3 «προσφυγικά» ντοκιμαντέρ στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Οι «προσφυγικές» ταινίες ντοκιμαντέρ συγκλονίζουν στα φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο, και σίγουρα δε θα μπορούσαν να λείπουν και από το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Δανάη Στυλιανού

 

Το 11o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου στο Κέντρο Λανίτη στη Λεμεσό, θα προβάλει φέτος 21 ντοκιμαντέρ για τα πλέον επίκαιρα θέματα που απασχολούν τοπικές κοινωνίες αλλά και τον πολίτη του κόσμου.

Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, η Ευρώπη έχει κατακλυστεί από ανθρώπους που επιχειρούν, με κίνδυνο της ζωής τους, να αποδράσουν από μια φριχτή πραγματικότητα.

Η Λαμπεντούζα, ο Πειραιάς, ένα σχολείο για προσφυγάκια στη Δανία, οι φυλακές ανηλίκων στο Βόλο, αποτελούν τα σκηνικά όπου θα παιχτεί το δράμα μικρών και μεγάλων συνανθρώπων μας, σε τρία ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος στη μεγάλη οθόνη.

 

Δες πιο κάτω αναλυτικά, ποια θα είναι αυτά:

 

«At Home in the World»: Άνθρωποι ή αριθμοί;

Σκηνοθεσία: Andreas Koefoed, Χώρα Παραγωγής: Δανία  

 (Best mid-length film, IDFA 2015, Υποψήφιο για Nordic Dox Award - CPH:DOX, Υποψήφιο για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ - Robert Festival, κ.α.)

Το σπίτι μας είναι ο κόσμος, δηλώνει το ντοκιμαντέρ του Andreas Koefoed από τη Δανία, το οποίο ακολουθεί για ένα ολόκληρο χρόνο πέντε προσφυγάκια που φοιτούν σε ένα σχολείο του Ερυθρού Σταυρού στη Δανία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την καθημερινή ζωή τους, την προσπάθειά τους να φτιάξουν ένα σπίτι από την αρχή και να αντιμετωπίσουν τα τραύματα του παρελθόντος.  

“Θέλησα να ερευνήσω πως είναι να χάνεις το σπίτι σου και να προσπαθείς να το ξαναφτιάξεις από την αρχή σε μια ξένη χώρα. Ειδικά, όταν είσαι παιδί”, αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας. “Οι πολιτικές ηγεσίες βλέπουν τους πρόσφυγες ως αριθμούς και στατιστικές και όχι ως πραγματικά πρόσωπα. Το ντοκιμαντέρ  αυτό εξερευνά την ανθρώπινη πλευρά, μέσα από την ευαίσθητη ματιά ανήλικων παιδιών.»

Ένα εξαιρετικά φωτογραφημένο ντοκιμαντέρ, που εισάγει νέες προοπτικές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε – ως «θεατές» -  την παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Το ντοκιμαντέρ At Home in the World προβάλλεται στις 3/8, στις 18:30

 

 

«Τhe Longest Run»: Το φαινόμενο του λαθρεμπορίου (βλ. κεντρική φωτογραφία)

Μαριάννα Οικονόμου, Ελλάδα

(Τιμητική διάκριση διεθνές διαγωνιστικό Dok Leipzig, Βραβείο United Services Trade Union VER.Di - Dok Leipzig, Γερμανία κ.α.)

Μπαίνοντας στα άδυτα των ελληνικών φυλακών ανηλίκων και στα σκοτεινά μονοπάτια του λαθρεμπορίου μεταναστών, η Μαριάννα Οικονόμου ακολουθεί την ιστορία του Yasim και του Alsaleh, δύο ανήλικων προσφύγων, υπό την κατηγορία παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Το ντοκιμαντέρ εκθέτει το τραγικό φαινόμενο των επαγγελματιών λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να αναγκάσουν τους ανήλικους μετανάστες να γίνουν οι ίδιοι λαθρέμποροι. Στην Ελλάδα, με αργές νομικές διαδικασίες και σκληρούς νόμους κατά του λαθρεμπορίου, αθώοι πρόσφυγες μπορεί να καταδικασθούν σε μεγάλες ποινές.

«Ασχολήθηκα με αυτό το θέμα εντελώς κατά τύχη, πριν δυο χρόνια, όταν οι φυλακές ανηλίκων άρχισαν να γεμίζουν από κρατούμενους. Η ταινία απέκτησε άλλη τροπή με την καταγραφή των τηλεφωνημάτων που έκαναν οι κρατούμενοι στις οικογένειές τους. Η συνομιλία αυτών των παιδιών με τους γονείς τους ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία κι αυτό είναι και όλο το νόημα της ταινίας. Και οι δύο πλευρές είναι εγκλωβισμένες: οι ανήλικοι στη φυλακή και οι οικογένειές τους σε εμπόλεμες χώρες», δηλώνει η σκηνοθέτις.

Η Μαριάννα Οικονόμου θα παραστεί στην προβολή και θα δεχτεί ερωτήσεις από το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ «Τhe Longest Run» προβάλλεται στις 6/8, στις 20:30

 

 

Fuocoammare (Fire at Sea): ‘Οταν η θάλασσα πιάνει φωτιά...

Σκηνοθεσία: Gianfranco Rosi, Χώρες Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία

(Βραβεία: Golden Bear Award: Best Film - Berlin IFF, Amnesty International Film Prize - Berlin IFF, Prize of the Ecumenical Jury - Berlin IFF, Special Silver Ribbon - Italian National Syndicate of Film Journalists, κ.α.)

Το νησί Λαμπεντούζα, στην Κάτω Ιταλία, είναι από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη. Εδώ, εκτυλίσσεται το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Fuocoammare (Fire at Sea), που κατέκτησε τη Χρυσή Άρκτο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.  Μια ταινία που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο, ούτε τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος δήλωσε ότι η ταινία μπορεί να μεταστρέψει τη συζήτηση για το προσφυγικό, διαμοιράζοντας αντίτυπα στους ομολόγους του για να κινητοποιήσει τις πολιτικές ηγεσίες για μια συνολική λύση.



Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ και ο σκηνοθέτης Gianfranco Rosi σηκώνουν στα χέρια τον μικρό πρωταγωνιστή στη φετινή Berlinale. O Gianfranco Rosi είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ που κέρδισε και τα δύο μεγάλα βραβεία σε  Βερολίνο και Βενετία.

 

«Κάθε μέρα είναι μια έκτακτη ανάγκη»

Για τις ανάγκες της ταινίας, ο σκηνοθέτης μετακόμισε και πέρασε περίπου ένα χρόνο στο νησί, όπου κατέγραψε τους μόνιμους κατοίκους και την καθημερινότητά τους, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες άνθρωποι πάλευαν με τα κύματα για να φτάσουν εκεί. «Ζώντας στο νησί, συνειδητοποίησα ότι ο όρος “έκτακτη ανάγκη” είναι ανούσιος. Κάθε μέρα είναι μια έκτακτη ανάγκη. Κάθε μέρα κάτι συμβαίνει.»

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην ιστορία του 12άχρονου Σαμουέλε. Τα πάντα γύρω του αναφέρονται στη θάλασσα και σε όσους επιχειρούν να τη διασχίσουν, για να φτάσουν στο νησί του, τη Λαμπεντούζα. Ένα νησί - συμβολικό σύνορο της Ευρώπης, το οποίο διασχίζουν χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία είκοσι χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Η ταινία πήρε τον τίτλο της (Fuocoammare), από ένα τραγούδι από τη Σικελία που μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα για τους ψαράδες. Μόνο που στις μέρες μας, η ίδια εκείνη επικίνδυνη θάλασσα γίνεται για χιλιάδες συνανθρώπους μας το μέσο διαφυγής προς ένα καλύτερο μέλλον.

Το ντοκιμαντέρ Fuocoammare προβάλλεται στις 7/8, στις 20:30

 

Τα καλύτερα σενάρια, λοιπόν, τα γράφει η πραγματική ζωή. Δες όσα απ’ αυτά μπορείς στα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που προβάλλει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, 1–8 Αυγούστου 2016.

Facebook: LemesosInternationalDocumentaryFestival   

Website: www.filmfestival.com.cy  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ