Ένας πολύτεκνος φοιτητής γράφει τη δική του ιστορία

Παρά την απόλυτη καταξίωση που γνώρισε ως ποδοσφαιριστής, είναι απλός και ταπεινός.

 


Article featured image
Article featured image

Στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, ο Μαρίνος Σατσιάς, είναι καλά γνωστός. Όχι γιατί αγωνιζόμενος με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ για μια εικοσαετία περίπου, κατέκτησε πολλούς τίτλους και τρόπαια, με αποκορύφωμα την είσοδο στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης στο Champions League, αλλά γιατί πέτυχε κάτι πολύ πιο σημαντικό. 

Ως  ποδοσφαιριστής, αλλά και αρχηγός στον ΑΠΟΕΛ και στην Εθνική, άφησε το δικό του στίγμα, το δικό του προσωπικό ήθος, την δική του κουλτούρα, στοιχεία που και σήμερα τα κρατά και τα υπερασπίζεται.

Παρά την απόλυτη καταξίωση που γνώρισε ως ποδοσφαιριστής, είναι απλός και ταπεινός. Σέβεται τον συνάνθρωπό του όπως σεβόταν τον αντίπαλο στο γήπεδο, είναι πειθαρχημένος στην προσωπική του ζωή, όπως ήταν και ως αθλητής, έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του τον θεσμό της οικογένειας όπως έμαθε από μικρός, έχοντας παράδειγμα τους δικούς του γονείς. Τέλος, μέσα στις καλές συνήθειες του, είναι και ο προγραμματισμός.

Πριν τελειώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στον ΑΠΟΕΛ, την περίοδο 2013-2014, ήξερε ότι θα συνεχίσει στο ποδόσφαιρο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

«Το ποδόσφαιρο ήταν και είναι για μένα ένα μοναδικό άθλημα. Όταν ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο πάνω σε επαγγελματική βάση και για να φθάσεις στους στόχους σου, πρέπει να κάνεις θυσίες. 

Προσωπικά, σταμάτησα μια άλλη καριέρα, αυτή στην Τράπεζα Κύπρου, όπου είχα προσληφθεί για να μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή στον ΑΠΟΕΛ», εξομολογείται ο Μαρίνος Σατσιάς.

 



 

«Ο καιρός που μια Κυπριακή ομάδα έκανε τρεις φορές την βδομάδα προπόνηση και ήταν αρκετό, πέρασε ανεπιστρεπτί… Τώρα πολλές είναι οι φορές που γίνονται δυο προπονήσεις την ημέρα και ο συναγωνισμός είναι πολύ μεγάλος για να πάρεις μια θέση σε οποιαδήποτε ομάδα, πολύ δε περισσότερο σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, όπως είναι ο ιστορικός ΑΠΟΕΛ. Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει κάνει άλματα». 

Και στον ΑΠΟΕΛ που πήγε το 1995, ο Μαρίνος Σατσιάς, όχι μόνο ήταν βασικός ποδοσφαιριστής αλλά, οι συμπαίκτες του τον ανέδειξαν και αρχηγό.





Μια νέα πορεία

Και τώρα, ο Μαρίνος Σατσιάς, μετά από την ολοκλήρωση του και την καταξίωση του ως ποδοσφαιριστής, έχει αποφασίσει να βάλει στην φαρέτρα του και άλλα  όπλα για να γίνει προπονητής. 

Τα όπλα της γνώσης και της Επιστήμης. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο στις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου παρακολουθεί τον κλάδο της επιστήμης του Αθλητισμού, ενώ παράλληλα μέσα από την σχολή της ΚΟΠ, παρακολουθεί μαθήματα για την απόκτηση του αναγκαίου διπλώματος προπονητή της ΟΥΕΦΑ  Α, με το οποίο μπορεί κάποιος να εργαστεί ως προπονητής ποδοσφαίρου σε οποιαδήποτε χώρα θέλει. 

Είναι γνωστό πως όταν ο Μαντούγκα ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής στον ΑΠΟΕΛ, ήθελε επίμονα ως βοηθό του τον Μαρίνο Σατσιά. Αυτό από μόνο του λέει πολλά, όπως και η παρουσία του στην προπονητική ομάδα των πρωταθλητών μετά την περίοδο Κετσπάγια. 

«Δεν κατέληξα τυχαία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Προηγήθηκε από μέρους μου μια λεπτομερής έρευνα, για το τι ακριβώς ήθελα. Και ευτυχώς έκανα την σωστή επιλογή. 

Τα μαθήματα του κλάδου της Επιστήμης του Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σου προσφέρουν μια αξιόλογη βάση πάνω στην οποία μπορείς να στηριχθείς και να ακολουθήσεις εξειδικεύσεις κλάδους στον Αθλητισμό. 

Εκείνο που με έμφαση θα ήθελα να τονίσω, είναι η πλήρης στήριξη που έχω από την Διεύθυνση του κλάδου της Αθλητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Υπάρχει μια ευελιξία στο όλο πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των φοιτητών, όταν αυτοί είναι εν ενεργεία αθλητές. 

Αυτή η τακτική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι και ο κύριος λόγος που και άλλοι αξιόλογοι αθλητές όπως οι Πιέρος Σωτηρίου, Νεόφυτος Μιχαήλ και άλλοι αθλητές υψηλού επιπέδου ακολουθούν τον ίδιο κλάδο που επέλεξα και εγώ. 

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι ο Μαρίνος Σατσιάς θα ολοκληρώσει τις σπουδές του και θα διαγράψει μια εξίσου εντυπωσιακή πορεία και ως προπονητής. 

Η Έλενα, δεκαπέντε τώρα χρόνων, ο Γιάννης δεκατριών, η Νεφέλη Φλωρεντία έξι χρόνων και η μικρή Εμμέλεια επτά μόνο μηνών, είναι για τον Μαρίνο Σατσιά τα καλύτερα και πολυτιμότερα έπαθλα της ζωής του, ενώ ο ίδιος αναγνωρίζει ως μεγάλη πρωταθλήτρια στη ζωή του την σύζυγό του Αναστασία, που παρά το γεγονός ότι εργάζεται είναι το πολυτιμότερο στήριγμα της πορείας του. 

Μιας πορείας που στον αθλητισμό έγραψε ιστορία, στην οικογένεια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ενώ και η φοιτητική διαδρομή ίσως να είναι μοναδική με την έννοια ότι δεν συναντά κανείς στις  μέρες μας  πολλούς πολύτεκνους φοιτητές. 

Ο Μαρίνος Σατσιάς, που όταν ήταν στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας στον κλάδο του Τεχνικού Δομικών Έργων, με προοπτική να ακολουθήσει το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα ή του Πολιτικού Μηχανικού, βρέθηκε  από τον Απόλλωνα Λυμπιών στον ΑΠΟΕΛ, όπου μετά από την προπόνηση χωρίς μεταφορικό μέσο έπρεπε να επιστρέψει στα Λύμπια -με ωτοστόπ. 

Η παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ και η επαγγελματική του καριέρα, ήταν καθοριστική.

Οι 8 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, τα 6 Κύπελλα, τα 8 Super Cup και οι  εντυπωσιακές παρουσίες στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, είναι αυτά που θα θυμάται από το ΑΠΟΕΛ, πρωτίστως δε την αγάπη των φιλάθλων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ