Ένα ποδήλατο γυμναστικής που παράγει δωρεάν ρεύμα για το σπίτι

Η ελεύθερη και αδιάκοπη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών, που ζουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό ήταν και το βασικό κίνητρο του Manoj Bhargava για τη δημιουργία του ηλεκτρικού υβριδικού ποδήλατου. Μια ιδιαίτερη καινοτομία που ενώ γυμνάζει τον χειριστή, παράγει ηλεκτρισμό για όλο το σπίτι. Σύμφωνα με τον Bhargava,  η συγκεκριμένη εφεύρεση θα μπορούσε να προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε 1,3 δισεκ. ανθρώπους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας.

«Το δωρεάν ρεύμα θα μπορούσε να φωτίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ παράλληλα να διατηρήσει ‘’ζωντανές’’ τις τροφές για μεγάλο διάστημα, κάτι που θα επέτρεπε στις χώρες που αποκαλούμε τριτοκοσμικές να εισέλθουν στον 21ο αιώνα» αναφέρει ο κατασκευαστής.

Η λειτουργία του είναι απλή και οικολογική. Αυτή η σχετικά μικρή κατασκευή, μοιάζει σαν ένα ποδήλατο μόνο που αντί για σέλα έχει κανονικό κάθισμα. Ο χειριστής καλείται να κάνει πετάλι για περίπου 60 λεπτά με την ενέργεια που παράγει να μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Το ρεύμα αποθηκεύεται σε μια ειδική ενσωματωμένη μπαταρία η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για 24 ώρες, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

Αυτή τη στιγμή το ποδήλατο βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο στην Ινδία, ενώ η πρώτη παραγωγή θα γίνε στη Σιγκαπούρη. Όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές, σκοπός είναι το ποδήλατο να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, πέραν των χωρών που δεν έχουν ηλεκτρισμό, ούτως ώστε να μπορεί κάθε νοικοκυριό να παράγει το δικό του ρεύμα χωρίς κόστος, ενώ παράλληλα θα γυμνάζεται.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ