Ένα «ζωντανό» μουσείο λίγο έξω από τη Λευκωσία

Φθάνοντας στο νησί ο άνθρωπος πριν 10 χιλιάδες χρόνια, βρήκε ένα παράδεισο γεμάτο με κάθε λογής δέντρα, ζώα και πτηνά, τον οποίο δημιουργούσε η παρουσία του Τροόδους.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Έμιλυ Ξενοφώντος, Δέσποινα Γαβριηλίδου, Νικόλ Γεωργίου

 

Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτά. Θαμπώθηκαν από τα φανταχτερά χρώματα του εδάφους και σκάβοντας ελάχιστα από την επιφάνεια βρήκαν το μέταλλο που θα έμελλε να δώσει το όνομα του στο νέο νησί. Βρήκαν τον χαλκό.

Οι πρώτοι Κύπριοι μεταλλωρύχοι έσκαβαν κάθετα τη γη μέχρι να βρουν «καθαρό» μετάλλευμα αδιαφορώντας και προσπερνώντας τα στρώματα εδάφους που περιείχαν μικρές ποσότητες.

Τον 20ον αιώνα ο Κύπριος, έχοντας στην διάθεση του κάθε μέσο για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου του νησιού, προχώρησε στην δημιουργία νέων μεταλλείων, τόσο υπογείων όσο και επιφανειακών.

Τα κατάλοιπα ενός υπόγειου μεταλλείου υπάρχουν δυτικά του χωριού Μιτσερό. Πρόκειται για το μεταλλείο «Κοκκινογιάς». Θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα και ίσως το πιο νέο από όλα όσα υπάρχουν στην Κύπρο. Άρχισε τη λειτουργία του το 1973 και σταμάτησε την εξόρυξη το 1979 αφού πρώτα εξόρυξε 480 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος.

Η μαύρη τρύπα της στοά του μεταλλείου στην βάση πανύψηλου λόφου προκαλεί πραγματικό δέος μόνο και μόνο στην σκέψη του τεράστιου βάρους που «στηρίζεται» στους «όμως» της. Πιο κει, το «άπατο» πηγάδι μέσω του οποίου οι μεταλλωρύχοι ανέβαζαν στην επιφάνεια το χρυσοφόρο μετάλλευμα από τα έγκατα της Κύπριδας γης, σου φανερώνει το θάρρος που χρειάζεται για να είσαι μεταλλωρύχος.

 



 

Μπροστά από την γαλαρία του μεταλλείου, ένας τεράστιος μονόλιθος, κομμάτι και αυτός από την ανθρωποτροφούσα και πολυθρόφο γη του Μιτσερού, ορθώνεται στον Κυπριακό ουρανό φέροντας χαραγμένους στο «σώμα» του, στίχους του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη. «Το μεταλλείο αυτό, που έγινε κατάρα και κατηγορία, θρύλος και ιστορία»…

Το μεταλλείο Κοκκινογιάς αποτελεί για τον επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο ένα «ζωντανό» μουσείο μέσω του οποίου μπορεί να έλθει σε άμεση επαφή όχι μόνο με την ιστορία αλλά και με την προϊστορία του νησιού που τον φιλοξενεί.

 

 



 

* Όλες οι πιο πάνω πληροφορίες -πλην των φωτογραφιών- αλλά και το βίντεο λήφθηκαν από το ix-andromeda.



Δες επίσης το άρθρο για τη λίμνη με το κόκκινο νερό πατώντας στην πιο κάτω φωτογραφία


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ