«Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ευκαιρίες που αναζωογονούν το κυπριακό κοινό»

«Η μουσική μας έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως εκρηκτική. Ας ελπίσουμε ότι και η διάθεση θα είναι ανάλογη. Εμείς πάντως μπορούμε να υποσχεθούμε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ενέργεια και afrobeat μελωδίες».

 


Article featured image
Article featured image

Η μουσική των Afro Μπάντα Banana αποτελεί έναν συνδυασμό afrobeat με λάτιν και τζαζ, που πάντοτε κάνει τον κόσμο να χορεύει ασταμάτητα, οπότε θα λέγαμε πως το «Faneromeni ’16» δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή για το αποκορύφωμα του opening party ούτως ώστε να ανεβάσει και τη διάθεσή μας ενόψει των επερχόμενων εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα προσεγμένο και funky φεστιβάλ που παρουσιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις, ο οποίες αρχίζουν την ερχόμενη Κυριακή, 12 Ιουνίου και θα διαρκέσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του Πολιτιστικού Ιδρύματος, στην Πλατεία Φανερωμένης, μια εξέλιξη που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, τόσο για τα διάφορα καλοκαιρινά events που θα απολαύσουμε, κυρίως όμως γιατί παρατηρούμε με ευχαρίστηση ό,τι, μεγάλοι οργανισμοί επενδύουν ακόμα περισσότερο στον πολιτισμό κι αυτό είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικό!


Ο τρόπος με τον οποίον απολαμβάνουμε σαν γκρουπ αυτό που κάνουμε, είναι με το να βρίσκουμε κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο να λέμε σε μας, στο πλαίσιο της μουσικής αυτής.


Πολύ πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας βιντεοκλίπ με τίτλο «Unification». Σε ποια ενοποίηση παραπέμπει;

Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται σε μια φανταστική ιστορία, εμπνευσμένη από ένα ιστορικό γεγονός. Χιλιάδες χρόνια πριν, η Κύπρος κατοικείτω από νανο-ελέφαντες και νανο-ιπποπόταμους, που λέγεται ότι έφτασαν στο νησί κολυμπώντας από την Αφρική, δεδομένου του ότι η Κύπρος ήταν τότε πολύ κοντά στις αφρικάνικες ακτές. Μαθαίνοντας αυτό, οδηγηθήκαμε στο να φανταστούμε μια αρχαία φυλή νανο-ανθρώπων, που κολύμπησαν κι αυτοί στην Κύπρο από την Αφρική παρέα με τους νανο-ελέφαντες. Η αφρικάνικη φυλή αυτή λοιπόν αποφασίσαμε ό,τι έχει ένα σκοτεινό, μασωνικό περίπου χαρακτήρα. Επιβιώνουν σαν μειωνότητα στα κρυφά εδώ στο νησί για τόσα χρόνια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν την κουλτούρα μας με τις δικές τους παραδόσεις. Σε αυτούς οφείλονται -εν αγνοία μας βέβαια- πολλές κυπριακές εκφράσεις όπως: τζι-τζι, δα-δα, σου-ποτζί-γιω-ποδά, και άλλα πολλά. Όταν οι τεκτονικές πλάκες απομάκρυναν το νησί από τη γενέτηρά τους, ο στόχος ήταν πλέον καθαρός: να πάρουν την εξουσία του νησιού από τα χέρια του νεοκύπριου, για να υλοποιήσουν ...(ταμ ταρα ραμ)... την ενοποίηση με την Αφρική.

 



Πέραν από το να κάνετε τον κόσμο να χορεύει, σε τι άλλο αποσκοπείτε φτιάχνοντας μουσικές όπως αυτή;

Η μπάντα αυτή είναι το παιχνίδι εννέα μουσικών. Σκοπός, αν υπάρχει, είναι να περνάμε ωραία μεταξύ μας και με τον κόσμο που μας ακούει, εκφράζοντας τα μουσικά στοιχεία που κουβαλάμε σαν γκρουπ. Ο τρόπος με τον οποίον απολαμβάνουμε σαν γκρουπ αυτό που κάνουμε, είναι με το να βρίσκουμε κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο να λέμε σε μας, στο πλαίσιο της μουσικής αυτής. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός afrobeat με λατιν και τζαζ, προετοιμασμένης μουσικής και αυτοσχεδιασμού, με διάθεση χορού και σάτιρας, και με επιθυμία να χάνεται για λίγο η πραγματικότητα της καθημερινότητας, αλλά και όταν επανέρχεται να είναι λίγο πιο υποφερτή.


Χωρίς στόχους δεν υπάρχει κίνητρο για πράξη. Απλά θέλουμε να βλέπουμε τους στόχους μας σαν αφορμή για να δουλεύουμε μουσικές που μας αρέσουν, παρά σαν αυτοσκοπούς.


Πως προέκυψε η συνεργασία με τους Balaphonics και τι έδωσαν στο τραγούδι που δεν θα μπορούσατε ενδεχομένως να δώσετε εσείς;

H «Λουβάνα Δίσκοι» μέσω της γυναίκας-θαύμα Μικαέλλας Τσαγκάρη, φρόντισε να μας ετοιμάσει ένα μικρό και υπέροχο στούντιο στο φεστιβάλ, ουτοσώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί μια συλλογική συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών του φεστιβάλ. Με τους Balaphonics μιλήσαμε απο email και είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας με την Αφρο-Μπάντα. Τους στείλαμε παρτιτούρες της νέας σύνθεσης του Αντρέα Παντελή, και τις είδαμε μαζί λίγο πριν την ηχογράφηση. Υπόψιν ότι αυτό έγινε περίπου στις 2 το μεσημέρι, κατακαλόκαιρο, μέσα του Αυγούστου, μετά από ξενύκτι την προηγουμένη και μόλις είχαμε φάει μεσημεριανό. Οι ενέργειες δεν ήτανε οι πιο ανεβασμένες και δεν νιώθαμε καμία ιδιαίτερη έμπνευση για ηχογράφηση. Τα παιδία από τους Balaphonics όμως εμφανίστηκαν με μια τόσο εκρηκτική και θετική ενέργεια, που δεν μπορούσαμε παρά να ξυπνήσουμε και να παίξουμε. Με τρία δικά μας πνευστά και τέσσερα δικά τους και αλλους τρείς κρουστούς να συνοδεύουν τα δικά μας ντραμς, και την ατέλειωτη ενέργεια των παιδιών, ο ήχος της μπάντας έγινε τεράστιος, πράγμα που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει μόνοι μας. Το στούντιο μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό πάρτυ, με τον κόσμο να χορεύει μαζί μας.

 



Ετοιμάζετε κάτι ανάλογο, μια ανάλογη συνεργασία, για τη φετινή διοργάνωση του The Afro Banana Republic Festival; Γενικά, πως θα είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμά σας για την εμφάνιση στον Κόρνο τον Αύγουστο;

Στόχος δεν ήταν απλά η συνεργασία του γκρουπ μας με τους Balaphonics, αλλά το να δημιουργηθεί έδαφος για συνεργασία μεταξύ όλων των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ. Κάθε χρονιά ενημερώνονται οι συμμετέχοντες και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν στο στούντιο και να δημιουργήσουν κάτι μαζί. Το γκρουπ μας ετοιμάζει νέο ρεπερτόριο και στο φετινό φεστιβάλ θα ακούσετε καινούργιες συνθέσεις μας που δουλεύουμε τώρα.


Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ευκαιρίες που δίνονται για να αναζωογονηθεί το κυπριακό κοινό, βλέποντας και ακούγοντας νέα πράγματα.


Έχετε θέσει κάποιους μεγαλεπήβολους στόχους ως μπάντα;

Όλοι θέτουν στόχους. Χωρίς στόχους δεν υπάρχει κίνητρο για πράξη. Κι εμείς, λοιπόν, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Απλά θέλουμε να βλέπουμε τους στόχους μας σαν αφορμή για να δουλεύουμε μουσικές που μας αρέσουν, παρά σαν αυτοσκοπούς.

Την ερχόμενη Κυριακή παίζετε στο opening party του «Faneromeni ‘16»; Πως φαντάζεστε την ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί εκεί, κυρίως το βράδυ που θα ξεκινήσει το live;

Περιμένουμε πως θα έχει πολύ ωραία ατμόσφαιρα, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι έρχεται αποφασιστικά. Η μουσική της μπάντας έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως εκρηκτική! Ας ελπίσουμε ότι και η διάθεση θα είναι ανάλογη! Εμείς πάντως μπορούμε να υποσχεθούμε μια ατμόσφαιρα χορευτική, ζωντανή, γεμάτη ενέργεια και afrobeat μελωδίες.

 



 

Διαβάζουμε ό,τι, η μεγαλύτερη αυλή της Λευκωσίας, η αυλή του Πολιτιστικού δίπλα στην εκκλησία της Φανερωμένης, ζωντανεύει για όλο το καλοκαίρι. Εσείς, ως άνθρωποι του πολιτισμού αλλά και της ψυχαγωγίας, τι προσδοκίες έχετε από φεστιβάλ όπως αυτό;

Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ευκαιρίες που δίνονται για να αναζωογονηθεί το κυπριακό κοινό, βλέποντας και ακούγοντας νέα πράγματα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι του πολιτισμού να έχουν τον χώρο και τις περιστάσεις οι οποίες τους επιτρέπουν να εκφράζουν το έργο τους, αλλά την ίδια ώρα και το κοινό να μπορεί να συμμετάσχει με έναν τρόπο πιο διαδραστικό.


Το γκρουπ μας ετοιμάζει νέο ρεπερτόριο και στο φετινό φεστιβάλ θα ακούσετε καινούργιες συνθέσεις μας που δουλεύουμε τώρα.


Είναι ενθαρρυντικό για εσάς να βλέπετε μεγάλους οργανισμούς, όπως η Τράπεζα Κύπρου στην προκειμένη περίπτωση, να επενδύουν ακόμα περισσότερο σε πολιτιστικές δράσεις;

Είναι πάντοτε σημαντικό να υπάρχει η στήριξη. Τέτοιες συνεισφορές έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή.



Διάβασε περισσότερα εδώ για το Opening Party του «Faneromeni ’16» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 12 Ιουνίου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ