Κλείνουν κρατικό ίδρυμα για άτομα με αναπηρίες στο Παραλίμνι;

Μια είδηση που από χθες έγινε γνωστή, δημιουργώντας αντιδράσεις για την κυβερνητική απόφαση, να κλείσει το κρατικό ίδρυμα «Το Σπίτι στο Παραλίμνι», που είναι το μοναδικό που καλύπτει την Ελ. περιοχή Αμμοχώστου.

 


Article featured image
Article featured image

Την πρόθεση για κλείσιμο του ιδρύματος από το κράτος, γνωστοποίησε με επιστολή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, η οποία όπως αναφέρει ενημερώθηκε αυτοπροσώπως από γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα –το οποίο είναι κάτω από την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας- πώς υπάρχει η έντονη σκέψη να τερματίσουν τη λειτουργία του ιδρύματος. 

Το κρατικό ίδρυμα «Το Σπίτι στο Παραλίμνι» -το οποίο λειτουργεί τα τελευταία 8 χρόνια- φιλοξενεί άτομα με αναπηρίες, προσφέροντας υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως, αν λάβουμε υπόψη πώς τα περισσότερα άτομα διαμένουν εκεί. 

Προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση για το ζήτημα.



Αυτούσια η επιστολή της βουλευτού

«Όπως έχουμε πληροφορηθεί οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο «Σπίτι στο Παραλίμνι» το οποίο είναι υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ενημερώθηκαν για την πρόθεση της υπηρεσίας να τερματίσει την λειτουργία του. Το «Σπίτι στο Παραλίμνι» λειτουργεί τα τελευταία 8 χρόνια και είναι το μοναδικό κρατικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου. Φιλοξενεί Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και προσφέρει 24ωρη υπηρεσία εφόσον τα άτομα ουσιαστικά διαμένουν εκεί. 

Δυστυχώς, αποδεικνύεται μέσα από τα πολλά παρόμοια παραδείγματα ότι η συρρίκνωση των δομών φροντίδας (στέγες ηλικιωμένων, παιδοκομικοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας) αποτελεί συνειδητή πολιτική της Κυβέρνησης ακόμα και εάν οι ίδιοι το αρνούνται. Αναμένουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα κάνει δεύτερες σκέψεις για την συγκεκριμένη απόφαση η οποία, από τη μια υποβαθμίζει την κοινωνική πολιτική του κράτους και από την άλλη θα αφήσει την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου χωρίς κρατικές δομές φροντίδας ΑμεΑ».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ