Ένας κυπριακός φούρνος που ψήνει με τον ήλιο [μέχρι και οφτόν]

Ακόμα μια κυπριακή ευρεσιτεχνία από τον industrial designer Σάββα Χατζηξενοφώντος, έρχεται για να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το συμβατικό ψήσιμο σε φούρνους που δουλεύουν με ρεύμα ή γκάζι. 

 


Article featured image
Article featured image

Φαίνεται πώς ο κ. Χατζηξενοφώντος δεν επαναπαύεται ποτέ, αφού μετά την ηλιακή φουκού, κάνει δυναμικό come back με τον φούρνο που ψήνει με την ηλιακή ενέργεια και μεταφέρεται όπου εσύ θες. 

Μέσω της βραβευμένης start up εταιρείας του «Fornelia» πριν λίγες μέρες παρουσίασε το νέο του πόνημα, κινώντας μας την περιέργεια για το τι μπορεί να είναι και πώς μπορεί να λειτουργεί ένας φούρνος με ηλιακή ενέργεια, και αλήθεια πόσο καλό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα; 

Όπως μας ενημέρωσε ο κατασκευαστής Σάββας Χατζηξενοφώντος, η ιδέα ξεκίνησε κυρίως από την ανάγκη του να μπορεί κάποιος να ψήνει σε εξωτερικό χώρο φαγητό, χωρίς να χρειάζεται φορτωτική για να μεταφέρει όλα τα χρειαζούμενα κάθε φορά.



Διαβάστε επίσης: Έτσι θα ψήνουμε τη σούβλα στο μέλλον;

 





«Η Fornelia Mini, είναι ένας παραβολικού τύπου ηλιακός φούρνος  60cm Χ 20 εκατοστά x 50 εκατοστά και ζυγίζει 10 κιλά. Μοιάζει με μια βαλίτσα και είναι εύκολο να λειτουργήσει σε χώρους όπως τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, χώρους για πικνίκ και απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές στην παραλία ή στο σκάφος».

Εντυπωσιακό αποτελεί και το γεγονός ότι η Fournelia mini, μπορεί να πιάσει θερμοκρασίες μαγειρέματος μεταξύ 100 ℃ - 220 ℃, προσαρμόζοντας ανάλογα τη θερμοκρασία που θέλουμε. 

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψήνονται όλων των  ειδών τα φαγητά σε χρόνους παρόμοιους με κουζίνες ηλεκτρικές ή γκαζιού».


Ιδιαίτερα για το κυπριακό οφτόν κλέφτικο δεν χρειάζεται πύρωμα 5 ωρών με ξύλα, ενώ το κρέας ψήνεται σε 2 ώρες. Το ψωμί και το ψάρι ψήνονται σε 40-50 λεπτά.




Όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες, η κατασκευή διαθέτει ειδικό στρογγυλό ανοξείδωτο ταψί, χωρητικότητας 5 λίτρων, με όλα τα υλικά να είναι υψηλών προδιαγραφών για πολυετή και ασφαλή χρήση. 

Για την παρακολούθηση του ήλιου τοποθετείται σε ειδική βάση αλουμινίου που περιλαμβάνεται στο σετ και είναι πολύ εύκολη στην χρήση.  Ο συλλέκτης λειτουργεί σαν θέρμος  δίνοντας την δυνατότητα χρήσης  ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω των 5º Κελσίου, αλλά και διατήρηση του φαγητού ζεστού για αρκετές ώρες, ενώ διατίθενται και ανταλλακτικά για όλα τα εξαρτήματα εν χρειαστεί, σε πολύ προσιτές τιμές. 

Η τιμή για την αγορά της Fornelia Mini, ανέρχεται γύρω στα 300 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης σε όλες τις πόλεις.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ