Η Ευρώπη των φοιτητών

Πώς βιώνουν Κύπριοι και άλλοι σπουδαστές διαφόρων εθνικοτήτων τη φοιτητική εμπειρία στον ευρωπαϊκό χώρο.

 


Article featured image
Article featured image

Το πρόγραμμα Stories of Europe, που υλοποιείται από την ΙΜΗ και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, ολοκλήρωσε ακόμα μία θεματική περίοδο με τίτλο «Σπουδές στο Εξωτερικό», που διήρκησε από τις 4 έως τις 30 Απριλίου.

Το πρόγραμμα συλλέγει και προωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Facebook,Twitter, Instagram - ιστορίες με τη συνοδεία μίας φωτογραφίας ή ενός βίντεο πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών της Κύπρου.

Κύπριοι και μη έστειλαν μία πληθώρα από ιστορίες που αναφέρονταν σε εμπειρίες που είχαν ως φοιτητές πλήρους φοίτησης, ως συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας του Erasmus+

Οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για εκπαίδευση και εργοδότηση, καθώς και το πολυπολιτισμικό περιβάλλον των πόλεων της Ευρώπης, ήταν κάποιοι από τους κοινούς λόγους που έκαναν τους Κύπριους - συγγραφείς των Stories of Europe να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Και η απόφασή τους αυτή τους δικαίωσε, όπως φαίνεται μέσα από τις διηγήσεις τους, καθώς δημιούργησαν φιλίες και επαφές με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Σε αυτό βοήθησαν και οι πολλαπλές επιλογές που είχαν για ταξίδια στην ηπειρωτική Ευρώπη, πράγμα που στερούμαστε στο νησί μας, έχοντας ως μοναδική και συνάμα δαπανηρή επιλογή ταξιδιού το αεροπλάνο.

Πολλοί από αυτούς αξιοποίησαν το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών του Erasmus+, ώστε να ζήσουν στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα, όπως με το ίδιο σκεπτικό έπραξαν και αρκετοί Ευρωπαίοι φοιτητές που βρέθηκαν στην Κύπρο. Άλλοι λόγοι που τους έφεραν στο νησί μας είναι το ζεστό κλίμα, η τοποθεσία και η ιστορία του, η ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή και η επιθυμία να βιώσουν μια κουλτούρα αλλιώτικη από τη δική τους. Επισημαίνουν, όμως, πως παρά τις θετικές εμπειρίες, τους έχει ξενίσει η ανυπαρξία ενός δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών που να ικανοποιεί τις ανάγκες του πληθυσμού και δη των φοιτητών.

Αξιολογώντας κανείς τις εμπειρίες των φοιτητών, μέσω της θεματικής «Σπουδές στο Εξωτερικό», συμπεραίνει πως οι νέοι της Ευρώπης γενικώς και της Κύπρου ειδικότερα έχουν ψηλά στη λίστα των στόχων τους τις σπουδές στο εξωτερικό και τα ταξίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, γεγονός στο οποίο συμβάλλει η ευκολία των μετακινήσεων στην Ευρώπη και το χαμηλό κόστος πολλών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Περισσότερα για το πρόγραμμα στο: https://www.facebook.com/storiesofeuropecy

Το πρόγραμμα Stories of Europe χρηματοδοτείται από την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ