ από το εκάστοτε πρόγραμμά σας;

Αγαπώ όλους τους συνθέτες αλλά ποτέ δεν λείπει ο Μάρκος και ο Καρβέλης!

Παίζετε κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο. Ποιο απ’ όλα σας εκφράζει περισσότερο; Ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο χαρακτηριστικό όργανο για το είδος που υπηρετείτε; Το κατ’ εξοχήν όργανο ας πούμε…

Το κατεξοχήν όργανο που εκφράζει το ρεμπέτικο είναι το μπουζούκι!


Η λέξη ρεμπέτικο εκφράζει την εποχή σήμερα. Ο Έλληνας πασχίζει να τα βγάλει πέρα με όποιο μέσο μπορεί και το ρεμπέτικο τραγούδι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!


Τι σκοπεύετε να κάνετε απ’ εδώ και πέρα;

Από δω και πέρα, έχοντας πια κάνει όλες αυτές τις συνεργασίες και τη δισκογραφία, θέλω να κάνω μόνο πράγματα που μου αρέσουν. Ωραίες μουσικές με καλές παρέες!

Για ποιο πράγμα που κάνατε ή που δεν κάνατε στην καριέρα σας μετανιώσατε;

Δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου και έχω χρόνο ακόμα για να κάνω ό,τι δεν έχω κάνει.

 



Αυτή την εποχή με τι δραστηριοποιείστε;

Είμαι πάντα δραστήριος, έχω στα σκαριά τις καλοκαιρινές μου συναυλίες, πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές αλλά και τις μόνιμες εμφανίσεις όλο το χειμώνα στο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη!

Τι θα παίξετε στη συναυλία της Λευκωσίας;

Γνωστά και αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια από όλους τους συνθέτες.

Ποιοι θα σας πλαισιώνουν και πόσο σημαντική είναι η παρουσία του καθενός από τους συνεργάτες σας για το τελικό αποτέλεσμα;

Στη συναυλία της Λευκωσίας με πλαισιώνουν οι παλιοί μου ανεκτίμητοι συνεργάτες Κατερίνα Τσιρίδου (μπαγλαμάδες) και Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα) με τους οποίους μας συνδέει φιλία ετών και από τη νέα γενιά ο ανερχόμενος Αντώνης Ξηντάρης (μπουζούκι), γιος του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη Γιώργου Ξηντάρη. Όλοι είναι αναντικατάστατοι!

 

Αγάθωνας Ιακωβίδης & Κατερίνα Τσιρίδου

Πέμπτη 31 Μαρτίου

Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, παλιά Λευκωσία

Ώρα: 22.00

Τιμή: €18


Πληροφορίες και κρατήσεις: 22664697



Η συνέντευξη δημοσιεύεται επίσης στο περιοδικό Time Out Cyprus, τεύχος Μαρτίου 2016

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ