Η Πάφος στα καλύτερά της (για shopping και όχι μόνο)

Article featured image
Article featured image

Malls υπάρχουν πολλά. Mall, όμως, που να συνδυάζει καφέ σε open air μπαλκόνι μαζί με αρχαία ευρήματα, μόνο στην Πάφο!

 

«Το Kings Avenue Mall έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σ’ ένα Σαββατοκύριακο γνωριμίας. Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το πιο σύγχρονο mall της Κύπρου, το Kings Avenue Mall και να δείτε από κοντά την μεγάλη επιλογή καταστημάτων. Η πρόσκληση ισχύει για δύο άτομα». Εκεί που είσαι πελαγωμένος απ’ την πολλή δουλειά, εκεί που ο εγκέφαλός σου έχει γίνει σαν πουρές, έρχεται αυτό το email σαν μάννα εξ ουρανού. Τέτοια χαρά, ούτε καν ο Indiana Jones όταν βρήκε το ιερό δισκοπότηρο… Ευκαιρία να πάω Πάφο, στην πόλη που πάντοτε προτιμούμε για διακοπές όταν το ζητούμενο είναι η πραγματική ηρεμία και η χαλάρωση. Δεν ξέρω γιατί, η Πάφος μου βγάζει κάτι ζεν. Πόσω μάλλον όταν το διήμερο θα συνδυάζει διαμονή στο εξαιρετικό από κάθε άποψη Elysium, μαζί με ψώνια σε ένα τεράστιο mall για το οποίο άκουσα πολλά αλλά δεν είχα επισκεφθεί ακόμα. «Φτιάχνουμε βαλίτσες», το καταληκτικό σχόλιο στο sms που έστειλα στη γυναίκα μου.



Η χαρά του shopper

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζεις αντικρίζοντας το mall είναι εξαιρετική. Τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, έγινε πολύ καλή δουλειά στο design. Από τη βλάστηση και την πλακόστρωτη πλατεία που φτιάχτηκε μπροστά στο Mall (εκτείνεται από την οδό Τάφοι των Βασιλέων μέχρι τη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου), μέχρι τις φωτεινές λωρίδες με τα λογότυπα των καταστημάτων και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες από δέσμες οπτικών ινών και φυσική ροή νερού που διασχίζουν όλα τα επίπεδα του χώρου και καταλήγουν σε μικρές λίμνες και κήπους στο κατώτατο δάπεδο, όλα μαζί συντείνουν ώστε να φτιάξει η διάθεσή σου. Απ’ εκεί και πέρα είσαι έτοιμος να μπεις στα 120 συνολικά καταστήματα και άλλα μαγαζιά, να αγοράσεις ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ κλπ, να φας, να πιεις καφέ, να δεις ταινία στο K-Cineplex, να πάρεις τα πιτσιρίκια στον παιδότοπο… Να φανταστείς, Zara δεν είχε η Πάφος μέχρι πρότινος, ούτε Jumbo και χάρη στο Kings Avenue Mall απέκτησε και απ’ τα δύο. Κατά τ’ άλλα, δε νομίζω να ‘χει νόημα να αναφέρω ονομαστικά όλα τα brands που θα βρεις στους δύο ορόφους, μπορώ όμως να σε παραπέμψω στο site και στο Shop Directory. Δεν είναι ότι δεν θα βρεις πράγματα που δεν βρίσκεις και αλλού, εδώ, όμως, τα βρίσκεις όλα μαζεμένα και πολλά μαζί, σε ένα καλόγουστα φτιαγμένο mall, συνολικού εμβαδού 97.500 m² (με διώροφο χώρο στάθμευσης), ενώ είναι και αυτή η παφίτικη φιλοξενία που όμοια της πουθενά δεν υπάρχει! Υπάρχει, φυσικά και κάτι έξτρα… Αναφέρομαι, φυσικά, στα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο και το οποία έχουν προστατευθεί και αναδειχθεί με μια πρωτοποριακή και μοναδική στην Κύπρο μεθοδολογία, βάσει της οποίας ειδικά μηχανήματα και τεχνικές μετέφεραν ολόκληρο το κομμάτι του εδάφους με τις αρχαιότητες εκτός του χώρου εργασιών προκειμένου να προστατευθούν και σε δεύτερο στάδιο να αναδειχθούν. Πρόκειται για πήλινους αγωγούς νερού, οι οποίοι αποτελούσαν προφανώς τμήματα υδραγωγείων που προέρχονταν από διαφορετικές κατευθύνσεις από τους γειτονικούς λόφους και τα οποία κατέληγαν στις δεξαμενές που εντοπίστηκαν στο κέντρο του εμπορικού κέντρου. Αλήθεια, ποιο άλλο mall ξέρεις που να ‘χει αρχαία; Αφού τελειώσεις με τα ψώνια και το sightseeing, μπορείς πλέον να αράξεις στο μπαλκόνι, να παραγγείλεις καφεδάκι, χυμό, γλυκό, παγωτό, σνακ και φυσικά, φαγητό (εδώ όλες οι επιλογές που έχεις) και να απολαύσεις τον παφίτικο ήλιο αλλά και την κίνηση του πιο κεντρικού σημείου της πόλης.

Το Kings Avenue Mall σε αριθμούς

21/10/2013 εγκαινιάστηκε

25,000 το επισκέφτηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας

97.500 m² συνολικό εμβαδόν

170 εκατομμύρια ευρώ συνολικό κόστος

120 stores (ρούχα, accessories, υπηρεσίες, ψυχαγωγία, cafes, εστιατόρια)

1500 υπάλληλοι εργοδοτούνται στα διάφορα stores

1200 καλυμμένοι χώροι στάθμευσης



Διαμονή στο Elysium

Είναι μια πολύ καλή πρόταση για διαμονή σε κοντινό σημείο. Απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, εξαιρετικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με στοιχεία από τη Βυζαντινή εποχή αλλά και αναφορές στην πλούσια ιστορία της Κύπρου (Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Μεσαιωνική, Ενετική περίοδο αλλά και την πιο σύγχρονη ιστορία), διάφοροι τύποι δωματίων για όλα τα βαλάντια, ένα Opium Health Spa που θα είναι εκεί έτοιμο να σας αναζωογονήσει και να σας χαλαρώσει, αλλά και εξαιρετικά εστιατόρια με πρώτο και καλύτερο το πολυβραβευμένο Ristorante Bacco, που προσφέρει μια fine dining εμπειρία που θα θυμάσαι για καιρό!



Ristorante Bacco



Στην Πάφο επίσης…

Μπορείς να πεταχτείς μαζί με τα παιδιά στο Pafos Zoo για να δεις λιοντάρια, τίγρεις, καμηλοπαρδάλεις, καγκουρό, φίδια, σόου με παπαγάλους και κουκουβάγιες. Μπορείς να πας για φαγητό στο Gourmet Taverna στην Ποσειδώνος και να απολαύσεις φαγητά με βάση την τρούφα. Μπορείς να δεις τα εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας Ψηφιδωτά (ή Μωσαϊκά) της Πάφου, κοντά στο λιμανάκι. Μπορείς να πας στο λιμανάκι για βόλτα. Μπορείς να περπατήσεις στον ολοκαίνουργιο παραλιακό πεζόδρομο που ξεκινά από το ξενοδοχείο Louis Phaethon στη Γεροσκήπου και περνώντας από το Λιμανάκι καταλήγει στο Elysium και λίγο παραπέρα. Μπορείς να πας στο Otto για ποτό και φαγητό που είναι και trendy. Μπορείς να πας ακόμα και για μπάνιο, αφού ήδη το κάνουν πολλοί, ντόπιοι και ξένοι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ