Καλές οι φουσκωτές παιδικές πισίνες αλλά...

Μια καλοκαιρινή συνήθεια που έχουν όλοι οι γονείς με μικρά παιδιά στο σπίτι, αποτελεί η αγορά φουσκωτής πισίνας, ως μέτρο καταπολέμησης των υψηλών θερμοκρασιών αλλά... και της «γκρίνιας».

 


Article featured image
Article featured image

Καλό το μέτρο, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, οι παιδικές πισίνες που μοιάζουν αθώες και ακίνδυνες, ελλοχεύουν αρκετούς κινδύνους όσον αφορά τη ασφάλεια των μικρών παιδιών.

 

Με βασικότερο κίνδυνο εκείνον του πνιγμού, η Υπηρεσία δημοσιεύει μερικά tips, το οποία οι γονείς  πρέπει να προσέξουν, ούτως ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις:

-Επειδή η πιθανότητα πνιγμού υπάρχει ακόμα και αν η στάθμη του νερού στην πισίνα δεν ξεπερνά τα 30cm, πρέπει οι γονείς να έχουν συνεχώς οπτική επαφή με τα παιδιά τους, χωρίς στιγμή να τα αφήνουν μόνα τους.

-Επίσης είναι αναγκαίο να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης και τις πληροφορίες που δίνει ο κατασκευαστής, για αν έχετε πλήρη γνώση της κατασκευής. 

-Αν η πισίνα έχει βάθος, τα μικρά παιδιά πρέπει να φορούν τα κατάλληλα σωσίβια, ενώ μετά από κάθε χρήση είναι προτιμότερο να αδειάζετε την πισίνα και να την ξεφουσκώνετε. 

-Σε αντίθετη περίπτωση είναι καλό να την σκεπάζετε με το κατάλληλο κάλυμμα. Προσοχή όμως: το κάλυμμα δεν μπορεί να αποτρέψει πλήρως τον κίνδυνο, αφού έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών που πνίγηκαν κατά την προσπάθεια τους να το αφαιρέσουν και να κολυμπήσουν.

-Ακόμη ένα σημείο το οποίο δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, είναι η απομάκρυνση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής, από την περιοχή της πισίνας.

-Τέλος, η Υπηρεσία τονίζει πώς πάνω απ’ όλα τα τρία πιο βασικά σημεία είναι να μάθετε στα παιδιά πώς να κολυμπούν, παράλληλα με τις βασικές αρχές ασφαλείας όταν βρίσκονται στο νερό και τέλος να αποκτήσετε γνώσεις πρώτων βοηθειών, για να μπορείτε να τις εφαρμόσετε σε περίπτωση ατυχήματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, μέσω της ιστοσελίδας www.mcit.gov.cy/ccps


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ