«αλλαγή-συν-αλλαγή»... σημαντικών έργων τέχνης

Article featured image
Article featured image

Οι Χαράλαμπος και Βάσω Σεργίου παρουσιάζουν στην Γκαλερί Όμικρον μια διαδραστική ομαδική έκθεση-εγκατάσταση με τίτλο «αλλαγή-συν-αλλαγή», εκθέτοντας έργα μοντέρνας και σύγχρονης κυπριακής τέχνης που ανήκουν στη συλλογή των Σεργίου. Η πρωτοτυπία της έκθεσης, της οποίας τη γενική επιμέλεια έχει η Χρυσταλλένη Λοϊζίδου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία ανταλλαγής των έργων αυτών με άλλα…

Τα πλείστα από τα έργα που προσφέρονται για ανταλλαγή έχουν αγοραστεί από τους Σεργίου ως ιστορικής σημασίας για την κυπριακή τέχνη, ενώ άλλα έχουν δημιουργηθεί και δωρηθεί από τους δημιουργούς τους για τη συγκεκριμένη έκθεση. Υπάρχει, επίσης, ένας μικρός αριθμός ψευδεπίγραφων έργων που έχουν δημιουργηθεί από τους Σεργίου, στα οποία οι δύο καλλιτέχνες ιδιοποιούνται συνειδητά την προσωπική ιστορία και καλλιτεχνική παρόρμηση άλλων Κύπριων καλλιτεχνών, επικαλούμενοι ή δανειζόμενοι στοιχεία από προηγούμενη τους δουλειά και ταυτόχρονα αναθεωρώντας ή ανασκευάζοντας κάποια δεδομένα της ιστορίας της κυπριακής τέχνης (βλ. σχετικό προηγούμενο στη δουλειά των Σεργίου στις εκθέσεις Butterflyeffect [Όμικρον, Λευκωσία, 2010], Donotfeedthehumans [Πάνθεον, Λευκωσία, 2008], Unauthorisedhistories [Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα, 2008], Whatif [5 Pointz, LongIslandNY, 2005]).

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αρχικό έργο ως μια ομαδική έκθεση και να διευθετήσουν συνάντηση για να ανταλλάξουν ένα έργο από την έκθεση με άλλο έργο Κύπριου δημιουργού, το οποίο θα φέρουν οι ίδιοι. Οι ανταλλαγές θα γίνουν κατά το δεύτερο στάδιο, όπου το κάθε άτομο θα δικαιούται να εμπλακεί μόνο σε μία ανταλλαγή και θα αποκτά πιστοποιητικό αυθεντικότητας με το ιστορικό του ανταλλαγμένου έργου. Στο τρίτο στάδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί το τελικό έργο που θα έχει προκύψει ως εγκατάσταση, και το οποίο θα αποτελέσει μελλοντική βάση για περαιτέρω συναλλαγές και μεταλλάξεις σε άλλους χώρους και χρόνους.

Πρώτο στάδιο Παρουσίαση αρχικής έκθεσης-εγκατάστασης: 2-9 Μαΐου (εγκαίνια 2 Μαΐου, 19.30), Γκαλερί Όμικρον, Λευκωσία.

Δεύτερο στάδιο Συναλλαγή: 10-11 Μαΐου, Γκαλερί Όμικρον, Λευκωσία.

Τρίτο στάδιο Οι ημερομηνίες παρουσίασης του τελικού έργου θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Πληροφορίες 99635868 / 99359898 / 99586369 / www.sergiou.com / Facebook event


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ