Συνταγές της Πιτσίλλας #4: Τταβάς Λευκαρίτικος

Article featured image
Article featured image

Tταβάς Λευκαρίτικος από μια Πιτσίλλα. Ένας συνδυασμός απρόσμενος αλλά απίστευτα νόστιμος! Τουλάχιστον αυτό φανερώνουν οι φωτογραφίες.

«Μια και λόγω των ημερών διακατέχομαι από οίστρο κυπριακών συνταγών, voila μία originale συνταγή, αυτή την φορά από την γιαγιούλα μου (ναι έχω και λευκαρίτικη καταγωγή)…».

Υλικά

1 κιλό αρνί (μικρά κομματάκια)

2 φλ. ρύζι για πιλάφι

4-5 ντομάτες (κομμένες σε φέτες)

3-4 πατάτες (κομμένες σε φέτες)

2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 κ.σ. αρτυσιά (κύμινο) αλεσμένη (η συνταγή θα ξετρελάνει τους λάτρεις της αρτυσιάς!)

½  ποτήρι λάδι

Αλάτι, πιπέρι

Μπόλικο νερό

Εκτέλεση

Κατά προτίμηση, ο λευκαρίτικος τταβάς φτιάχνεται σε πήλινο δοχείο (τταβά)… ενώ άμα δε σας βρίσκεται, και ένα βαθύ πυρέξ μια χαρά κάνει την δουλειά του.

Πλένουμε το ρύζι μας και το στραγγίζουμε. Αφού κάνουμε την προετοιμασία, αλείφουμε τον τταβά μας με λάδι. Ακολούθως, βάζουμε μια στρώση από πατάτες στη βάση και τα τοιχώματα του και συνεχίζουμε με στρώσεις από κρέας, ρύζι, κρεμμύδια και τελειώνουμε με ντομάτες.

Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μας και κλείνουμε με ντομάτες. Μετά από κάθε στρώση πασπαλίζουμε με μπόλικη αρτυσιά, λίγο πιπέρι και αλάτι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι μας και μπόλικο νερό μέχρι να φτάσει στην τελευταία στρώση ντομάτας.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ½ - 2 ώρες περίπου -και αν βρεθείτε σε κανένα χωριό της δική σας γιαγιούλας δοκιμάστε να ψήσετε τον ταββά σας σε παραδοσιακό φουρνίν ή σε ξυλόσομπα… Ακόμη πιο yummy!

Καλό Πάσχα σε όλους μας!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ