Πώς είναι να είσαι ο πιο δυνατός άντρας της Κύπρου;

Μια περίπτωση ανθρώπου που η σωματική του διάπλαση, αλλά και η δύναμη του δεν μπορούν να περιγραφούν με γήινους όρους.


Article featured image
Article featured image

Ο 34χρονος Χρήστος Κώστα με καταγωγή από το Βόλο, βρέθηκε στην Κύπρο για μεταπτυχιακό πριν μερικά χρόνια και σήμερα θεωρείται ο πιο δυνατός άντρας της Κύπρου, μετά και την κατάκτηση του τίτλου «Cyprus Strongman», τον περασμένο Σεπτέμβρη. 

Το ελληνικό Vice και ο Παύλος Τουμπέκης, συνάντησε τον Χρήστο και μίλησε μαζί του για το πώς «έμπλεξε» με το crossfit και το powerlifting, αλλά και για το πώς είναι να είσαι ο πιο δυνατός άντρας της Κύπρου.

 





Πώς ασχολήθηκες με αυτού του τύπου τη γυμναστική;

Ασχολούμουν, έτσι κι αλλιώς, με τη γυμναστική. Έκανα για χρόνια αγωνιστικό Muay Thai, στην Ελλάδα. Όμως, ερχόμενος στην Κύπρο, ψάχτηκα περισσότερο. 

Έτσι, ξεκίνησα να κάνω crossfit, το οποίο δεν ήταν, ακόμα, πολύ γνωστό. Πειραματιζόμουν μόνος μου, σε κλασσικό γυμναστήριο, με ό,τι εξοπλισμό είχε, αφού δεν υπήρχαν crossfitάδικα. Όλοι με κορόιδευαν, γελούσαν και έλεγαν «Τι κάνεις εκεί» ή «Τι είναι αυτό;». 

Κάποια στιγμή, με βρήκε, στο γυμναστήριο, ένας personal trainer, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος μου πρότεινε να γίνω μέλος μίας ελίτ ομάδας κυκλικής προπόνησης, τύπου crossfit. Μετά από καιρό, πήγαμε μαζί στην Ιταλία, πήραμε το δίπλωμα προπονητή crossfit και έτσι, μπήκα πιο επαγγελματικά στον χώρο. 

Πολύ σημαντικό ρόλο, στο να αγαπήσω αυτή τη γυμναστική, διαδραμάτισε και ο μέντοράς μου, ο Clint Darden· ένας Αμερικανός- «κτήνος» 130 κιλών- που είχε ανακηρυχθεί «Strongman» στο Κεντάκι, των Η.Π.Α. και ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Μαζί με άλλους «όμοιους» μου, μας μάζευε κάθε Κυριακή, από τις 2.00 μ.μ. μέχρι όσο πάει, σε μία αποθήκη που είχε, το House of Biceps, όπου κάναμε προπόνηση τύπου strongman.

 





Τι σου αρέσει περισσότερο, σε αυτόν τον «κτηνώδη» τρόπο άθλησης;

Το ότι μου δίνει αυτοπεποίθηση. Μου αρέσει ο εαυτός μου, όχι τόσο σωματικά, όσο ψυχικά και σε επίπεδο διάθεσης. Θα προσθέσω και ένα ρητό του crossfit, το «Prepare for the unknown», που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα. Μπορεί να σου συμβεί κάτι στον δρόμο, να χρειαστεί να σώσεις κάποιον, να προστατέψεις κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο ή να σηκώσεις κάτι βαρύ. Για όλα αυτά, μπορεί να σε προετοιμάσει μία τέτοια γυμναστική.



Σου έχει συμβεί κάτι, από όλα τα παραπάνω;

Έχει τύχει να μη χωράει να στρίψει το υπηρεσιακό λεωφορείο της δουλειάς μου, επειδή το εμπόδιζε ένα αυτοκίνητο. Κατέβηκα από το λεωφορείο και μαζί με κάποιους άλλους, σηκώσαμε το αυτοκίνητο. Πλέον, ξέρω ότι αν με «κλείσει» κάποιο αυτοκίνητο στο παρκάρισμα, μπορώ να λύσω το πρόβλημα. Άλλωστε, οι άρσεις αυτοκινήτων, είναι μέρος της προπόνησης ενός strongman. 







Τι τρώει ένας strongman;

Αγοράζω τρόφιμα λες και έχω εστιατόριο· πολύ μεγάλες ποσότητες. Έχω έναν μεγάλο καταψύκτη στο σπίτι, για να χωράει όλα αυτά που ψωνίζω. Τρώω κυρίως «παλαιολιθικές» τροφές, δηλαδή πολύ κρέας, αυγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Προσπαθώ να κάνω 5- 6 γεύματα την ημέρα, άσχετα με το τι ώρα είναι. 

Για παράδειγμα, μπορεί να φάω για πρωινό μία ομελέτα, με οκτώ αυγά και μπέικον, ή κοτόπουλο με φακές. Δεν έχω σταθερές. Προσέχω γενικά, αλλά δεν ζω με αυτή την έννοια. Θα φάω και «σαβούρα», ορισμένες φορές.

Για παράδειγμα, κάποιο burger. Από εκεί και πέρα παίρνω κάποια συμπληρώματα, κυρίως πρωτεΐνη. Ανάλογα με την εποχή, θα πάρω και κρεατίνη, αμινοξέα, βιταμίνες ή Ω3 λιπαρά.

 





Τι είναι το Strongman Competition και πώς συμμετείχες στον αγώνα της Κύπρου;

Είναι αγώνας δύναμης. Δεν υπάρχει επίσημη ομοσπονδία για αυτό το «άθλημα». Υπάρχουν, όμως, δύο πολύ δημοφιλείς διοργανώσεις τέτοιου τύπου, όπως το «Giants Live», στη Μ. Βρετανία και το «World's Strongest Man», οι τελικοί του οποίου έγιναν πρόσφατα, στη Μαλαισία. 

Ο αγώνας, που πήρα μέρος, έγινε μέσα στις αγγλικές στρατιωτικές βάσεις της Κύπρου, στο Ακρωτήρι. Συμμετείχαν Άγγλοι, κατά κύριο λόγο, που υπηρετούν και ζουν εκεί, οι οποίοι είναι, ταυτόχρονα, αθλητές δύναμης. 

Οι διοργανωτές έψαχναν άλλους 2-3, μη Άγγλους, δυνατούς αθλητές να συμμετάσχουν. Αφού βρήκαν έναν θηριώδη Πολωνό bodybuilder, ήρθε και σε μένα, ενάμιση μήνα πριν τον αγώνα, η πρόταση συμμετοχής. Η νύξη έγινε μέσω του γυμναστηρίου που πήγαινα, του «Crossfit Limassol», μιας και εκείνη την περίοδο, έτυχε να κάνω αντίστοιχη προπόνηση, της μορφής που θα είχε ο αγώνας.

Στον τελικό συμμετείχαμε περίπου δέκα άτομα και υπήρχαν οκτώ αγωνίσματα- δοκιμασίες, τα οποία ήταν «for time» για καλύτερο χρόνο, ή «max reps»- για περισσότερες επαναλήψεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ