Ψάχνουν τον νεκρό πιλότο του Αιγαίου

Article featured image
Article featured image

Tην πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επιχείρηση εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκικού αεροσκάφους F-16 που κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος το 1996 εξέφρασε σήμερα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά σε αερομαχία τουρκικού με ελληνικό Mirage, στις 8 Οκτωβρίου του 1996. Η Άγκυρα έχει αποδεχτεί την εκδοχή ότι το τουρκικό αεροσκάφος υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα. Σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής. Ο δεύτερος, ο Ναΐλ Ερντογάν -απλή συνωνυμία με τον Τούρκο πρωθυπουργό- δεν βρέθηκε ποτέ.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε στην κόρη του νεκρού πιλότου ότι θα ξεκινούσαν οι ενέργειες, προκειμένου τόσο το αεροσκάφος να ανελκυστεί όσο και η σορός του Ναΐλ Ερντογάν να ανασυρθεί από το βυθό του Αιγαίου.

Μόλις στις 7 Απριλίου του 2014, οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ μέσω NAVTEX, ενημερώνοντας ότι προτίθενται να ξεκινήσουν έρευνα για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του F-16 που κατέπεσε στη θάλασσα. Η περιοχή ερευνών είναι σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου, σε μια περιοχή που σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Απριλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 του μήνα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ