Η Μεσόγειος μέσα από το φακό του διεθνούς φωτογράφου Γιόζεφ Κουντέλκα

Μια έκθεση με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου Γιόζεφ Κουντέλκα φιλοξενεί εδώ και μερικές ημέρες το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό.


Article featured image
Article featured image

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου από χώρες της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, όπου βρέθηκε τρεις φορές, για να αποτυπώσει τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Η έκθεση έχει τίτλο Vestiges 1991-2016 και εγκαινιάστηκε στις 22 Μαρτίου.

Ο τσεχοσλοβάκος φωτογράφος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες του αιώνα μας, με την πρώτη του έκθεση να παρουσιάζεται το 1967 με θέμα τους Τσιγγάνους της Τσεχοσλοβακίας. 

Τον Αύγουστο 1968 φωτογράφισε τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας ενώ εισέβαλλαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τσεχοσλοβακίας, θέτοντας τέρμα στην Άνοιξη της Πράγας.

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν ανώνυμα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο χάρη σ’ αυτές απέσπασε -ως ο «ανώνυμος φωτογράφος της Πράγας»- το Βραβείο Robert Capa. Δύο χρόνια μετά εγκατέλειψε τη χώρα του.

Η Μεσόγειος στο φακό του από το 1991

Ο Κουντέλκα ξεκίνησε το 1991 την καταγραφή μιας μοναδικής στο είδος της εξερεύνησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς των χωρών που λούζονται από τα νερά της Μεσογείου, με τον τρόπο που ζωγράφιζαν τα ερείπια οι Ρομαντικοί ζωγράφοι τον 19ο αιώνα. Ο ίδιος κατέγραψε τα ερείπια ως σημεία μιας κατάστασης την οποία επιχειρεί η τέχνη να αναδημιουργήσει σήμερα. Στα παράλια της «κοινής θάλασσας», αυτή η κατάσταση είναι η γέννηση της Ευρώπης και των ιδρυτικών της αρχών.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάστηκε σε μια έκθεση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μασσαλίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2013, με θέμα την ανάδειξη της σχέσης και των δεσμών των μεσογειακών λαών.

Η Κύπρος μέρος της έκθεσης

Η έκθεση εμπλουτίζεται συνεχώς με χώρους και μνημεία της Κύπρου, τα οποία επισκέφτηκε και φωτογράφησε πέρσι ο Κουντέλκα, να περιλαμβάνονται ήδη στη συλλογή του. Μάλιστα, δύο φωτογραφίες από την Κύπρο -από τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας και των Τάφων των Βασιλέων- θα αποτελέσουν μέρος της διεθνούς έκθεσης, η οποία θα περιοδεύσει στον διεθνή χώρο.

Άλλες 20-25 φωτογραφίες από την Κύπρο θα προβάλλονται στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ο σταθμός της έκθεσης στη Λεμεσό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO. Η έκθεση θα παραμείνει στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη (στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού) μέχρι τις 28 Απριλίου.

 

Ώρες λειτουργείας έκθεσης:

Καθημερινά: 16.00-20.00

Σαββατοκύριακα: 13.00-20.00

1η Απρίλη: 16.00-19.00

Τις Δευτέρες είναι κλειστή 


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ