Ένα νέο σύμβολο, μόλις δημιουργήθηκε

H Tess Aspulnd κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να γίνει ένα σύμβολο αντίστασης, όταν χωρίς φόβο στάθηκε μπροστά από 330 νεοναζί του Νορδικού Αντιστασιακού Κινήματος με υψωμένη τη γροθιά της, πρεσβεύοντας αξίες κατά των διακρίσεων, της καταπίεσης και του ρατσισμού.

 


Article featured image
Article featured image

Την Κυριακή που μας πέρασε, μια ομάδα 330 νεοναζί του Νορδικού Αντιστασιακού κινήματος, παρέλαυνε στην σουηδική πόλη Borlänge, της επαρχίας Dalarna, της Σουηδίας. 

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μια μαύρη γυναίκα η Tess Aspulnd, μέλος της πρωτοβουλίας του Dalarna «Ενάντια στο Ρατσισμό», στάθηκε μπροστά τους με τη γροθιά της υψωμένη.

 



 

«Τίμησα τον Nelson Mandela. Αυτός είναι ο αγώνας μου, και εάν με εκφόβιζαν και σώπαινα θα είχαν νικήσει» δήλωσε αργότερα η ίδια σε τοπικά μέσα. 

«Είμαι ένα άτομο που αγαπώ την ειρήνη και την ομόνοια. Για μένα η γροθιά του Mandela σημαίνει ελευθερία και ειρήνη. Είμαι 1,60 σε ύψος και 50 κιλά. Δεν είμαι μεγάλη, αλλά ήθελα να δείξω ότι πρέπει να έχεις θάρρος» συμπληρώνει η Asplund.

Η φωτογραφία που κάνει το γύρω του κόσμου, τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Expo, David Lagerlöf, και πολλοί λένε πώς είναι η φωτογραφία της χρονιάς.

 



 


Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Πήγα απλά εκεί και στάθηκα, ενώ μετά από λίγο ήρθε η αστυνομία να με απομακρύνει. Δεν κράτησε παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα.


Η Tess Asplund είναι ενεργή στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό αρκετό καιρό, ακτιβίστρια για τα προσφυγικά δικαιώματα και εκπρόσωπος τύπου και αντιπρόεδρος της οργάνωσης Fokus afrofobi (Εστίαση στην Αφρο-φοβία)

«Καταδικάζουμε κάθε είδους ρατσισμό. Όποια κανονοικοποίηση του είναι απαράδεκτη. Νιώθω πως παλεύουμε τόσο σκληρά και δεν ακουγόμαστε καθόλου. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν είναι εντάξει τα στερεότυπα για τους/τις μαύρους/ες όπως βγαίνουν από τα media, ούτε και ο ρατσισμός που αντιμετωπίζουμε. Τα έχουμε σιχαθεί όλα αυτά».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ