«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει»

Η παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου, αρχίζει να κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των coffee lovers και στην Κύπρο και φαίνεται πως ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινή απόλαυση του καφέ.

 


Article featured image
Article featured image

Παρότι απαιτεί υπομονή λόγω του ότι χρειάζονται πολλές ώρες για να ετοιμαστεί, η μέθοδος cold brew προσφέρει παγωμένα ροφήματα με γλυκιά γεύση και ήπιο χαρακτήρα, δίχως οξύτητα. Άλλωστε, όπως λέει και το γνωμικό «το καλό πράγμα αργεί να γίνει».

O barista trainer και συνιδιοκτήτης του Deloubak Espresso Cuisine Co. στην Πάφο, Κωνσταντίνος Παλιός, μας εξηγεί τι καθιστά το χαρμάνι αυτό τόσο ξεχωριστό και φυσικά, γιατί αξίζει η αναμονή.

 

Cold Brew λοιπόν… Πως θα περιέγραφες τη διαδικασία με απλά λόγια;

Με απλά λόγια, πρόκειται για την παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου, όπου η εκχύλιση του κόκκου γίνεται εξ’ ολοκλήρου σε κρύο νερό. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες -και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο- για να πετύχουμε ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα, όπου τα στερεά και τα αιθέρια έλαια του αλεσμένου καφέ μεταφέρονται με ένα πολύ πιο αργό ρυθμό στο φλιτζάνι σε σχέση με έναν καφέ που παρασκευάζεται με ζεστό νερό. Αυτή η ιδιαίτερη τεχνική παρασκευής, αφήνει ελάχιστη ή καθόλου οξύτητα, διακριτικά αρώματα, γλυκύτητα και καλό σώμα στη γεύση του Cold Brew.


Στον καφέ «ό,τι δίνεις παίρνεις».


Πως παρασκευάζεται ο παγωμένος καφές φίλτρου στο Deloubak;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παρασκευαστεί ένας παγωμένος καφές φίλτρου. Στο Deloubak  χρησιμοποιούμε τη μέθοδο infusion η οποία αξιοποιεί τον χρόνο -παρά τη θερμότητα- για να εξάγει τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Για την εκχύλιση των κόκκων τοποθετούμε το χοντροαλεσμένο καφέ σε κρύο νερό για 12-18 ώρες, ώστε να μεταφερθούν όσο περισσότερα στερεά στο χαρμάνι. Έτσι, μπορούμε να καθορίσουμε την ένταση του καφέ. Λόγω του ότι παρασκευάζεται σε μικρές παρτίδες, αυτός μας επιτρέπει να καθορίσουμε την ένταση και στις διαφορετικές απαιτήσεις των πελατών μας.

 



Και τελικά, τι αποτέλεσμα έχουμε;

Το αποτέλεσμα είναι ένας δυνατός, πλούσιος σε σώμα, με γλυκιά και βελούδινη γεύση και χαμηλότερη οξύτητα καφές.


Η παντελής απουσία οξύτητας στο Cold Brew, το καθιστά φιλικό προς τον μέσο καταναλωτή και παρατηρούμε ότι, μετά την πρώτη δοκιμή, γίνεται αγαπημένο χαρμάνι.


Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των πρώτων υλών;

Στον καφέ «ό,τι δίνεις παίρνεις». Oι πρώτες ύλες, φυσικά και παίζουν σημαντικό ρόλο. Όσο αφορά το Cold χρειαζόμαστε εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο καφέ και νερό με χαμηλή αγωγιμότητα (εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας του brewing).

 



Γιατί επιλέξατε να επενδύσετε σε μια τόσο χρονοβόρα διαδικασία παρασκευής από τη στιγμή που υπάρχει ο freddo, ένα  ρόφημα που απευθύνεται σε όλους και γενικά το έχει αγαπήσει ο καταναλωτής;

Η νέα εποχή για τον καφέ φίλτρου άρχισε λίγα χρόνια πριν, στις χώρες με ενημερωμένη ταυτότητα καφέ. H Κύπρος, αποτελεί σήμερα μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά καφέ, με όλο και πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Από πλευράς μας πάντα παροτρύνουμε τους πελάτες μας να προσεγγίσουν το καφέ τους ως μια γευστική εμπειρία και να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Να πίνουν τον καφέ τους όχι απλά για την καφεΐνη, ούτε για την παρέα, αλλά για τον ίδιο τον καφέ. Πλέον όμως, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι και οι ίδιοι ρωτούν για τον καφέ, θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα γευστικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία και την προέλευση του. Επομένως, πιστεύω πώς  θα δούμε μία γενικότερη αλλαγή στο πως προσεγγίζει ο καταναλωτής τον καφέ ως προϊόν, με τους καταναλωτές να ζητούν ολοένα και πιο ποιοτικό καφέ, κάτι που θα επηρεάσει το σύνολο της καφεστίασης και της παραγωγής καφέ.  Εμείς από τη μεριά μας στο Deloubak χτίσαμε εξαρχής τη βάση μας πάνω σε αυτές τις αρχές και φιλοδοξούμε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τις ανάγκες των καταναλωτών.


Αυτή η ιδιαίτερη τεχνική παρασκευής, αφήνει ελάχιστη ή καθόλου οξύτητα, διακριτικά αρώματα, γλυκύτητα και καλό σώμα στη γεύση του Cold Brew.


Και πώς πουλάτε τώρα το cold brew;

Δεν χρειάζεται να παρουσιάζουμε ένα ρόφημα ως καινοτόμο ή πρωτοποριακό. Πρέπει απλώς να  έχουμε υπομονή και να εξηγήσουμε τι περιέχει και πώς φτιάχτηκε, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους πελάτες μας θέλουν να το δοκιμάσουν. Αξίζει να αναφέρουμε πως η παντελής απουσία οξύτητας στο Cold Brew, το καθιστά φιλικό προς τον μέσο καταναλωτή και παρατηρούμε ότι, μετά την πρώτη δοκιμή, γίνεται αγαπημένο χαρμάνι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ COLD BREW

 

Το Deloubak Espresso Cuisine Co. βρίσκεται στην οδό Θερμοπυλών 28, στην Πάφο.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ