Τι είναι αυτό το Same Day Edit;

Είναι μια σχετικά νέα μόδα στους κυπριακούς γάμους που, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει.

 


Article featured image
Article featured image

Αν έχεις πάει σε κάποιο γάμο στην Κύπρο, την τελευταία περίοδο, σίγουρα θα το έχεις δει.

Πρόκειται για μια νέα τάση στους κυπριακούς γάμους που πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά εδώ και μερικούς μήνες άρχισε να εξελίσσεται σε trend.

Το Same Day Edit (σε συντομογραφία SDE) είναι το βίντεο αυτό που προβάλλεται την ώρα της δεξίωσης ενός γάμου και συγκεκριμένα πριν τον πρώτο χορό ή το κόψιμο της γαμήλιας τούρτας.

Αυτό παρουσιάζει όλα όσα συνέβησαν την ίδια ημέρα του γάμου, μέχρι την ώρα της δεξίωσης, εξού και η ονομασία Same Day Edit.

Τη στιγμή που όλοι οι καλεσμένοι κάθονται στις θέσεις τους, ένα projector ανάβει και αρχίζει ξαφνικά να προβάλλεται το βίντεο.

Το Same Day Edit διαρκεί περίπου 3 με 4 λεπτά και παρουσιάζει ολόκληρη τη διαδικασία προετοιμασίας της νύφης και του γαμπρού. Δηλαδή, την ώρα που η νύφη φτιάχνει μαλλιά και βάφεται, αλλά και τη διάρκεια που ο γαμπρός ξυρίζεται, γυαλίζει παπούτσια του κουμπώνει το πουκάμισο του. Στη συνέχεια βλέπουμε τα λεγόμενα ζώματα στο σπίτι της νύφης και του γαμπρού ξεχωριστά και τέλος, μερικά στιγμιότυπα από το μυστήριο στην εκκλησία.

 



 



 

Είναι όντως περίεργο να βλέπεις ένα ολοκληρωμένο βίντεο με στιγμιότυπα που έγιναν την ίδια μέρα, ακόμα και με πλάνα από drones, ενώ αυτό ταυτόχρονα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους καλεσμένους, καθώς αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο για να ξεκινήσει συνήθως το γαμήλιο πάρτι.

Για να καταφέρει όμως το βίντεο να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο για προβολή στην ώρα του, πρέπει να βρίσκεται στο χώρο ένα επιπλέον άτομο, εκτός από τον/τους βιντεογράφο/φους, ο οποίος με το που θα τελειώσει το μυστήριο, θα πάρει την κάρτα μνήμης από την κάμερα προκειμένου να ετοιμάσει το βίντεο στον υπολογιστή του.

Πρέπει να παρακολουθήσει ολόκληρο το βίντεο, όση ώρα κι αν διαρκεί αυτό και να διαλέξει τις ωραιότερες σκηνές, να τις μοντάρει και να βάλει και ένα δυνατό τραγούδι ως μουσικό χαλί. 

 



 

Όσο αφορά την τιμή του, από τις πληροφορίες που μαζέψαμε από μια σχετική έρευνα, μάθαμε πως κυμαίνεται μεταξύ 200 και 500 ευρώ -επιπλέον χρέωση στο πακέτο.

Πάντως, αν το Same Day Edit είναι μια μόδα που θα περάσει ή μια τάση που θα εξελιχτεί σε συνήθεια, όπως συνέβη με τα drones και άλλα διάφορα που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

 



 

Εκτός από το Same Day Edit, τελευταία ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να δείξουν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και ένα pre wedding βίντεο (do it like Diplaros), το οποίο είναι κάτι σαν τρέιλερ ή σαν ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές το αντρόγυνο.

Στο τέλος, ο βιντεογράφος αντί για το συνηθισμένο βίντεο γάμου που έδινε παλαιότερα, το οποίο ήταν αμοντάριστο και διαρκούσε αμέτρητες ώρες, τους ετοιμάζει ένα τετράλεπτο βίντεο με τις πιο ωραίες στιγμές του γάμου τους, το οποίο ευλόγως ονομάζεται... Highlights.

 



 

Θερμές ευχαριστίες, για τις πληροφορίες, στον cinematographer Βαλεντίνο Παπακωνσταντίνου.



Δείτε πιο κάτω μερικά παραδείγματα με Same Day Edits από κυπριακούς γάμους:

 



Η δημοσίευση των πιο πάνω βίντεο και φωτογραφιών γίνεται με τη συγκατάθεση των δημιουργών/studios


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ