Ελεονώρα της Κύπρου [σε μια υπέροχη βεράντα]

Θεατρικό αφιέρωμα σε κομμάτι της Ιστορίας της Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Μουσείου, στις 18 Μαΐου, δημιουργεί και φέτος η Alpha Square, συνεχίζοντας τη συνεργασία με το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη).

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για την Ελεονώρα, γυναίκα του Βασιλιά Πέτρου A’ (1328-1369) και μητέρα του Βασιλιά Πέτρου B’ (1357-1382).

Ο Πέτρος Α’ υπήρξε πάντοτε η μεγάλη φυσιογνωμία του Μεσαίωνα στην Κύπρο, ονομάστηκε ο «Αθλητής του Χριστού». Η γυναίκα του, Ελεονώρα, ήταν μια προσωπικότητα για την οποία πολύ λίγα ξέρουμε. Δυναμική, αποφασιστική, ραδιούργα, ερωτιάρα και ζηλιάρα. Λάτρεψε τον Πέτρο, μίσησε την κύρια αντίζηλό της, την Ιωάννα, κατηγορήθηκε για μοιχεία, εκδικήθηκε το φόνο του συζύγου της ενώ σαν βασιλομήτωρας πολέμησε να αναδείξει τον γιο της και αντιστάθηκε στους Γενοβέζους. Πέρασε στο βάθος του χρόνου αφήνοντας στο πέρασμά της δόξα αλλά και πόνο...

Η παράσταση είναι στην Αγγλική και την Ελεονώρα υποδύεται η Αλεξία Παρασκευά ενώ μαζί της είναι οι ηθοποιοί Χριστίνα Μαρούχου (η «περσινή βασίλισσα» Κατερίνα Κορνάρο), ο David Δημητρίου και ο Ανδρέας Αραούζος, ο οποίος και σκηνοθετεί.

Το πρωτότυπο κείμενο είναι της Ανθής Ζαχαριάδου και η εικαστική επιμέλεια της Ρέας Ολυμπίου. Ο σχεδιασμός κοστουμιών ακολουθεί ιστορικές ακρίβειες της εποχής και αυτά, αργότερα, θα εκτίθενται στο μουσείο. Στην παράσταση θα ακουστεί το ποίημα του Σεφέρη «Ο Δαίμων της Πορνείας» αλλά και αποσπάσματα από τον Chaucer (τον κορυφαίο μεσαιωνικό ποιητή και πατέρα της Αγγλικής λογοτεχνίας) και, φυσικά, από το δημοτικό τραγούδι «Αροδαφνούσα».



Οκτώ μόνο παραστάσεις θα δοθούν στη βεράντα του Κέντρου με θέα την παλιά Λευκωσία. Η παράσταση είναι κατάλληλη μόνο για άτομα άνω των 12 ετών.

 

18 Μαΐου - Δωρεάν είσοδος για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου

Πεμ: 19 Μαΐου και Δευ, Τρι, Τετ: 23, 24, 25 και 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου - €10

 

Στη βεράντα του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 8.00 μ.μ.

Κρατήσετε τις θέσεις ή το τραπέζι σας στο 22 300 994 (9.30 πμ - 5 μμ, εκτός Κυριακής)

Οδός Ερμού, 285, Παλιά Λευκωσία.



Πληροφορίες: www.facebook.com/alphasquare | www.facebook.com/cvar.severis

Χορηγός: ΘΟΚ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ