25 Κύπριοι ανάδοχοι παιδιού έχουν συμμετάσχει σε ταξίδια αλληλεγγύης της ActionAid

25 Κύπριοι από το Δάλι, τη Λευκωσία, τον Στρόβολο, τη Λάρνακα, το Μέσα Χωριό, την Πάφο, τη Λεμεσό και την Αραδίππου, πήγαν σε Ρουάντα, Αιθιοπία, Βιετνάμ, Γκάνα, Παλαιστίνη, Μοζαμβίκη και Γουατεμάλα.

 


Article featured image
Article featured image

Όταν η ActionAid αποφάσισε να διοργανώσει το πρώτο ταξίδι αλληλεγγύης στην Κένυα το 2010, δεν περίμενε ότι η συμμετοχή θα ήταν τόσο μεγάλη.

Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, από όπου υπάρχουν Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν αίτηση για να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν μια πολύ φτωχή ομάδα οροθετικών. Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κύπρος, αφού η Μαριάννα Χαραλάμπους συμμετείχε στο ταξίδι όντας η πιο νέα της ομάδας, μόλις στα 18 της χρόνια.

Από τότε, 24 ακόμη Κύπριοι από το Δάλι, τη Λευκωσία, τον Στρόβολο, τη Λάρνακα, το Μέσα Χωριό, την Πάφο, τη Λεμεσό και την Αραδίππου, πήγαν σε Ρουάντα, Αιθιοπία, Βιετνάμ, Γκάνα, Παλαιστίνη, Μοζαμβίκη και Γουατεμάλα. Έχουν βοηθήσει στην επέκταση σχολείων και νηπιαγωγείων, σε έργα ύδρευσης και άρδευσης και σε στήριξη ομάδων γυναικών της ActionAid. Ενώ, 4 τυχεροί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το παιδί, το οποίο στήριζαν μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού.

«Τα ταξίδια με την Action Aid ήταν εμπειρίες ζωής! Σου δίνεται η ευκαιρία να βγεις από τον δικό σου μικρό κόσμο όπου τα βασικά είναι σχεδόν πάντα δεδομένα και να ανακαλύψεις τον κόσμο πέρα από αυτόν. Γνωρίζεις υπέροχους ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένα χωριά, παλεύουν καθημερινά για ένα πιάτο φαγητό και περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο πλησιέστερο ιατρείο, στο σχολείο ή  στο πηγάδι για να πάρουν νερό, εάν υπάρχει. Παρόλα αυτά είναι δυνατοί και χαμογελούν, μοιράζονται το φαγητό και το νερό μαζί σου. Μοιράζεστε στιγμές της δικής τους καθημερινότητας και μαζί φτιάχνετε ένα έργο που θα βελτιώσει τη ζωή της κοινότητας τους. Επιστρέφεις  διαφορετικός, με καινούργιους φίλους που έχουν κοινές ευαισθησίες και καινούργιες οικογένειες σε Κένυα και Γουατεμάλα» δήλωσε η Δέσπω Παμπακά.

 



«Μετά το εθελοντικό ταξίδι μου με τηνActionAid στην Κένυα αντιλήφθηκα ότι έφυγα φτωχός και επέστρεψα πλούσιος σε εμπειρίες, συναισθήματα και ότι άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζω τις καταστάσεις στη ζωή μου! Ένα αγαθό της φύσης, το νερό, το οποίο θεωρώ δεδομένο, για πολλούς ανθρώπους δεν είναι. Αντιθέτως η πρόσβαση σε αυτό συχνά είναι πολύ δύσκολη και τις πλείστες φορές επίπονη. Συμμετείχα στο σκάψιμο για να πάει νερό στο σχολείο των παιδιών της κοινότητας και το έκανα χωρίς να περιμένω οποιαδήποτε ανταμοιβή, αλλά κερδίζοντας πολλή αγάπη, της οποίας κατανόησα το νόημα μέσα από τη συναναστροφή μου με τους ανθρώπους της κοινότητας Παράγκα που απλόχερα μας χάριζαν αληθινά χαμόγελα και αγκαλιές γεμάτες ευγνωμοσύνη για την επίσκεψη μας και ας ήξεραν ότι μπορεί και να μην ξανασυναντηθούμε ποτέ!» πρόσθεσε ο Σάββας Πολυδώρου.

Ο σκοπός των ταξιδιών αυτών είναι κυρίως οι υποστηρικτές της ActionAid να μπορέσουν να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους που ζουν στην ακραία φτώχεια και που μάχονται με τη στήριξη της ActionAid για μια καλύτερη ζωή. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα της διεθνούς οργάνωσης, καθώς επισκέπτονται έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού.

Μαζί με την ActionAid έχουν ταξιδέψει και ο ηθοποιός Μαρίνος Χατζηβασιλείου, η δημοσιογράφος του ΡΙΚ Κατερίνα Χαραλάμπους, η φωτογράφος του ΚΥΠΕ Κάτια Χριστοδούλου και ο εικονολήπτης του ΡΙΚ Πανίκος Αγγελίδης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εθελοντικά ταξίδια αλληλεγγύης της ActionAid στο: http://www.actionaid.gr/taxidi

H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση. Δουλεύουμε με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία. www.actionaid.gr  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ