10+1 λόγοι για να #πάμεΞαρκής αυτόν τον Ιούλιο

Όταν ο καυτός ήλιος... καίει την Κύπρο, το να μείνεις στη δροσιά και την άνεση του σπιτιού σου είναι κάτι που ακούγεται σίγουρα δελεαστκό. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ, να φτιάξεις το σακίδιο σου και να βρεθείς στο χωριό Λόφου, για να συμμετάσχεις στο φεστιβάλ Ξαρκής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 10 Ιουλίου.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Sumarliði the Icelandic intern



Πιο κάτω ακολουθούν 11 πολύ καλοί λόγοι γιατί όλοι πρέπει να #πάμεΞαρκής:



1. Συμμετοχή σε εργαστήρια τα οποία πολύ πιθανόν να μη βρεις πουθενά αλλού

Τουλάχιστον, δεν θα τα ξαναβρείς εδώ. Πέρσι, το Ξαρκής, φιλοξένησε εργαστήρια αρχιτεκτονικής, storytelling, βιολιού, αλόε βέρα, συγγραφής και ύφανσης. Φέτος, θα ενθουσιαστείτε, όταν ανακαλύψετε τι είδους εργαστήρια θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ. Stencil, τέχνη από τους νομάδες, σχεδιασμός κοστουμιών, εμπνευσμένο θέατρο, καταγραφή ιστοριών και άλλα πολλά.

 

2. Ζήσε μια διαπολιτισμική μουσική εμπειρία

Ένα ποικίλο πρόγραμμα από μουσικές παραστάσεις, το οποίο δημιουργήθηκε με πολλή προσπάθεια, για να συνδυάζει διάφορες και διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ διαθέτει μια γκάμα καλλιτεχνών, οι οποίοι προέρχονται από Κύπρο, Ελλάδα, Αφρική, Καραϊβική και Ηνωμένο Βασίλειο. Μείνετε συντονισμένοι και σύντομα θα ανακοινωθεί (και στη CITY) ολόκληρο το πρόγραμμα των εμφανίσεων.

 

3. Όμορφα σχεδιασμένα καλύμματα σού προσφέρουν έναν άνετο και ξεχωριστό χώρο για να κατασκηνώσεις

Όχι μόνο ο χώρος κατασκήνωσης είναι δωρεάν, αλλά φέτος θα  υπάρχουν και όμορφα σχεδιασμένες τέντες, οι οποίες θα προστατεύουν από τον καυτό ήλιο και θα προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

Μια ομάδα καλλιτεχνών θα συνεργαστεί για να δημιουργήσει ξεχωριστές σχεδιαστικά τέντες, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό κατασκηνωτικό χώρο. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, στο χώρο θα υπάρχουν και διάσπαρτες αιώρες.

 

4. Παρακολουθήστε, συμμετέχετε και συνεργαστείτε με ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, από διαφορετικά υπόβαθρα και γενιές

Αυτό που κάνει το φεστιβάλ Ξαρκής να ξεχωρίζει, είναι η συνεργασία μεταξύ νέων ανθρώπων και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες. Αυτό δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος για να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν συνεργασίες, γεφυρώνοντας τις διαφορές μεταξύ όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων, αλλά και ατομικά.

 

5. «Εξαφανίσου» ανάμεσα στο ορεινό χωρίο της Λόφου, το οποίο η UNESCO ανακήρυξε ως σημαντικό αρχιτεκτονικό σημείο

Η Λόφου, διατηρεί ένα κομμάτι από το παρελθόν συνδυασμένο με ένα κομμάτι από το σήμερα. Είναι λες και περπατάς ανάμεσα σε ένα κυπριακό μουσείο αρχιτεκτονικής και στυλ. Τα στενά δρομάκια, οι όμορφες πλατείες και τα εκπληκτικά κτήρια, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία. Μαζί με όλα αυτά, προσθέστε και τον μικρό, αλλά πολύ φιλικό τοπικό πληθυσμό της περιοχής, που φιλοξενεί με όλη του την καλή διάθεση το φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά.

 

6. Δείτε αξέχαστες παραστάσεις, πέραν από τη μουσική

Εκτός από τα εργαστήρια και τη μουσική, οι διοργανωτές ετοίμασαν ένα πρόγραμμα γεμάτο με ενδιαφέρουσες παραστάσεις και performances, όπου σίγουρα όλοι θα βρουν κάτι που να τους αρέσει και να τους εκφράζει.

Θέλεις να πας σε ένα σπα φαγητού και να βιώσεις την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία γεύσεων και αισθήσεων από διάφορες χώρες, ή προτιμάς να παρακολουθήσεις θέατρο σκιών, σε συνεργασία με συμμετέχοντες των εργαστηρίων και γνωστούς επαγγελματίες θεάτρου σκιών; Τι θα έλεγες, πάλι, για λίγη απογευματινή γιόγκα; Ή ακόμα παρατήρηση των αστερισμών με τηλεσκόπιο. Αλλά και πάλι, γιατί να επιλέξεις και να μην τα κάνεις όλα;

 

7. Ανακάλυψε την αξία του να συμμετέχεις ενεργά και να συνεισφέρεις στην τοπική κοινωνία

Ένα βασικό στοιχείο του φεστιβάλ Ξαρκής, είναι η προσφορά στην τοπική κοινότητα. Αυτό έχει πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, δημιουργώντας μόνιμους χώρους για τους ντόπιους, όπως παγκάκια (από το εργαστήριο αρχιτεκτονικής του 2015), προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, καταγράφοντας και διαιωνίζοντας την ιστορία του. Λαμβάνοντας μέρος σε αυτό, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι διοργανωτές επιδιώκουν να εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για να μεταφέρουν και να διαδώσουν αυτές τις αξίες και στις δικές τους κοινότητες.

 

8. Λάβε μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, πέραν από τη μουσική, τις παραστάσεις και τα εργαστήρια

Στο παρελθόν, το φεστιβάλ διοργάνωνε πληθώρα διασκεδαστικών δραστηριοτήτων όπως παιχνίδι γνώσεων με κυπριακή θεματολογία, αλλά και κυνήγι θησαυρού χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά από την αυθεντική κυπριακή διάλεκτο -λέξεις που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη και είναι δύσκολο να κατανοήσεις. Φέτος, οι διοργανωτές ετοίμασαν πολύ περισσότερα. Αν όμως προτιμάς, να χαλαρώσεις στη σκηνή σου, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

 

9. Χαλάρωσε σε κάποιο από τα bars ή τα εστιατόρια που θα υπάρχουν στο χώρο

Οι ντόπιοι έχουν φτιάξει μια πληθώρα γευστικών επιλογών για σένα να δοκιμάσεις και να γευτείς. Παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία, κάβες κρασιών και εστιατόρια με εξαιρετικής ποιότητας φαγητό και ποτό.

Επίσης, θα υπάρχει και ένα ειδικό σημείο στο φεστιβάλ, όπου διάφοροι προμηθευτές θα προσφέρουν νόστιμο φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του Smokey Dee’s, παγωμένης Carlsberg και διάφορες άλλες επιλογές ποτών. Θα υπάρχει κάτι για όλους, από vegans μέχρι παμφάγους.

 

10. Να πληρώνεις για κάτι όταν θέλεις, τη στιγμή που απολαμβάνεις τα πάντα μούχτιν

Έχεις μικρό προϋπολογισμό; Η συμμετοχή σε κάποιο φεστιβάλ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πληρώσεις και κάτι. Από τις 8 μέχρι και τις 10 Ιουλίου στο φεστιβάλ θα υπάρχουν μικρότερα φεστιβάλ, παραστάσεις και δραστηριότητες, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν.

Η κατασκήνωση και το μπάνιο, είναι επίσης δωρεάν, ενώ τα χαμόγελα και οι αγκαλιές θα προσφέρονται μετά από ανάλογο αίτημα. Το φαγητό, τα ποτά και τα εισιτήρια για τις συναυλίες, θα έχουν ένα κόστος, το οποίο όμως θα κρατηθεί χαμηλά, αφού το Ξαρκής είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

 

11. Ανακάλυψε τί σημαίνει το #πάμεΞαρκής

Ένα φεστιβάλ που σκοπό έχει να εμπνεύσει, να διευρύνει τις προοπτικές, να δημιουργήσει ένα εύφορο έδαφος για συνεργασίες και να σε βοηθήσει να βρεις τη μούσα σου. Μάθε, αντάλλαξε ιδέες, απόλαυσε την τέχνη και πέρασε μερικές υπέροχες στιγμές.

 

Θες να μάθεις περισσότερα;

Αν σκέφτεσαι να επισκεφθείς το φεστιβάλ Ξαρκής, σημείωσε τις ημερομηνίες 4-10 Ιουλίου στο ημερολόγιο σου. Τα ειδικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 4-8 Ιουλίου και το Σαββατοκύριακο, μαζί με τα performances, μικρότερα εργαστήρια, φιέστα, συναυλίες, και δραστηριότητες (8-10 Ιουλίου).

 

Για νέα και ενημερώσεις:

facebook.com/xarkisfestival

instagram.com/xarkisfestival

twitter.com/xarkisfestival

xarkisfestival.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ