«Το ‘Selene’ το έγραψα για μια κοπέλα και της έστειλα το demo»

Πολύ πρόσφατα ο Νικόλας Μεταξάς αποφοίτησε από το Berklee, ενώ αυτό το διάστημα κυκλοφορεί το πρώτο του single, ένα τραγούδι που αποτελεί προπομπό ενός EP που έρχεται το προσεχές καλοκαίρι.

 


Article featured image
Article featured image

Το «Selene»

«Προέκυψε μέσα από τα έντονα συναισθήματα που ένιωσα για έναν άνθρωπο, μια κοπέλα (επίσης μουσικό), ακούγοντας το δίσκο της. Ενθουσιάστηκα, το έγραψα μέσα σε μια ώρα, ένα βράδυ, πριν από τρία χρόνια, ενώ το ίδιο βράδυ έκανα και το demo και της το έστειλα για να το ακούσει. Τρία χρόνια αργότερα, όταν προέκυψε η ευκαιρία να έρθω στο Λονδίνο για να κάνω κάποιες ηχογραφήσεις και κάποιες νέες συνεργασίες, βάλαμε στο τραπέζι όλα τα τραγούδια μου για να δούμε τι θα συμπεριλάβουμε στο EP, τι θα αλλάξουμε, τι θα μείνει το ίδιο, τι θα ξαναγράψουμε… Σε ό,τι αφορά στο “Selene”, συμφωνήσαμε όλοι πως θα έπρεπε να μείνει ακριβώς όπως γράφτηκε. Το ηχογραφήσαμε σε μία μέρα. Λόγω του ότι είχα πολλά χρόνια να αγγίξω το τραγούδι, θεωρώ πως βγήκε πολλή ειλικρίνεια μέσα στην ερμηνεία».


Τελειώνοντας ένα πανεπιστήμιο όπως το Berklee βλέπεις πως υπάρχει κι άλλος τρόπος να γίνεις επιτυχημένος στη μουσική βιομηχανία, κάνοντάς το μεν λίγο πιο χρονοβόρο αλλά με έναν τρόπο που σου δίνει τον απόλυτο έλεγχο.




Το ύφος του EP

«Υπολογίζουμε τέλος Ιουλίου να κυκλοφορήσει, ενώ 8 Ιουνίου θα βγάλουμε ένα ακόμα single, το οποίο επίσης θα είναι digital. Το “Selene” είναι η πιο αργή μπαλάντα πάνω στο δίσκο, το επόμενο single θα είναι ακόμα μια μπαλάντα που θα είναι λίγο πιο εμπλουτισμένη ενορχηστρωτικά, λίγο πιο British indie, ενώ τα άλλα τρία θα είναι πιο upbeat. Όλα όμως περιστρέφονται γύρω από ακουστική κιθάρα και από κάποιες ηλεκτρικές κιθάρες με delay. Σε ό,τι αφορά το “Selene” αλλά και το επόμενο single, θα διατίθενται δωρεάν έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να πάρει μια δωρεάν πρώτη γεύση χωρίς να πρέπει να πληρώσει πριν κυκλοφορήσει τελικά το EP».


Το ότι γράφω κάποια τραγούδια, το ότι έκανα κάποια τουρ και κάποιες εμφανίσεις, δεν νομίζω να είναι τόσο σημαντικό όσο το ταλέντο που έχουν κάποιοι σε βαθμό που να μπορείς να τους βάλεις δίπλα σ’ έναν Beethoven ή δίπλα σ’ ένα Mozart ή δίπλα σ’ έναν Miles Davis. 


Το Λονδίνο

«Είναι η βάση μου. Κάνοντας αυτή τη δουλειά μαζί με νέους συνεργάτες που με βοηθούν να πάρω την καλλιτεχνία μου στο επόμενο επίπεδο, θα έλεγα πως πλέον δουλεύω full time πάνω στη μουσική. Shows, συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις, διοργάνωση τουρ και συμμετοχές σε φεστιβάλ».

 

Το X-Factor

«Το θετικό για μένα ήταν ότι είχα βρει μια πλατφόρμα στην οποία μπόρεσα να δείξω μέχρι ενός σημείου τι μπορούσα να κάνω φωνητικά, σε ένα μεγάλο κοινό. Φεύγοντας από το σόου, μπόρεσα να πάω Eurovision, να κάνω τουρ, να συνεργαστώ και να γνωρίσω άτομα τα οποία δεν θα τα γνώριζα αλλιώς ή θα μου έπαιρνε αρκετό καιρό να το κάνω… Απ’ εκεί και πέρα όμως, για μένα είχε σημασία να λέω και να νιώθω ότι είμαι ένας ολοκληρωμένος μουσικός με γνώσεις αλλά και να αισθάνομαι αυτή τη δύναμη που νιώθω σήμερα τελειώνοντας ένα πανεπιστήμιο όπως το Berklee και βλέποντας πως υπάρχει κι άλλος τρόπος να γίνεις επιτυχημένος στη μουσική βιομηχανία, κάνοντάς το μεν λίγο πιο χρονοβόρο αλλά με έναν τρόπο που σου δίνει τον απόλυτο έλεγχο».

 



Η διάκριση από το Berklee

«Αν με ρωτήσεις κατά πόσο πιστεύω πως θα έπρεπε να βρίσκομαι στη λίστα με τους 10 πιο αξιόλογους απόφοιτους του 2015 (σ.σ. ως ένα από “τα άτομα τα οποία είναι έτοιμα να διαμορφώσουν το μέλλον της μουσικής μας και τον κόσμο μας”), η απάντηση πιθανότατα είναι “όχι”. Στο Berklee είδα τόσα πολλά ταλέντα, τόσο απίστευτους μουσικούς… Το ότι γράφω κάποια τραγούδια, το ότι έκανα κάποια τουρ και κάποιες εμφανίσεις, δεν νομίζω να είναι τόσο σημαντικό όσο το ταλέντο που έχουν κάποιοι σε βαθμό που να μπορείς να τους βάλεις δίπλα σ’ έναν Beethoven ή δίπλα σ’ ένα Mozart ή δίπλα σ’ έναν Miles Davis. Σίγουρα όμως με τιμά το ότι το πανεπιστήμιο το ίδιο είδε κάτι αξιόλογο σε εμένα και στη δουλειά μου για να γραφτεί το όνομά μου μέσα σε αυτό το άρθρο».


Θα έλεγα πως πλέον δουλεύω full time πάνω στη μουσική. Shows, συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις, διοργάνωση τουρ και συμμετοχές σε φεστιβάλ.


Ο ουσιαστικός στόχος

«Η μουσική είναι ο τρόπος μου για να επικοινωνώ με τον κόσμο, για να βρίσκω κάτι το οποίο είναι συναισθηματικά κοινό. Δεν το κάνω για κανέναν άλλο λόγο. Αν πιάσεις την καθημερινότητά μου μπορεί να την βρεις ανιαρή, από την άποψη ότι είμαι 100% συγκεντρωμένος πάνω στη μουσική. Είναι σαν τον ψυχολόγο μου».

 

Η συνέντευξη του Νικόλα Μεταξά δημοσιεύεται παράλληλα στην έντυπη έκδοση του Time Out Cyprus, τεύχος Μάιος 2016.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ