«Ποιος Μαρωνίτης»;

Ο δημοσιογράφος Πέτρος Πετρή, εξερευνά την ιστορία της τρίτης μεγαλύτερης θρησκευτικής ομάδας που κατοικεί στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Το ντοκιμαντέρ, ασχολείται με την ταυτότητα των Μαρωνιτών της Κύπρου, και τα όσα διλλήματα προκύπτουν και εμπίπτουν μέσα από την ίδια την κοινότητα. 

Μέσω των ιστορικών αφηγήσεων, αλλά και των συνεντεύξεων, ο δημοσιογράφος κατέβαλε μια προσπάθεια να προβάλει όλες τις οπτικές γωνίες, αλλά και διαφορετικές απόψεις, συνομιλώντας με τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών Κύπρου, κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ, τον Εκπρόσωπο των  Μαρωνιτών Κύπρου (1996-2016) Αντώνη Χατζηρούσσο, το Μέλος Ομάδας Πρωτοβουλίας Μαρωνιτών & Τ/κ την Μάρω Εμμανουήλ, τον Ερευνητή/ Μελετητή Αλέξανδρος Μιχαήλ Χατζηλύρας και τον δημιουργό του «Τρίτη Μητέρα Πατρίδα» Γιώργο Σκορδή.

 



Οι Μαρωνίτες πιστεύεται ότι κατοίκησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο στα τέλη του 7ου αιώνα, και θεωρείται ότι κατάγονται από τη γειτονική Συρία.

Πριν την τουρκική εισβολή, οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε τρία χωριά της επαρχίας Κερύνειας, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο και την Καρπάσια και σε ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας την Αγία Μαρίνα.

Σήμερα οι Μαρωνίτες υπολογίζονται στους 6.000 και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη νήσο. Στο κοινοβούλιο με βάση το Σύνταγμα, εκπροσωπούνται από ένα άτομο, το οποίο όμως δεν έχει δικαίωμα ψήφου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ